Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.1° 18.1°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Από τελετή ορκωμοσίας νεοσύλλεκτων οπλιτών του Ελληνικού Στρατού της 2024 Δ ΕΣΣΟ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Από τελετή ορκωμοσίας νεοσύλλεκτων οπλιτών του Ελληνικού Στρατού της 2024 Δ ΕΣΣΟ | ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΣ/EUROKINISSI

Eπιστρέφει η υποχρεωτική στράτευση των νέων στην Ευρώπη;

Ακροδεξιά, δημογραφικό και πόλεμος στην Ουκρανία επαναφέρουν στο προσκήνιο το θέμα της υποχρεωτικής στρατολόγησης. ● Η συζήτηση για τη στρατιωτική θητεία έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ήπειρο τα τελευταία χρόνια, από τις χώρες της Βαλτικής μέχρι την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. ● Κι όσο οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής μας παίζουν περιφερειακό πόλεμο, απειλώντας να τον γενικεύσουν, τόσο φαίνεται να καταλαμβάνει τα κράτη μιλιταριστική φρενίτιδα. ● Οι αλλαγές που προωθεί το ελληνικό υπουργείο Αμυνας.

Tον περασμένο Μάιο, στην Ιταλία, η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι κατέθεσε νομοσχέδιο στο οποίο προτείνει την υποχρεωτική εξάμηνη στρατιωτική ή πολιτική θητεία για όλους τους νέους ηλικίας 18 έως 26 ετών. Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία έχει καταργηθεί στην Ιταλία από το 2005. Ο κεντροδεξιός σύμμαχος του Σαλβίνι και υπουργός Αμυνας, Γκουίντο Κροσέτο, διαφώνησε ανοιχτά («είναι άχρηστη»), ωστόσο ο Σαλβίνι επιμένει.

Η συμμετοχή εθνικιστικών κομμάτων σε ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η δημογραφική γήρανση της ηπείρου και ο σχεδόν τετραετής πόλεμος στην Ουκρανία έχουν ενισχύσει μιλιταριστικές τάσεις, ο θεσμός του στρατού αποκτά περισσότερους οπαδούς, ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη θητεία, ως απάντηση στις αυξανόμενες αμυντικές ανάγκες και στην κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων, για την οποία βέβαια φέρει ευθύνη και η ίδια η Ε.Ε.

Η Ισπανία κατήργησε την υποχρεωτική θητεία το 2001, η Γαλλία το 1996, η Γερμανία το 2011, το Βέλγιο το 1994 και το Ηνωμένο Βασίλειο από το 1963. Η Ισλανδία δεν έχει καθόλου στρατό, ενώ η Ιρλανδία δεν είχε ποτέ υποχρεωτική θητεία. Κάτι όμως αρχίζει να αλλάζει σε αυτήν την εικόνα.

Στη Γερμανία

Τον περασμένο Ιούλιο, στη Γερμανία άνοιξε έντονα η συζήτηση για υποχρεωτική στράτευση και για επέκταση της θητείας και στις γυναίκες. Την πρωτοβουλία, ωστόσο, δεν πήραν οι χριστιανοδημοκράτες -εξάλλου η Ανγκελα Μέρκελ είχε καταργήσει την υποχρεωτική θητεία από το 2011- αλλά ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ο οποίος έχει αναλάβει το έργο αναμόρφωσης του στρατού, έπειτα από χρόνια «παραμέλησής» του. Ο δημοφιλής Πιστόριους ανακοίνωσε τον σχεδιασμό του για αύξηση των ενεργών μελών των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων από 181.000 σε 203.000. Δεν πρόκειται, πάντως, για «υποχρεωτική θητεία», όπως την έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το σχέδιο, όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες με γερμανικό διαβατήριο θα λαμβάνουν στα 18α γενέθλιά τους επίσημη επιστολή, με την οποία θα τους προτείνεται να... σκεφτούν τη βασική στρατιωτική θητεία έξι μηνών και μία πιθανή παράτασή της το πολύ κατά 17 μήνες.

Οι νέοι θα καλούνται να συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο για την οικογενειακή τους κατάσταση, τα ενδιαφέροντά τους, τη στάση τους σε σχέση με τη χρήση όπλου, τις ακαδημαϊκές γνώσεις τους και την κατάσταση της υγείας τους. Για τις γυναίκες, η συμπλήρωση είναι προαιρετική, αλλά για τους άνδρες είναι υποχρεωτική.

Σύμφωνα με το γερμανικό Σύνταγμα, εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες, η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει και από τις γυναίκες να υπηρετήσουν, όχι όμως και να πάρουν όπλο. Η Γερμανία επιχειρεί να αντιγράψει το σουηδικό μοντέλο θητείας, το οποίο καθιερώθηκε το 2017 και βασίζεται σε μια επιλεκτική διαδικασία, που δεν καλεί αυτόματα όλους τους επιλέξιμους νέους ανά ηλικία, αλλά χρησιμοποιεί κριτήρια, προκειμένου να εντοπιστούν οι πιο ικανοί.

Στη Γερμανία η υποχρεωτική στράτευση έχει καταργηθεί από το 2011, όμως τώρα ο υπουργός Αμυνας θέλει να αυξήσει τα ενεργά μέλη | AP Photo/Matthias Schrader

Η Λιθουανία ήταν, πάντως, η χώρα που άλλαξε πρώτη στάση στο ζήτημα την τελευταία δεκαετία. Η χώρα της Βαλτικής επανέφερε τη στράτευση το 2015, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, το 2014. Η Λετονία ακολούθησε το παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2022, πέντε μήνες μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Στη Σερβία, η στρατιωτική θητεία καταργήθηκε το 2011 και, έκτοτε, στις ένοπλες δυνάμεις υπηρετούσαν επαγγελματίες στρατιώτες.

Ομως τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, ως ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, έδωσε τη συγκατάθεσή του για την επιστροφή μέσα στο 2025 της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, η οποία θα διαρκεί 75 ημέρες.

Στη γειτονική Κροατία, η επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, διάρκειας 2 μηνών, θα ξεκινούσε από την 1η Ιανουαρίου του 2025, ωστόσο οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές, στο τέλος του χρόνου, θα καθυστερήσουν την εφαρμογή του μέτρου.

Δεν καλοβλέπουν όλοι, πάντως, την υποχρεωτική στράτευση. Στη Βρετανία, πριν από τις εκλογές του 2023, η πρόταση των Συντηρητικών του Σούνακ για τη θέσπιση υποχρεωτικής στρατιωτικής ή πολιτικής θητείας προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας, κυρίως από τη λεγόμενη Gen Z. Οι Εργατικοί έχουν δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή τους σε μια εθνική θητεία. Το Εργατικό κόμμα συνέκρινε την ανακοίνωση του Σούνακ με μια βασιλική ομιλία προς τους φεουδαρχικούς υπηκόους της ταινίας «Σρεκ», όπου ο βασιλιάς λέει στον λαό πως «κάποιοι από εσάς μπορεί να πεθάνουν. Αλλά είναι μια θυσία που είμαι πρόθυμος να κάνω».

Στην Ισπανία

Για την Ισπανία, η Ουκρανία πέφτει κάπως μακριά. Κανένα κόμμα -ούτε καν τα ακροδεξιά- δεν έχει τολμήσει να ανοίξει μια συζήτηση που σαρώνει όλη την Ευρώπη. Αλλά οι λόγοι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, υπερβαίνουν τη γεωγραφία. Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως παίζει τόσο το βάρος της πρόσφατης ιστορίας της χώρας όσο και ο αγώνας του κινήματος των αντιρρησιών και των ανυπότακτων για τον τερματισμό της υποχρεωτικής στράτευσης στις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90.

Η υπουργός Αμυνας, η σοσιαλίστρια Μαργαρίτα Ρόμπλες, εξακολουθεί να αρνείται την πρόταση, με ένα ηχηρό «όχι», όταν τη ρωτάνε. «Δεν νομίζω ότι έχει περάσει από το μυαλό κανενός», κατέληξε τον περασμένο Μάρτιο στην Επιτροπή Αμυνας στη Γερουσία, όταν ρωτήθηκε για την επαναφορά της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Πολιτικοί αναλυτές και εκλογολόγοι συμφωνούν επίσης. «Θα ήταν πολιτική αυτοκτονία», λέει ο κοινωνιολόγος Ραφαέλ Αζανγκίθ, πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων και συγγραφέας βιβλίων σχετικά με τη στρατιωτική θητεία, την άρνηση στράτευσης και την αντίρρηση συνείδησης.

Στην Ισπανία, «αν και η υπεράσπιση της στρατιωτικής θητείας συνδέεται συνήθως με δεξιές θέσεις και η κατάργησή της με την Αριστερά, η αναγωγή της συζήτησης σε αυτή τη διχοτόμηση είναι εξαιρετικά απλοϊκή. Στις χώρες που αισθάνονται ότι απειλούνται, τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα προωθούν επίσης την επιστροφή της στρατιωτικής θητείας», υποστηρίζει ο Αλμπέρτο Μπουένο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, ειδικός σε στρατιωτικές υποθέσεις. Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στην Ισπανία έληξε επίσημα το 2001, κατά τη διάρκεια της δεύτερης κυβέρνησης του Αθνάρ, αν και η κατάργησή της άρχισε να επιχειρείται λίγα χρόνια νωρίτερα.

Τσεχία - Αυστρία

Σε άλλες χώρες, όπως η Τσεχία, η λαϊκή υποστήριξη για τη στρατιωτική θητεία έχει επίσης αυξηθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά εξακολουθεί να μην υπερβαίνει το 50%, οπότε κανένα κόμμα δεν έχει τη διάθεση να υποστηρίξει σοβαρά την επιστροφή στο παρελθόν. Η Βουλγαρία κατήργησε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία το 2007 και έκτοτε στηρίζεται σε έναν πλήρως επαγγελματικό στρατό. Τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Αμυνας, Ατανάς Ζαπριανόφ, ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία δεν θα επιστρέψει στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, αλλά συζητούνται ενεργά διάφορες μορφές στρατιωτικής εκπαίδευσης του πληθυσμού.

Στην Αυστρία, η οποία διαφέρει από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, υπήρχε πάντα υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για όλους τους άνδρες -και εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα (6 μήνες). Ωστόσο, οι άνδρες πολίτες μπορούν να επιλέξουν την εναλλακτική λύση της μη στρατιωτικής θητείας (9 μήνες).

Το σταθερό σύστημα της καθολικής στράτευσης συνδέεται με το γεγονός ότι η Αυστρία έχει μόλις εννέα εκατομμύρια κατοίκους και δεν είχε ισχυρή στρατιωτική παράδοση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχει όμως και μια συγκεκριμένη ιστορική συνιστώσα: Στον αυστριακό εμφύλιο μεταξύ Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στρατιώτες που ελέγχονταν από το συντηρητικό κόμμα πυροβολούσαν Αυστριακούς πολίτες -κυρίως μέλη του εργατικού κόμματος.

Εξαιτίας αυτών των περιστατικών, ένας επαγγελματικός στρατός χωρίς καθολική επιστράτευση αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα ευρέως διαδεδομένο ταμπού στην Αυστρία, όχι μόνο για την (κεντρο)αριστερά.

Το Φινλανδικό μοντέλο

Στις αρχές του 2024, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, προανήγγειλε προσαρμογή της στρατολόγησης των Ενόπλων Δυνάμεων στο φινλανδικό μοντέλο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για εθελοντική στράτευση των γυναικών. Το σύνθημα που κυκλοφόρησε τότε ήταν «από τη θητεία-αγγαρεία στη θητεία-ευκαιρία». Τον περασμένο Απρίλιο, από τη Φινλανδία, ο Ν. Δένδιας είχε πει πως εξετάζονται αλλαγές στη στράτευση, οι οποίες αναμένεται να είναι ριζικές, «όχι στον χρόνο ή στην αντικατάσταση των στρατεύσιμων από επαγγελματικά και μόνο στελέχη, ενδεχόμενο το οποίο απορρίπτουμε, καθώς πιστεύουμε στον στρατό των πολιτών, αλλά για να αποτελεί ποιοτικό χρόνο και όχι “χαμένο”, όπως πιστεύει σημαντική μερίδα των νέων μας σήμερα. Με μια εκπαίδευση ταχύρρυθμη αλλά αποτελεσματική, στα πρότυπα της εκπαίδευσης των στρατεύσιμων στη Φινλανδία».

Η στρατιωτική θητεία στη Φινλανδία, πάντως, είναι υποχρεωτική για τους άντρες 18-60 ετών, ενώ υπάρχει εθελοντικού χαρακτήρα στρατιωτική θητεία για τις γυναίκες μεταξύ 18-29 ετών. Η θητεία της Φινλανδίας διαρκεί: 165 ημέρες για τους στρατεύσιμους άνευ κάποιας εξειδίκευσης (απλών καθηκόντων), 255 ημέρες για τους στρατεύσιμους σε ειδικές κατηγορίες (νοσοκόμοι, στρατονόμοι, μουσικοί, ιερείς και πληροφορικής), 347 ημέρες για εφέδρους αξιωματικούς ή υπαξιωματικούς και για στρατεύσιμους απαιτητικών καθηκόντων (οδηγοί φορτηγών/λεωφορείων, δύτες, χειριστές ταχυπλόου, ειδικές δυνάμεις, νομικοί), 255 ημέρες έως 347 ημέρες για άοπλη θητεία, 347 ημέρες για τη μη στρατιωτική θητεία (κοινωνική εργασία).

Πάντως, παρά τις αναφορές στο φινλανδικό μοντέλο, η ελληνική κυβέρνηση δεν σκέφτεται τη μείωση της θητείας, αντιθέτως ήταν αυτή που την αύξησε στους 12 μήνες, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το εισόδημα των πιο ευάλωτων οικογενειών. Στη Φινλανδία, όταν ολοκληρώσουν το απαιτούμενο χρονικό όριο θητείας τους, οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν πιστοποιητικό, με το οποίο αναγνωρίζεται η εκπαίδευση και πρακτική των καθηκόντων τους, ενώ υπάρχει και ακαδημαϊκή αναγνώριση, ως εκπαιδευτικές μονάδες, των καθηκόντων για αξιωματικούς και υπαξιωματικούς

Δένδιας και «Στρατός-ΙΕΚ»

«Ριζικές αλλαγές» στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων εξήγγειλε στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, στις 14 Νοεμβρίου 2024, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που κάποιος υπουργός Αμυνας εξαγγέλλει ριζικές αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις. Για το φινλανδικό μοντέλο στράτευσης δεν υπήρξε καμία σαφής αναφορά ούτε διαρροή από το υπουργείο. Ο ΥΕΘΑ είχε μιλήσει τον Ιανουάριο του 2024 «για μια θητεία να προσδίδει δυνατότητες στον οπλίτη, αλλά επίσης να του παρέχει τακτική επανεκπαίδευση, ώστε να είναι ενσωματωμένος σε μια μονάδα, στην οποία να μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον, παρακολουθώντας τα νέα οπλικά συστήματα, τα νέα δόγματα, τις νέες δυνατότητες».

Πάντως, στα προγράμματα που έχουν προταθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το ΓΕΣ, διαβάζουμε ότι «ένας οπλίτης θα μπορεί να πιστοποιηθεί ως χειριστής προωθητή γαιών, χειριστής ισοπεδωτή γαιών, χειριστής αεροσυμπιεστή ασφαλτικών και λοιπών μηχανημάτων και ως χειριστής γερανού, φορτωτή και εκσκαφέα τάφρων. Επιπλέον, οι οπλίτες του στρατού ξηράς θα μπορούν, ακόμη, να αποκτήσουν πιστοποίηση ως τεχνίτες επικοινωνιών, φοιτώντας στην αντίστοιχη σχολή, ή να εκπαιδευτούν σε μια σειρά από δεξιότητες, όπως αρτοποιός ή μάγειρας, που θα παρέχονται από το κέντρο εκπαίδευσης εφοδιασμού μεταφορών, όπου η φοίτηση θα διαρκεί από τέσσερις έως έξι εβδομάδες» («Καθημερινή», 4/11/2024).

Δριμεία ήταν η αντίδραση στις εξαγγελίες από το Δίκτυο Φαντάρων «Σπάρτακος», που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Ουσιαστικά, η κυβέρνηση της Ν.Δ., που αύξησε τη στρατιωτική θητεία στους δώδεκα μήνες, καταφέρνοντας οι νέοι φτωχών οικογενειών να παραμένουν στα σύνορα για εννέα μήνες, βαθαίνει και την οικονομική αλλά και την εργασιακή μας εκμετάλλευση. [...]Πρόκειται για παραμύθια, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι οι φαντάροι εργάζονται ατελείωτες ώρες και κοιμούνται ελάχιστα. Για ποιον χρόνο εκπαίδευσης μιλά ο υπουργός; Δεύτερον, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στρατολογεί χιλιάδες νέους στο πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας, προσφέροντάς τους για εκμετάλλευση και στον ιδιωτικό τομέα. [...]Ο φαντάρος θα παραμείνει ο δωρεάν εργαζόμενος στα Στρατιωτικά Πρατήρια, στις Λέσχες Αξιωματικών και τις Στρατιωτικές Κατασκηνώσεις, για να εξυπηρετεί ως υπηρέτης τα προνόμια των Αξιωματικών, αλλά θα παίρνει, π.χ., πιστοποιητικό Ναυαγοσώστη! Ομως το φινλανδικό κράτος αμείβει τον φαντάρο, αλλά ο ΥΕΘΑ Δένδιας σφυρίζει αδιάφορα. Θυμίζουμε ότι οι Φινλανδοί αντιλαμβάνονται τη θητεία ως αμειβόμενη υπηρεσία. Ετσι, κάθε κληρωτός Φινλανδός στρατιώτης αμείβεται με 5,2 ευρώ ημερησίως, εάν κάνει θητεία 6 μηνών. Εάν θελήσει να κάνει θητεία 9 μηνών, αμείβεται με 8 ευρώ ημερησίως και, αν υπηρετήσει 12 μήνες, με 12,10 ευρώ ημερησίως».

● Το άρθρο αυτό γράφτηκε στο πλαίσιο του προγράμματος PULSE, μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας που διευκολύνει τη διεθνή δημοσιογραφική συνεργασία και στην οποία συμμετέχει κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα η «Εφ.Συν.». Για το ρεπορτάζ αυτό συνεργάστηκαν οι: Inés P. Chávarri, Ana Belén Ramos (El Confidencial-Ισπανία), Marina Kelava (H-Alter Κροατία), Nikola Lalov (Mediapool.bg- Bουλγαρία), Silvia Martelli (Il Sole 24 Ore-Iταλία), Martin Tschiderer (Der Standard- Aυστρία), Petr Jedlicka (Denik Referendum-Τσεχία).

Η ομάδα του PULSE

Εφ.Συν.- Ελλάδα
OBCT [1] - Ιταλία
Delfi [2] - Λιθουανία
Deník Referendum [3] - Τσεχία
Der Standard [4] - Αυστρία
El Confidencial [5] - Ισπανία
Gazeta Wyborcza [6] - Πολωνία
Hotnews [7] - Ρουμανία
HVG [8] - Ουγγαρία
Il Sole 24 Ore [9] - Ιταλία
Mediapool [10] - Βουλγαρία
n-ost [11] (Γερμανία)
VoxEurop [12] (Γαλλία)

Links:
------
[1] https://www.balcanicaucaso.org/eng/
[2] https://www.delfi.lt/
[3] https://denikreferendum.cz/
[4] https://www.derstandard.at/consent/tcf/
[5] https://www.elconfidencial.com/
[6] https://wyborcza.pl/0,75247.html
[7] https://www.hotnews.ro/
[8] https://hvg.hu/
[9] https://www.ilsole24ore.com/
[10] https://www.mediapool.bg/
[11] https://n-ost.org/
[12] https://voxeurop.eu/it/
[13] https://drive.google.com/drive/folders/1YXurKE3SX7Lz6ekPFiYxPoXjHS6yZsab?usp=sharing
[14] https://ec.europa.eu/regional_policy/information-sources/logo-download-center_en
[15] http://www.efsyn.gr
[16] http://www.miir.gr

Τα περιεχόμενα του προγράμματος Pulse διανέμονται με άδεια Creative Commons BY-NC-ND 2.5 IT. Η αναδημοσίευση προϋποθέτει υποχρεωτική αναφορά στους συντάκτες και στο πρόγραμμα με έναν άμεσο ενεργό σύνδεσμο προς την αρχική σελίδα του άρθρου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Eπιστρέφει η υποχρεωτική στράτευση των νέων στην Ευρώπη;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας