Οι επίδοξοι νέοι κουμανταδόροι στις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης «επιτίθενται» μαζικά, αλλά οι παλαιοί αμύνονται σθεναρά και επιτυχώς στη Θεσσαλονίκη. Γύρω από το πεδίο «μάχης» σε δημόσιους διαγωνισμούς, μια άλλη σύγκρουση εξελίσσεται στο πολιτικό παρασκήνιο και μάλιστα εντός της κυβέρνησης καθώς οι «νεωτεριστές» και οι «παραδοσιακοί» έχουν λάβει εδώ και μήνες θέση υπέρ εταιρειών που ενδιαφέρονται και έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Παράλληλα, η σύγκρουση συμφερόντων μαίνεται σε πολλά επίπεδα, «χωρίζει» ακόμη και τις «παλιές οικογένειες», όπως οι πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ με τον τέως πρόεδρό τους και τέως βουλευτή της Ν.Δ., Σάββα Αναστασιάδη, ο οποίος αντικαταστάθηκε αφού πήρε δουλειά από τον ΟΑΣΘ τον οποίο οι μέτοχοι τραβούν στα δικαστήρια.
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι υπήρχε ενδιαφέρον για τις λεωφορειακές περιαστικές γραμμές της Θεσσαλονίκης από μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού -σήμερα Παρασκευή αποσφραγίζονται οι φάκελοι των προσφορών-, κυρίως όμως από την ιταλική εταιρεία ΑΤΜ SPA-AZIENDA TRASPORTI MILANESI, τον έναν από τους δύο εταίρους της ΤΗΕΜΑ Α.Ε., δηλαδή της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης και η οποία λειτουργεί ήδη το μετρό, το τραμ και 122 γραμμές λεωφορείων στην ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου!
Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι αν η εταιρεία κερδίσει τον διαγωνισμό, ουσιαστικά θα διαχειρίζεται τα 4/5 του συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης για τα επόμενα δέκα και πλέον χρόνια. Και τα χρήματα για τα οποία σήμερα συζητάμε μόνο λίγα δεν είναι. Η κοινοπραξία ΤΗΕΜΑ (δηλαδή η ΑΤΜ και η γαλλική EGIS) έχει αναλάβει ήδη τη διαχείριση και συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης για 10 χρόνια με προσφορά που φτάνει τα 250 εκατομμύρια, αλλά κανένας μέχρι σήμερα δεν έχει υπολογίσει ποια θα είναι τα κέρδη της αυτό το διάστημα. Ο ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός για την ανάθεση του συγκοινωνιακού έργου στις 43 περιαστικές λεωφορειακές γραμμές, έργο που εκτελεί σήμερα το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, μαζί με τα ΚΤΕΛ Χαλκιδικής και Σερρών, είναι προϋπολογισμού άνω των 600 εκατ. ευρώ!!!
Ο διαγωνισμός είχε βγει στον αέρα από τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) στις 23 Αυγούστου 2024 και έπειτα από δύο αναβολές –χωρίς καμία εξήγηση για τις αναβολές, παρότι κάποιοι διέβλεπαν εξυπηρέτηση υποψηφίου που ήταν ανέτοιμος- οι φάκελοι υποβλήθηκαν στις 15 του μηνός και αποσφραγίζονται σήμερα. Στον διαγωνισμό μετέχουν εκτός της ΑΤΜ SPA-AZIENDA TRASPORTI MILANESI, η τουρκικών συμφερόντων GURSEL (επίσης πολύ μεγάλη εταιρεία) που εκτελεί συγκοινωνιακό έργο σε πόλεις της Τουρκίας, της Γερμανίας και της Ιορδανίας, καθώς και η ισπανική ALSA που εκτελεί συγκοινωνιακό έργο σε πόλεις της Ισπανίας και της Βρετανίας και κατεβαίνει μαζί με μία εταιρεία κυπριακών συμφερόντων αφού τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει αναλάβει τις αστικές συγκοινωνίες στην Κύπρο. Η μοναδική σύμπραξη ελληνικών συμφερόντων είναι τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης-Σερρών που θα συνεργασθούν με την εταιρεία παροχών AMCO που ειδικεύεται σε θέματα τηλεματικής.
Θρυλείται ότι τα ΚΤΕΛ είχαν δεχθεί προ καιρού πρόταση από τους Ιταλούς να σχηματίσουν κοινοπραξία, πρόταση την οποία απέρριψαν. Η αποτυχία συμφωνίας λέγεται ότι οδήγησε σε αναπόφευκτη διαμάχη, πολύ περισσότερο που τα ΚΤΕΛ εκτελούν σήμερα το συγκοινωνιακό έργο –αν χάσουν τη δουλειά, σίγουρα θα υποστούν οικονομική ζημιά- και κυρίως είχαν μέχρι πρότινος πολιτική κάλυψη και ενθάρρυνση. Μόνο που πλέον ο Κώστας Α. Καραμανλής δεν είναι υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και το κύρος του έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα με την τραγωδία των Τεμπών.
Πληροφορίες θέλουν: α) η νέα ηγεσία του υπουργείου να έχει κοπεί στη μέση με αφορμή την υπόθεση των 43 λεωφορειακών γραμμών, μάλιστα στα ΚΤΕΛ πνέουν μένεα εναντίον συγκεκριμένου προσώπου, β) οι «ρίζες» των ΚΤΕΛ, λένε άλλοι, είναι τόσο βαθιές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη -ΚΤΕΛ έχουν αναλάβει μεγάλο μερίδιο των συγκοινωνιών της Αθήνας-, αλλά και ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. διατηρούν σχέσεις με εταιρείες ΚΤΕΛ και όχι μόνο στην περιφέρεια, γ) όλα αυτά μεγαλώνουν το ενδιαφέρον και… την ένταση και οι όροι του διαγωνισμού είναι αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης για να εντοπισθούν «φωτογραφικοί» όροι.
Τα ΚΤΕΛ βλέπουν καινούργιους «παίκτες» να μπαίνουν σε ένα παιχνίδι στο οποίο μέχρι τώρα έπαιζαν μόνοι τους. Θυμίζουμε ότι τον Μάιο του 2019 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης είχαν αναλάβει, για λογαριασμό του ΟΑΣΘ, την εκτέλεση έξι γραμμών στην περιαστική ζώνη, αλλά μόλις ανέλαβε η Ν.Δ., ξεκίνησαν Μάρτιο/Απρίλιο του 2020 να εξυπηρετούν 25 γραμμές και σήμερα έχουν φτάσει τις 43!!! Ας προσθέσουμε επίσης ότι η σύμβαση με τα ΚΤΕΛ για τις 43 γραμμές που εξυπηρετούν λήγει στο τέλος του 2024 (αφού είχε λήξει και πήραν δίμηνη παράταση μέχρι τέλους του έτους).
Τα πράγματα περιπλέκονται έτι περισσότερο καθώς, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, η καθυστέρηση στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, παράλληλα με τις παρατάσεις, οδηγεί αναπόφευκτα στο συμπέρασμα ότι ο ΟΣΕΘ θα πρέπει να προκηρύξει ενδιάμεσο διαγωνισμό για το συγκοινωνιακό έργο του 2025 διότι εκτιμάται ως απίθανο το σενάριο να συμφωνήσει το Ελεγκτικό Συνέδριο σε νέα απευθείας ανάθεση του έργου στα ΚΤΕΛ. Μέχρι τότε θα γνωρίζουμε βέβαια ποιοι θα έχουν περάσει στη Β’ φάση του διαγωνισμού.
Οι όροι
Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο του ΟΣΕΘ, ο διαγωνισμός για τις περιαστικές γραμμές έχει «προϋπολογισμό έργου 602 εκατομμύρια ευρώ προ ΦΠΑ αφορά την παροχή υπηρεσιών δημοσίων επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη εκτιμώμενου έργου 20 εκατ. οχηματοχιλιομέτρων ετησίως, με πρόβλεψη αύξησης του έργου έως 25%. Η διάρκεια υπηρεσιών είναι 10 χρόνια και με δυνατότητα επέκτασης έως 5 χρόνια επιπλέον. Περιλαμβάνει μοναδιαίο κόστος χιλιομέτρου στα 2,2 € για τα θερμικά λεωφορεία και στα 2,4 € για τα “καθαρά” λεωφορεία. Ο εκτιμώμενος αριθμός οχημάτων για το έργο θα ανέλθει σε 220 μαζί με τα εφεδρικά, εκ των οποίων τα 62 οχήματα κατ’ ελάχιστον θα πρέπει να είναι “καθαρά”. Στις υποχρεώσεις του αναδόχου είναι η δημιουργία – λειτουργία των απαραίτητων εγκαταστάσεων (αμαξοστάσια, χώροι φόρτισης κ.λπ.). Ο πάροχος που θα επιλεγεί θα έχει στη διάθεσή του έως ένα (1) έτος προετοιμασίας (10+1 χρόνια), με τον όρο ότι η προμήθεια του 50% των καινούργιων λεωφορείων θα πρέπει να γίνει στο πρώτο έτος και του υπολοίπου 50% στο α’ εξάμηνο του δεύτερου έτους». Γνώστες ανάλογων διαγωνισμών σχολίαζαν στην «Εφ.Συν.» ότι ο διαγωνισμός «έχει χαμηλές απαιτήσεις προδιαγραφών», πράγμα που σημαίνει ότι ίσως εξυπηρετεί κάποιους από τους διαγωνιζόμενους.
Για να υπάρχει ένα πεδίο σύγκρισης αναφέρουμε ότι σήμερα: α) τα ΚΤΕΛ εκτελούν τα 19,2 εκατ. οχηματοχιλιόμετρα (22 εκατομμύρια ο ΟΑΣΘ), και β) η αποζημίωση ανά οχηματοχιλιόμετρο φτάνει στα 1,72 ευρώ, αλλά συνυπολογίζεται και η ρήτρα καυσίμου.
Σε μπελάδες ο ΟΑΣΘ και οι πρώην μέτοχοι
Η ιστορικών διαστάσεων κωλυσιεργία της κυβέρνησης να τελειώσει με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ, που λιμνάζει πέντε χρόνια, μαζί με τη σωρεία υποθέσεων και εκκρεμοτήτων με τις οποίες κανένας δεν ήθελε να ασχοληθεί -ή έδινε ψευδείς υποσχέσεις στους πρώην μετόχους του ΟΑΣΘ οι οποίοι είναι ακραιφνείς νεοδημοκράτες- οδηγούν τελευταία σε εξελίξεις οι οποίες μπορεί κάποια στιγμή να βγουν εκτός ελέγχου. Ενδεικτικά και μόνο παραπέμπουμε σε δύο δημοσιεύματά μας που αφορούν την καθυστέρηση εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ και τις διεκδικήσεις των πρώην μετόχων (2/8/2022 «Χρωστάνε 3,5 εκατομμύρια οι παλιοί μέτοχοι του ΟΑΣΘ» και 15/7/2024 «Κακά μπλεξίματα για την κυβέρνηση»).
Στις 3/9/2024 ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας επισκέφθηκε τα γραφεία του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Αυτοκινητιστών Θεσσαλονίκης «Ο ΗΡΑΚΛΗΣ» (σημ: ο συνεταιρισμός των παλιών μετόχων του ΟΑΣΘ) κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου, πρώην βουλευτή της Ν.Δ., Σάββα Αναστασιάδη. Τι ειπώθηκε εννοείται ότι δεν το έμαθε κανείς. Ωστόσο, από τότε λες και πέρασε αιώνας. Οι πρώην μέτοχοι, που ζητούν περί τα 18 εκατομμύρια, είχαν δικαιωθεί αρχικά στο αίτημα για έξωση στον ΟΑΣΘ [σημ: από το αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης, το αμαξοστάσιο του Φοίνικα (ο «Ηρακλής» κατέχει το 50%) και από την οικοδομή της Παπαναστασίου όπου βρίσκονται τα γραφεία του ΟΑΣΘ], δικαιώθηκαν τώρα και στο μονομελές Εφετείο Θεσσαλονίκης που απέρριψε την έφεση την οποία είχε καταθέσει ο ΟΑΣΘ.
Αλλά και οι πρώην μέτοχοι μόνο ενωμένοι δεν δείχνουν αφού ο κ. Αναστασιάδης οδηγήθηκε σε παραίτηση παρότι είχε εκλεγεί πριν από λίγους μήνες (ως εκπρόσωπος της σκληρής γραμμής προς την κυβέρνηση). Τα μέλη του συμβουλίου του «Ηρακλή» δεν πήραν με καλό μάτι το ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει κάποιου είδους σχέση με την εταιρεία, στην οποία πριν από λίγες μέρες ο ΟΑΣΘ ανέθεσε τον έλεγχο καταβολής κομίστρου στα λεωφορεία, και του έδειξαν την πόρτα εξόδου...
Ο Σάββας Αναστασιάδης
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας