Εκκίνηση στη διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων δίνει το υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια «μαζικής» εκκαθάρισης από τις εκλογικές λίστες των στοιχείων ψηφοφόρων που έχουν αποβιώσει, αξιοποιώντας δεδομένα των ψηφιακών μητρώων, με στόχο την –κατά το δυνατόν– πιο πραγματική αποτύπωση του εκλογικού σώματος.
Τα προς διαγραφή ονόματα αθροίζονται σε περίπου μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
Η σχετική διαδικασία προβλέφθηκε στον νόμο για την επιστολική ψήφο (άρθρο 29, ν. 5083/2024) στις αρχές του έτους. Για να διαγραφεί το όνομα ενός ψηφοφόρου από τους εκλογικούς καταλόγους, πρέπει να πληρούνται σωρευτικά τέσσερις προϋποθέσεις:
α) να είναι άνω των 80 ετών και ειδικότερα να έχει γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 1944,
β) να μην έχει υποβληθεί φορολογική δήλωση για το έτος 2022,
γ) να μην έχει εν ισχύι ελληνικό διαβατήριο,
δ) να μη λαμβάνει σύνταξη.
Διασταύρωση
Μια πρώτη διασταύρωση που έχει γίνει από τα σχετικά μητρώα του Δημοσίου εμφανίζει 440.654 ψηφοφόρους να συγκεντρώνουν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Για αυτούς, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, έχει ήδη ενημερωθεί η ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» και εμφανίζονται στην κατηγορία των «Εκλογέων προς διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους».
Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους 9.796.330 ψηφοφόροι. Αριθμός που –λαμβάνοντας υπόψη ότι η απογραφή του 2021 μέτρησε σε 10.482.487 τους κατοίκους της ελληνικής επικράτειας– δείχνει με βεβαιότητα ότι είναι ατελής η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων.
Βασικότερη αιτία για την παραμονή στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων που έχουν αποβιώσει είναι οι συγκεκριμένοι εκλογείς να έχουν μεταναστεύσει κάποια στιγμή προ ετών στο εξωτερικό, να έχουν φύγει από τη ζωή, αλλά να μην έχουν δηλωθεί ως αποβιώσαντες.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η πρώτη καταγραφή των 440.654 προς διαγραφή εκλογέων συνάδει σε σημαντικό βαθμό με τη μεταναστευτική ροή της χώρας: εντοπίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό σε συγκεκριμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Πελοποννήσου που είχαν μεγάλες μεταναστευτικές ροές τα χρόνια μεταξύ 1950 και 1970. Τέτοιες εκλογικές περιφέρειες είναι ενδεικτικά η Φλώρινα και η Λακωνία. Στη μεν πρώτη, η αποχή ανήλθε στο 66,5% στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023 και στο 73,37% στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024. Στη δε δεύτερη, η αποχή στις τελευταίες εθνικές εκλογές ανήλθε στο 60,93% και στις ευρωεκλογές στο 69,69%.
Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι πιθανώς διαγραφούν λανθασμένα
Αν κάποιος πιθανόν συγκεντρώνει τις παραπάνω τέσσερις προϋποθέσεις, καλείται να επισκεφθεί την πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις». Αν λανθασμένα βρίσκεται στον κατάλογο των προς διαγραφή ψηφοφόρων, θα πρέπει να επισκεφθεί τον οικείο δήμο (είτε αυτόν όπου είναι εγγεγραμμένος είτε αυτόν όπου κατοικεί) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και να ζητήσει την άρση της διαγραφής του. Κάτοικος του εξωτερικού μπορεί να απευθυνθεί στο προξενείο της χώρας όπου διαμένει. Η άρση της διαγραφής γίνεται άμεσα. Η δε προθεσμία δεν είναι δεσμευτική. Ακόμη και μετά τις 31 Δεκεμβρίου μπορεί ο προς διαγραφή εκλογέας να ζητήσει την επανεγγραφή του στον εκλογικό κατάλογο, όμως από το νέο έτος θα μπορεί να απευθύνεται μόνο στον δήμο στου οποίου το δημοτολόγιο είναι εγγεγραμμένος. Στην περίπτωση που ο εκλογέας δεν εμφανίζεται στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» ανήμερα των εκλογών, δικαιούται να λάβει από τον δήμο του βεβαίωση παραλειφθέντος εκλογέα, κάτι που ισχύει παγίως.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας