Εντατικά μαθήματα design και αισθητικής για προχωρημένους ανέλαβε να διδάξει τις τελευταίες μέρες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος δεν έχουν αφήσει κανάλι για κανάλι προκειμένου να εξηγήσουν τα βαθύτερα νοήματα του «μ», του λογότυπου του Μετρό Θεσσαλονίκης, που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις, ενώ νέες καταγγελίες θέλουν άλλος να σχεδίασε το λογότυπο και άλλος να πήρε τη δουλειά. Υπουργός και υφυπουργός έφτασαν στο σημείο να δηλώσουν βαθιά ικανοποιημένοι από τις αντιδράσεις, συγχέοντας προφανώς τον περίγελο με την επιτυχία καθιστούν τον περίγελο επιτυχία.
Ο κ. Ταχιάος δήλωσε πρώτος (ΕΡΤNews) ότι «η αισθητική είναι κάτι πολύ υποκειμενικό» και σημείωσε ότι μετά το ξεφωνητό που έπεσε, το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης «είναι το πιο αναγνωρίσιμο λογότυπο στη χώρα αυτή τη στιγμή». Πώς το έλεγε η παροιμία; «Ολοι γελούσαν μετ’ εμένα χάνομαν κ’ εγώ ’π’ τα γέλια».
Τα μαθήματα αισθητικής του κ. Ταχιάου φαίνεται ότι ενθουσίασαν τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος την επομένη εμφανίστηκε στο Mega για διορθωτικές παρατηρήσεις, εισάγοντας τη σχετικότητα στην τέχνη. «Δεν θα χαρακτηρίσω τον θόρυβο δικαιολογημένο ή αδικαιολόγητο», είπε. Και πρόσθεσε και κάτι που είχε ξεχάσει στην παρουσίαση του λογότυπου, ότι δηλαδή «θα ήθελα το Ελληνικό Μετρό να έχει λύσει το θέμα πρωθύστερα. Δεν πρέπει να μένουμε στην τελευταία στιγμή για να αντιμετωπίζουμε στη χώρα προβλήματα».
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο επόμενος συλλογισμός του, τον οποίο παραθέτουμε ολόκληρο: «Η αισθητική του καθενός είναι υποκειμενική, ακολουθήθηκε μια διαδικασία από την Ελληνικό Μετρό, με διαγωνισμό που όμως έγινε μόνο για το λογότυπο. Η εταιρεία έτρεξε μετά διαγωνισμό για την ταυτότητα, ο οποίος ήταν 30.000 ευρώ, δηλαδή ίσου ύψους με αυτό της απευθείας ανάθεσης. Αυτό το ζήτησε ο ίδιος ο ιδιωτικός τομέας γιατί η ταυτότητα γίνεται παγκοσμίως. Υπάρχει μια τριμελής επιτροπή που έκρινε ομόφωνα ότι το αποτέλεσμα των προτάσεων δεν ήταν αυτό που θα έπρεπε να είναι για την Ελληνικό Μετρό, ότι δεν ανταποκρίνεται στην ταυτότητα του έργου και ταυτόχρονα για διάφορους τεχνικούς λόγους. Από όσο πληροφορούμαι από τον ιδιωτικό τομέα, συνήθως η ταυτότητα ενός έργου κοστίζει περίπου στα 60.000 ευρώ. Η εταιρεία αυτή έκανε αυτό το αποτέλεσμα με 30.000 ευρώ». Μ’ άλλα λόγια, μας ήρθε και φτηνότερα...
Τι το ήθελε; Χθες η ιστοσελίδα designmag.gr δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Ποιος πραγματικά “σχεδίασε” το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης» που αποκάλυψε και άλλα αξιοπερίεργα στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Σύμφωνα με το άρθρο, τον σχεδιασμό έκανε υπάλληλος εταιρείας η οποία είχε κοπεί στους πρώτους διαγωνισμούς. Η εταιρεία που επιλέχθηκε τελικά, η MnMS, «παίρνει την ανάθεση απευθείας ως “έχοντας εμπειρία στον σχεδιασμό οπτικών ταυτοτήτων”, μη έχοντας καμία σχέση με τον σχεδιασμό, όπως αποδεικνύεται από την απουσία σχετικών ΚΑΔ Γραφιστικής, καθώς και τη μηδενική παρουσία σχετικών έργων αναρτημένων οπουδήποτε. Υπάλληλος της PALLADIAN, εταιρείας που ήταν ανάμεσα στους 8 του διαγωνισμού που κόπηκαν, φαίνεται να έχει εμπλακεί στον σχεδιασμό του έργου, ή τουλάχιστον στην παρουσίαση. Με μια γρήγορη αναζήτηση στο ΓΕΜΗ, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως η πρώτη έδρα κατά την έναρξη της MnMS το 2015 ήταν η διεύθυνση που εδρεύει από το 2001 μέχρι και τώρα και η PALLADIAN, Σκουφά 60 στην Αθήνα».
Αν πάρουμε υπόψη ότι δεν έχει διαψευστεί η δημοσιοποιημένη πληροφορία ότι στην MnMS καθήκοντα Managing Director ασκούσε (ή ασκεί) ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης, ένας από τους πρώην προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, η υπόθεση θυμίζει σενάριο αντάξιο των καλύτερων τηλεοπτικών σειρών του Netflix.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας