Πρόταση νόμου για την επαναφορά των «δώρων» (13ος και 14ος μισθός) στους υπαλλήλους του Δημοσίου και των δήμων συνέταξε και προώθησε στα πολιτικά κόμματα καθώς και στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Με την πρόταση προτείνεται η επαναφορά των «δώρων» ως επιδομάτων εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και καλοκαιρινής άδειας, όπως χορηγούνται και στον ιδιωτικό τομέα, προς όλους τους υπαλλήλους που εμπίπτουν στις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.
Τα «δώρα» έχουν καταργηθεί πλήρως στους εργαζομένους του δημόσιου τομέα με τις διατάξεις του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» (Ν. 4093/2012) που ψηφίστηκε πριν από 12 έτη. Εκτοτε διατυπώνεται επανειλημμένως το αίτημα για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για το Δημόσιο, από το συνδικαλιστικό κίνημα και όχι μόνο: σήμερα το συγκεκριμένο αίτημα έχει «υιοθετηθεί» από όλα τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ πρόσφατα τέθηκε επισήμως και από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων με έγγραφό της προς το υπουργείο Οικονομικών.
Απώλειες πάνω από 40%
Ο θεσμός του 13ου-14ου μισθού «αντικατοπτρίζει υπερεκατονταετείς αγώνες και κατακτήσεις των εργαζομένων που δόθηκαν σε εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες», έχει υπογραμμίσει η Ενωση. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αρνείται πεισματικά την επαναχορήγηση των «δώρων» στο ελληνικό Δημόσιο, υπό τον ισχυρισμό ότι θα «εκτροχιαστεί» ο κρατικός προϋπολογισμός. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με μελέτες, στη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποστεί μισθολογικές περικοπές που ανά περιπτώσεις ξεπερνούν το 40%.
Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την πρόταση νόμου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ κάνει μια σύντομη ιστορική αναδρομή θυμίζοντας ότι στη χώρα μας η χορήγηση των «δώρων» στους δημοσίους υπαλλήλους θεσπίστηκε με νόμο του 1950. Τα «δώρα» μειώθηκαν στο Δημόσιο με τους πρώτους μνημονιακούς νόμους του 2010, πριν κοπούν οριστικά το 2012, με το αίτημα για την επαναφορά τους να «καθίσταται ακόμα πιο επίκαιρο, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι επί σειρά ετών έχουν χορηγηθεί διαδοχικές αυξήσεις του νόμιμου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, στους οποίους ουδέποτε διεκόπη η καταβολή των δώρων. Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός και η ακρίβεια στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης έχουν σημαντικά συρρικνώσει τα εισοδήματα των εργαζομένων του Δημοσίου», τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση της προτεινόμενης από την ΠΟΕ-ΟΤΑ νομοθετικής ρύθμισης.
«Εκτακτα μέτρα»
Πέραν των παραπάνω «η εικόνα των βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας, όπως παρουσιάζεται από την κυβέρνηση, δεν δικαιολογεί πλέον σε καμία περίπτωση τη διατήρηση έκτακτων μέτρων που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής κρίσεως και συνδέονται άμεσα με αυτήν», επισημαίνει η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Πέραν των συναρμόδιων υπουργείων, η νομοθετική πρωτοβουλία της ΠΟΕ-ΟΤΑ εστάλη σε Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας (σειρά με βάση τη λίστα αποδεκτών του σχετικού εγγράφου) με στόχο να προωθηθεί με την πρώτη ευκαιρία προς ψήφιση στη Βουλή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας