Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.7° 15.8°
2 BF
58%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.6° 13.8°
1 BF
81%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.6° 14.9°
2 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
7°C
6.9° 6.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
74%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
0 BF
93%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 15.5°
1 BF
59%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 13.9°
2 BF
72%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
3 BF
55%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.7° 15.5°
1 BF
72%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
0 BF
71%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 11.3°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
79%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
sympraxi0thessaloniki
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου

«Η καρδιά της Θεσσαλονίκης θα μετατραπεί σε real estate»

Η νεοσυσταθείσα συλλογικότητα «Σύμπραξη: όλη η ΔΕΘ ένα πάρκο» έρχεται να ενωθεί στις φωνές αγωνίας και οργής κατά του φαραωνικού σχεδίου ανάπλασης που θα εξαφανίσει ακόμη περισσότερο το πράσινο στην πόλη που ήδη ασφυκτιά από το τσιμέντο.

Διευρύνεται το μέτωπο και κατά συνέπεια αυξάνονται οι φωνές κατά του σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ και υπέρ της δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου. Μετά την Ενωση Πολιτών, χθες έδωσε συνέντευξη Τύπου η νεοσυσταθείσα συλλογικότητα «Σύμπραξη: όλη η ΔΕΘ ένα πάρκο», τονίζοντας ότι «το μέλλον του χώρου αποτελεί το μεγαλύτερο διακύβευμα των επόμενων ετών για το περιβάλλον και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης».

Καθώς ο χρόνος για την «ανάπλαση» πλησιάζει, δυναμώνουν και συσπειρώνονται οι φωνές της πόλης που εκτιμούν πως το «φαραωνικό σχέδιο» θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες, εγείροντας ζητήματα βιωσιμότητας και μεγάλων περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε μια Θεσσαλονίκη που ασφυκτιά από έλλειψη πρασίνου.

«Εχει το μικρότερο ποσοστό πρασίνου στην Ευρώπη, 1,5 τ.μ. ανά κάτοικο, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως χαμηλότερο ποσοστό τα 10 τ.μ. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο από την εξαφάνιση σχεδόν 30 χιλιάδων δέντρων στον μοναδικό πνεύμονα της πόλης, το Σέιχ Σου, λόγω της κατασκευής τού flyover. Η ανάγκη για δέντρα, δροσιά, οξυγόνο, ελεύθερο χώρο γίνεται περισσότερο επιτακτική όσο επιδεινώνεται η κλιματική κρίση, η αύξηση της θερμοκρασίας, η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι δασικές πυρκαγιές, οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης και τα ακραία φαινόμενα» τόνισε η Ελένη Ιωαννίδου, μέλος του Δικτύου για το αστικό πράσινο SOSε τα Δέντρα.

Στη συνέντευξη επισημάνθηκε ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί, όπως η ανέγερση 5 τεράστιων περιπτέρων, 2,5 φορές μεγαλύτερων από το Παλέ ντε Σπορ, ούτε ότι η «καρδιά της πόλης» θα μετατραπεί σε real estate, με εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο και πολυώροφο ξενοδοχείο ύψους 32 μέτρων που θα καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της συνολικής δομημένης επιφάνειας.

Αναπαράσταση της λύσης για όαση πρασίνου στη Θεσσαλονίκη που προτείνει η «Σύμπραξη: όλη η ΔΕΘ ένα πάρκο»

Από την πλευρά του ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημήτρης Κονταξάκης, και πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης τόνισε πως στον χώρο της ΔΕΘ θα «πρέπει να δημιουργηθεί ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο, στα πρότυπα των σχεδίων του Γάλλου αρχιτέκτονα Εμπράρ, προκειμένου να διατηρηθούν ανοιχτοί οι διάδρομοι αέρα που κατεβαίνουν από το περιαστικό δάσος προς τον Θερμαϊκό».

Σύμφωνα με τον καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, μόνη διέξοδος είναι η μεταφορά των δραστηριοτήτων της ΔΕΘ εκτός της πόλης, μια λύση που θα δώσει ανάσα και προοπτική οικονομικής ανάπτυξης με βιώσιμα χαρακτηριστικά στη Θεσσαλονίκη. «Ο αρχικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, ήταν άνω των εκατό εκατομμυρίων και τώρα έχει τριπλασιαστεί» τόνισε ο ίδιος.

Κρίσιμο δημοτικό συμβούλιο

Στο μεταξύ αύριο στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης πρόκειται να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση στις 5 το απόγευμα με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ. Πρόκειται για μια δέσμευση που είχε αναλάβει ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος είχε ζητήσει από τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo να παρουσιάσει το σχέδιο στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αλλά και στους εκπροσώπους των φορέων. Σε αυτό θα πρέπει να έχουν ενσωματωθεί οι αλλαγές που έχει ζητήσει, με κυριότερη την αύξηση των χώρων πρασίνου ώς τα εκατό στρέμματα σε σύνολο εκατόν ογδόντα που είναι το οικόπεδο της ΔΕΘ.

Στη συνεδρίαση αναμένονται οι τοποθετήσεις και των εκπροσώπων της Κίνησης Πολιτών που αντιτίθενται στο σχέδιο ανάπλασης, εκπροσώπων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Επιμελητηρίων (ΤΕΕ/ΤΚΜ, ΕΒΕΘ, Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό, Εμπορικός Σύλλογος), των Πανεπιστημίων κ.λπ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Η καρδιά της Θεσσαλονίκης θα μετατραπεί σε real estate»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας