Ποιος και γιατί φτιάχνει έναν δρόμο στον Γράμμο, σε υψόμετρο άνω των 2.000; Το ερώτημα αυτό έχει διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες από πολλές πλευρές που ενδιαφέρονται για την προστασία του βουνού και του φυσικού περιβάλλοντος, χωρίς όμως να δίνεται από την πολιτεία μια ολοκληρωμένη απάντηση. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης μόνο, καλούμενος να απαντήσει στην περιφερειακή επιτροπή την Τρίτη, είπε ότι η διάνοιξη γίνεται για λόγους ασφαλείας στα σύνορα ύστερα από αίτημα του Στρατού!
Οι αντιδράσεις και τα αιτήματα για ενημέρωση τέθηκαν και από την πλευρά των Ιωαννίνων και από την πλευρά της Καστοριάς γιατί γίνονται εργασίες και από τις δύο πλευρές. Αρχικά, τη Δευτέρα, η δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» της Κόνιτσας έθεσε το θέμα με ανακοίνωσή της, αναφέροντας ότι «σκαπτικά μηχανήματα με εντολή και απευθείας ανάθεση της Περιφέρειας Ηπείρου διανοίγουν δρόμο στις κορυφές του Γράμμου εντός της αλπικής ζώνης, στο μονοπάτι από τον Γκέσο προς την κορυφή Περήφανο, εντός του Δικτύου Natura 2000», μεταφέροντας και καταγγελία μελών του Συλλόγου Αετομηλιτσιωτών Γράμμου «Η Αετομηλίτσα» στο Δασαρχείο Κόνιτσας για δρόμο περίπου 1.500 μέτρων που έχει διανοιχτεί χωρίς να έχει δημοσιευθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) και κοινοποιώντας και σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Εντονη διαμαρτυρία
Τη διαμαρτυρία του, όμως, εξέφρασε την Τρίτη και ο δήμαρχος Νεστορίου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος, σημειώνοντας με ανακοίνωση που αναρτήθηκε πως «παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες δύο μπουλντόζες, μία του Στρατού από την πλευρά του Δήμου Νεστορίου και μία της Περιφέρειας Ηπείρου από την πλευρά της Αετομηλίτσας, να προχωρούν σε διάνοιξη ενός νέου δρόμου στον Γράμμο, πληγώνοντας ανεπανόρθωτα μια ευαίσθητη, παρθένα και απείρου κάλλους περιοχή, που προστατεύεται από το Δίκτυο Natura 2000».
«Το πιο σημαντικό είναι ότι για το έργο αυτό δεν έγινε καμία διαβούλευση, δεν ρωτήθηκε κανένας φορέας (π.χ. Αυτοδιοίκηση), δεν υπήρξε γνωστό αίτημα, αλλά και ούτε κάποια αναγκαιότητα να κατασκευαστεί. Μάλιστα η διάνοιξη αυτή καταστρέφει υφιστάμενο πεζοπορικό μονοπάτι και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατεύθυνση του Δήμου Νεστορίου για ανάπτυξη του ορειβατικού τουρισμού, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη χαρτογραφηθεί και σημανθεί μονοπάτια από το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Αλβανία, ενώ αναμένεται η έγκριση νέου έργου μονοπατιών στον Γράμμο από το ΥΠΕΝ, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ», πρόσθεσε.
«Ενημερώνουμε επίσης ότι υπάρχουν ήδη δύο δρόμοι σύνδεσης της μακεδονικής με την ηπειρωτική πλευρά του Γράμμου και συνεπώς ο νέος αυτός δρόμος δεν προσφέρει κάτι νέο, αντίθετα επιμηκύνει τη σύνδεση και, επειδή γίνεται πρόχειρα, σύντομα θα καταστραφεί από κατολισθήσεις, χιόνια, λάσπες κ.λπ. Ακόμη φαίνεται ότι η διάνοιξη γίνεται χωρίς καμία αδειοδότηση από Διεύθυνση Δασών, ΥΠΕΝ, ΟΦΥΠΕΚΑ, χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς τεχνική μελέτη, λες και είμαστε τριτοκοσμική χώρα», τονίζει επιπλέον, ξεκαθαρίζοντας ότι «η δημοτική αρχή είναι αντίθετη στην κατασκευή αυτού του έργου. «Θέλουμε τον Γράμμο “απάτητο βουνό”, όπως το είχε προτείνει το ΥΠΕΝ, προστατευόμενη περιοχή, που θα είναι, στη φυσική του κατάσταση, στη διάθεση των κτηνοτρόφων και των επισκεπτών», καταλήγει.
Η «εξήγηση»
Στο μεταξύ, στην Περιφερειακή Επιτροπή Ηπείρου που τέθηκε το θέμα, την Τρίτη το πρωί, ο Αλ. Καχριμάνης ανέφερε ότι οι εργασίες γίνονται έπειτα από αίτημα του Στρατού και ότι ο δρόμος προϋπήρχε και η διάνοιξη θα δώσει τη δυνατότητα πιο αποτελεσματικού ελέγχου από τον Στρατό και την Αστυνομία, όπως στην περίπτωση των κλοπών και διαρρήξεων στα χωριά της μεθοριακής περιοχής ή της παράνομης συλλογής του αρωματικού φυτού Primula (Λουλούδι του Δαρβίνου) που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Τόνισε δε ότι στάλθηκε εμπιστευτικό έγγραφο από το ΓΕΣ και ότι δεν υπάρχει καμία άλλη σκοπιμότητα, ούτε υπάρχει θέμα με ανεμογεννήτριες.
Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν ενημερωθεί πλέον, οπότε αναμένεται και η επίσημη ενημέρωση από την πολιτεία σε ένα θέμα που πήρε διαστάσεις ακριβώς γιατί δεν υπήρξε από την πρώτη στιγμή το επίπεδο ενημέρωσης που απαιτεί η εποχή της πλήρους διαφάνειας στην προστασία του περιβάλλοντος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας