Ολα είναι για πέταμα στη σύγχρονη δημοκρατία εκτός από τα… σκουπίδια. Γι’ αυτό και δείχνουν τόσο ενδιαφέρον εδώ και πολλά χρόνια ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες έχουν καταφέρει να πείθουν κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές για… την προσφορά τους. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ό,τι έχει ξεκινήσει και έχει περιγραφεί ως ιδιωτικοποίηση μέρους της καθαριότητας, με την ανάθεση σε ιδιώτες της αποκομιδής των ογκωδών, έχει και συνέχεια καθώς η διοίκηση προχωρά την ανάθεση σε ιδιώτες και της αποκομιδής των βιοαποβλήτων. Παράλληλα συμβαίνει, όλως τυχαίως, δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν υπογράψει πριν από τέσσερις ημέρες αίτημα για ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου για την ιδιωτικοποίηση τομέων της καθαριότητας να αποσύρουν την υπογραφή τους γιατί… δεν είχαν καταλάβει τι υπέγραφαν!
Και μπορεί να ήταν διασκεδαστικά τα πράγματα καθώς μόλις στις 10 Οκτωβρίου, 15 δημοτικοί σύμβουλοι ζητούσαν να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα «Ανάθεση εργασιών της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιωτικές εταιρείες - λειτουργία υπηρεσίας καθαριότητας». Κι όμως, τέσσερις μέρες αργότερα, δύο από αυτούς με επιστολή τους στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου λένε ότι αποσύρουν την υπογραφή τους γιατί δεν είχαν καταλάβει ακριβώς τι υπέγραφαν (τουλάχιστον δεν λένε ότι τους παραπλάνησαν).
Και όπως είναι γνωστό, για να περάσει αίτημα έκτακτης ειδικής συνεδρίασης χρειάζεται αίτημα 14 συμβούλων (από τους 17 του συνόλου της αντιπολίτευσης δεν είχαν υπογράψει εξ αρχής το κείμενο ο Γιάννης Μπουτάρης από την παράταξη του Σπύρου Πέγκα και ο Χαράλαμπος Αηδονόπουλος από την παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα). Χθες λοιπόν απέσυραν την υπογραφή τους ο Δρόσος Τσαβλής και ο Στέργιος Καλόγηρος, οπότε για να ισχύσει το αίτημα χρειάζεται άλλη μία υπογραφή, αλλά δεν μπορεί να τη βρει κανείς ακόμη κι αν ψάξει σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.
Η δικαιολογία του «δεν γνώριζε»
Ερωτηθείς από την «Εφ.Συν.» γιατί απέσυρε την υπογραφή του ο κ. Τσαβλής απάντησε πως «δεν ήταν σε γνώση μου ότι το θέμα είχε περάσει από τη Δημοτική Επιτροπή, πάει να πει δεν υπήρχε περίπτωση να αλλάξει μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Οπότε θεώρησα ότι θα ήταν χάσιμο χρόνου και κόπου. Εξάλλου, όπως μου είπε και ο δήμαρχος, μπορούμε να τοποθετηθούμε στην τακτική συνεδρίαση της 21ης Οκτωβρίου».
Μόνο που, στην πρώτη κιόλας φράση της μίας και μοναδικής παραγράφου του αιτήματος, όλα ήταν καθαρά αφού εκεί αναφερόταν ότι «με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής η διοίκηση του δήμου αποφάσισε την ανάθεση σε ιδιωτικές εταιρείες εργασιών της υπηρεσίας καθαριότητας αντί του ποσού των 8.200.000 ευρώ…». Και επειδή το ποσό είναι μεγάλο, υπήρχε το αίτημα για ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου προκειμένου να τοποθετηθούν όλοι οι σύμβουλοι, ενώ επιπλέον το αίτημα συνοδευόταν από την επιθυμία για την ειδική συνεδρίαση του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης και της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Αίτημα του σωματείου
Την κίνηση για τη συζήτηση και ακύρωση της διαδικασίας πρότεινε στους δημοτικούς συμβούλους το σωματείο εργαζομένων του δήμου (πρόταση της ΔΑΣ, με την οποία συμφώνησε η πλειοψηφία του σωματείου) και αφορά εργολαβία τεσσάρων ετών που αναφέρεται σε μικρό αριθμό οχημάτων (συνολικά 12 οχήματα για μηχανική σάρωση οδών, περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων και πλύσιμο κάδων) και εργαζομένων (συνολικά 18). Την υπόθεση έχουμε καταγράψει αναλυτικά από τότε που είχε γνωστοποιηθεί («Εφ.Συν.» 29.7.2024, «Ιδιωτικοποιούν την καθαριότητα στον Δήμο Θεσσαλονίκης»).
Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης σημείωνε ότι δεν υπάρχει θέμα ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας καθώς «η αποκομιδή των μπλε και των πράσινων κάδων θα γίνεται αποκλειστικά από τους εργαζόμενους του δήμου. Δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση. Τα κομμάτια που παραχωρούνται σε ιδιώτες επί της ουσίας είναι νοίκιασμα μηχανημάτων καθώς ο δήμος δεν τα διαθέτει».
Κι αν σε ό,τι αφορά τα ογκώδη η τοποθέτηση είναι ζήτημα «θέασης» της πραγματικότητας, κάπως θα πρέπει να εξηγήσει ο δήμος το γεγονός ότι προχωρά την ιδιωτικοποίηση και στα βιοαπόβλητα (τα υπολείμματα δηλαδή από τις λαϊκές αγορές, σουπερμάρκετ, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.ά. συναφή), σε ό,τι γνωρίζουμε δηλαδή ως πρόγραμμα του «καφέ κάδου». Ηδη ο δήμος έχει βγάλει σε διαβούλευση την ιδιωτικοποίηση του τομέα με εργολαβία 6.183.000 ευρώ για τρία χρόνια (με δικαίωμα προαίρεσης άλλον έναν χρόνο).
Ο εργολάβος που θα αναλάβει τη δουλειά θα πρέπει να διαθέσει 17 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, 4 οχήματα συλλογής και ένα καδοπλυντήριο. Μόνο που ο δήμος διαθέτει εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια (!) 4 ειδικά απορριμματοφόρα μονίμως «παρκαρισμένα», 3 καδοπλυντήρια που βρίσκονται σε ακινησία και περί τους 7.000 με 8.000 καφέ κάδους που κάθονται επίσης ανενεργοί. Από τους αριθμούς δηλαδή προκύπτει ότι η εργολαβία ουσιαστικά γίνεται γιατί… λείπουν από τον δήμο 17 εργαζόμενοι;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας