ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πλήρης είναι η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για δύο ατυχήματα που συνέβησαν στο Μετρό Θεσσαλονίκης, τον τελευταίο μήνα, κατά τις δοκιμές λειτουργίας. Η επιβεβαίωση ήρθε διά στόματος του υφυπουργού Υποδομών, Νίκου Ταχιάου, που απάντησε την Παρασκευή σε ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Χρήστου Γιαννούλη, ο οποίος έφερε το θέμα στη Βουλή.
Είχαμε θέσει τα ερωτήματα σε δύο συνεχή δημοσιεύματα («Κάτι τρέχει με την ασφαλή λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης», 5.10.2024 ) και («Ο κ. Σταϊκούρας θα πρέπει να απαντήσει!», 12.10.24). Φυσικά δεν πήραμε ποτέ απάντηση. Τα ερωτήματα που κατέθεσε ο κ. Γιαννούλης ήταν σαφή και ξεκάθαρα: «Αληθεύει ότι υπήρξε εκτροχιασμός βαγονιού κατά τα δοκιμαστικά δρομολόγια, με τη ζημιά να ανέρχεται σε 600.000 ευρώ περίπου; Αληθεύει ότι καταγράφηκε και μετωπική σύγκρουση συρμών στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας και ευτυχώς είχαν την ελάχιστη ταχύτητα, οπότε δεν υπήρξαν ζημιές και βαρύτερες συνέπειες;».
Τι απάντησε ο κ. Ταχιάος; Για την πρώτη ερώτηση είπε ότι «όντως σημειώθηκε μια βλάβη σε μία τραβέρσα, στη χειροκίνητη λειτουργία από κακό χειρισμό ενός οδηγού από την εταιρεία κατασκευής και ότι το κόστος αυτής της ζημιάς καλύπτεται από την εγγύηση. Ηταν δικό τους σφάλμα, γιατί δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία». Δηλαδή και εκτροχιασμός έγινε (και με οδηγό μάλιστα, όπως τα διαφημιστικά δρομολόγια, και με τον πρωθυπουργό μέσα), και κρυφός κρατήθηκε και μας κόστισε 600.000 ευρώ! Η τεχνική περιγραφή του υφυπουργού δίνει λαβή και για άλλα ερωτήματα, που δεν είναι της στιγμής.
Τεχνικές «προκαλύψεις» είχε η δεύτερη απάντηση για να βγουν τίτλοι με τη λέξη «διάψευση». Ντύθηκε δηλαδή «διάψευση» η μεγαλοπρεπής επιβεβαίωση, αφού, όπως είπε ο κ. Ταχιάος, «υπήρξε δοκιμή της σύνδεσης δύο τρένων, κάτι το οποίο γίνεται όταν ένα τρένο χρειαστεί να μεταφέρει ένα άλλο, που έχει μείνει στη σήραγγα, και σε αυτήν τη σήραγγα αστόχησε ο ένας σύνδεσμος, κάτι που καλύπτεται από την εγγύηση και αφορά τον κατασκευαστή». Δηλαδή το επεισόδιο συνέβη, «βαφτίστηκε» με τεχνικούς όρους και για άλλη μια φορά μας «έσωσε» η εγγύηση.
«Παιδικές ασθένειες»
Μόνο που, εκτός από την καταγραφή των συμβάντων, τα δημοσιεύματά μας έθεταν προφανές θέμα ασφάλειας στις δοκιμές και τα δοκιμαστικά δρομολόγια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα για λειτουργία του μετρό στις 30 Νοεμβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί. Τι απαντά, λοιπόν, ο κ. Ταχιάος; «Γι’ αυτό γίνονται δοκιμές. Για να βγουν οι παιδικές ασθένειες των συστημάτων. Για να βγουν οι τυχόν αστοχίες των συστημάτων και καλύπτονται από τον κατασκευαστή».
Και προσθέτει πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχει δώσει ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του μετρό χωρίς να έχει τη διαβεβαίωση ότι όλες οι απαραίτητες πιστοποιήσεις για να λειτουργήσει το μετρό θα έχουν εκδοθεί στην ώρα τους και θα αφορούν την πλήρη ασφάλεια του έργου». Μάλιστα, διευκρινίζει ότι αυτές οι πιστοποιήσεις δεν είναι δουλειά του υφυπουργού ή του υπουργού, «γίνονται και αφορούν την κατασκευαστική κοινοπραξία, γίνονται και αφορούν τον λειτουργό του έργου, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πιστοποιήσεων στον κόσμο, την TUV Rheinland, είναι πιστοποιήσεις που έρχονται στην ώρα τους και προ της 30ής Νοεμβρίου θα έχουν εκδοθεί».
Ο κ. Γιαννούλης σχολίασε ότι «με καθυστέρηση δύο εβδομάδων και από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα της “Εφημερίδας των Συντακτών” για τα δύο ατυχήματα που συνέβησαν στο πλαίσιο των δοκιμών» και σημειώνει πως «είναι αυτονόητη υποχρέωση και ευθύνη απέναντι στο επιβατικό κοινό να δοκιμαστούν πλήρως, πριν από την 30ή Νοεμβρίου, η ασφάλεια της κίνησης των συρμών, όλα τα συστήματα του μετρό, όπως του αυτόματου χειρισμού των συρμών, το κεντρικό σύστημα διαχείρισης του εξοπλισμού των σταθμών αλλά και το σύστημα διαχείρισης σεναρίων πυρκαγιάς».
Αναπάντητα ερωτήματα
Συνέχεια στη δημόσια συζήτηση δίνει με παρέμβασή του ο καθηγητής στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος της «Αττικό Μετρό», Γιάννης Μυλόπουλος, σχολιάζοντας πως ο κ. Ταχιάος προσπάθησε να υποβαθμίσει τα ατυχήματα αλλά «αυτό έκανε και ο μοιραίος Κ. Καραμανλής με τις παθογένειες των σιδηροδρόμων, διαβεβαιώνοντας δέκα μέρες πριν τα Τέμπη ότι τα τρένα είναι ασφαλή». Οπότε επιμένει να ρωτά:
«α) Τα 18μηνης διάρκειας δοκιμαστικά δρομολόγια που εγγυώνται την ασφαλή λειτουργία του αυτόματου, χωρίς οδηγό, Μετρό, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, θα έχουν συμπληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου; Η ερώτηση γίνεται με δεδομένο ότι η εταιρεία THEMA ανέλαβε τη λειτουργία του Μετρό τον Οκτώβριο του 2023, ενώ το προσωπικό προσλήφθηκε τον Μάρτιο του 2024 και, β) Το Μετρό στις 30 Νοεμβρίου θα είναι έτοιμο να δοθεί σε ασφαλή εμπορική λειτουργία;».
Ο κ. Μυλόπουλος επιμένει να ρωτά γιατί η εταιρεία ΤΗΕΜΑ δεν απαντά αυτή στις ερωτήσεις του, καταλήγοντας στη διαπίστωση ότι «αν οι συρμοί ενός Μετρό που θα λειτουργεί χωρίς μηχανοδηγό, δύο μήνες πριν την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας, ακόμη εκτροχιάζονται λόγω… κακών χειρισμών», τότε «η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική και χρειάζεται πολύς χρόνος δοκιμαστικών δρομολογίων ακόμη, μέχρι να δοθεί το Μετρό σε ασφαλή εμπορική λειτουργία…».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας