Αγρια καταστολή με διμοιρίες των ΜΑΤ, ξύλο και ρίψη χημικών ακόμη και μέσα σε κλειστό χώρο επιφύλασσε ξανά η κυβέρνηση στους χιλιάδες εποχικούς πυροσβέστες που πραγματοποίησαν μεγαλειώδη κινητοποίηση και εν συνεχεία κατάληψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η αστυνομία προχώρησε σε 4 προσαγωγές, μία εκ των οποίων του δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη», Γιώργου Ανδρούτσου, χτύπησε δύο εποχικούς κατά την προσαγωγή τους και προπηλάκισε τον βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Αγρια επίθεση
Τα ΜΑΤ είχαν δώσει διορία μέχρι τις 9 στους διαδηλωτές να σταματήσουν την κατάληψη και να εκκενώσουν το κτίριο. Λίγο μετά, πραγματοποίησαν άγρια επίθεση, από την οποία τραυματίστηκε ένας άνθρωπος, ενώ επικράτησε πανικός με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν να ποδοπατηθούν πυροσβέστες και δημοσιογράφοι στην προσπάθειά τους να καλυφθούν από τα χημικά και να αποφύγουν την επίθεση. Εποχικός πυροσβέστης αποπειράθηκε να πέσει στο κενό από τον τρίτο όροφο του υπουργείου, κάτι που αποτράπηκε χάρη στην παρέμβαση ψυχραιμότερων συναδέλφων του.
Η επίθεση των ΜΑΤ θύμισε το σκηνικό άγριας καταστολής με την οποία είχε αντιμετωπίσει τους συμβασιούχους πυροσβέστες η κυβέρνηση και το 2021. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν την αγριότητα του επιτελικού κράτους που απαντά με ξύλο και με ΜΑΤ σε ανθρώπους που κινδυνεύουν μέσα στη φωτιά για να σώσουν ζωές, έτοιμοι να θυσιάσουν τη δική τους. Νωρίτερα, σε συνάντηση με τον υφυπουργό, Ευάγγ. Τουρνά, έλαβαν μόνο αόριστες υποσχέσεις, ενώ προγραμματίστηκε συνάντηση με τον Βασίλη Κικίλια για την Τετάρτη. Τα σωματεία τους μιλούν για υποσχέσεις άνευ περιεχομένου, διαμαρτύρονται έντονα για το όριο ηλικίας των 35 ετών στη νέα προκήρυξη και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Από νωρίς το πρωί έφτασαν στο Μαρούσι εποχικοί πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα με πλοία, πούλμαν και Ι.Χ., ζητώντας, όπως έλεγαν στην «Εφ.Συν.», το αυτονόητο: να παραμείνουν στο Σώμα έχοντας δώσει μάχες με τις φλόγες τα τελευταία 5 χρόνια κι έχοντας αποκομίσει τεράστια εμπειρία που θα χαθεί.
Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Θάνος Ψαρόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΑΣΣΥΠ), την ώρα που καταγράφονται 3.500 κενά, άλλοι 2.500 εποχικοί βλέπουν την πόρτα της εξόδου.
«Μαζευτήκαμε 10 σωματεία μόνιμων, εποχικών και πενταετών πυροσβεστών για να δούμε τι θα γίνει με το μέλλον μας, έχοντας τη στήριξη και των μονίμων. Ακούσαμε πολλά “θα”, ενώ θέλουμε χειροπιαστές απαντήσεις για τα ηλικιακά όρια, τον τρόπο μοριοδότησης κ.ά.».
Δεν είμαστε 2.500 αλλά 2.499
Ξεχώρισε η στιγμή όταν οι εποχικοί σήκωσαν την κόκκινη μπλούζα του συναδέλφου τους, Ανδρέα Ανδρεάδη, που χάθηκε εν ώρα υπηρεσίας στη Θάσο στα τέλη Αυγούστου. Οπως έλεγαν, δεν έφτασαν όλοι εδώ καθώς ο Ανδρέας χάθηκε εξαιτίας των εξαντλητικών ωραρίων και των συνεχών υπηρεσιών.
Οπως μας είπε ο Γιάννης Γαβίλλας, τομεάρχης του σωματείου εποχικών πυροσβεστών για τη Μεσσηνία, οικογενειάρχες και εργαζόμενοι έχουν αφήσει την ψυχή τους σε τόσα πύρινα μέτωπα και διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα στη 12μηνη εργασία. «Η κυβέρνηση θέλει να χάσουμε μέχρι και την εποχικότητα. Θέλει να χάσουμε και τους 6 μήνες που εργαζόμαστε και μετά για 3 μήνες μπαίνουμε-δεν μπαίνουμε στο ταμείο ανεργίας».
Συμβολική κατάληψη
Μετά τη συγκέντρωση στο πεζοδρόμιο και στη λεωφόρο Κηφισίας το μεσημέρι, οι εποχικοί πυροσβέστες μπήκαν μέσα στους χώρους του υπουργείου, με τους εκπροσώπους των σωματείων να τονίζουν σε κάθε πλευρά ότι η συμβολική κατάληψη θα παραμείνει ειρηνική. Μάλιστα, άνοιξαν πανό από το αίθριο του υπουργείου στον 3ο όροφο και φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης αλλά και «παραιτήσου» προς τον Βασίλη Κικίλια.
Εκεί συναντήσαμε τον Γιάννη Ιωάννου, εποχικό πυροσβέστη από την Ηγουμενίτσα: «Εχουμε 6 χρόνια στο σώμα και μας πετάνε έξω. Τρέχουμε σε όλη την Ελλάδα για φωτιές. Στα μέρη μας τρέχαμε στην παραμεθόριο να σβήσουμε τις φωτιές με νάρκες δίπλα. Ζήσαμε μεγάλη πίεση όλο το καλοκαίρι και τώρα μας πετάνε απέξω. Ξανά προκηρύξεις και όλα από την αρχή».
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, συνοδευόμενος από τους βουλευτές Γιάννη Σαρακιώτη και Γιώτα Πούλου. «Δεν νοείται να είστε σε δεύτερη μοίρα στον προϋπολογισμό του κράτους. Η υγεία και η πολιτική προστασία πρέπει να είναι πρώτες προτεραιότητες», τόνισε.
Στο πλευρό των εποχικών πυροσβεστών βρέθηκε και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως έχει κάνει και σε ανάλογες κινητοποιήσεις τους στο πρόσφατο παρελθόν, ενώ επανήλθε το βράδυ, καταδικάζοντας τη χρήση χημικών σε κλειστούς χώρους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας