Εκτακτα μέτρα ώστε να περιοριστεί αρχικά στην περιοχή του Εβρου και αργότερα να εκριζωθεί ο ιός της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που ανιχνεύτηκε σε πέντε κοπάδια του νομού αποφασίστηκαν στη σύσκεψη των αρμόδιων φορέων, που έλαβε χώρα χθες στην περιοχή παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστου Κέλλα.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν την άμεση αναγκαστική σφαγή των κοπαδιών, ενώ ταυτόχρονα τίθενται σε ισχύ μέτρα προστασίας και επιτήρησης που περιλαμβάνουν περιορισμούς στις μετακινήσεις και τη σφαγή των αιγοπροβάτων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου, από την πρώτη στιγμή που εντοπίστηκαν ύποπτα κρούσματα και για την αποφυγή της μετάδοσης της νόσου απαγορεύτηκε η έξοδος ζωντανών ζώων, κρεάτων, πτωμάτων ζώων, ζωοτροφών, υλικών, απορριμμάτων, περιττωμάτων, στρωμνής, κόπρου ή άλλων αντικειμένων από τα διοικητικά όρια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου, καθώς τα αντικείμενα αυτά ενδέχεται να μεταδώσουν την ευλογιά των μικρών μηρυκαστικών.
Η ευλογιά των αιγοπροβάτων, που έχει εμφανιστεί ξανά στην Ελλάδα, είναι μια πολύ σοβαρή και μεταδοτική νόσος καθώς μπορεί να αφανίσει ολόκληρα κοπάδια, ωστόσο είναι νόσος που χτυπά μόνο τα ζώα και μεταδίδεται μόνο ανάμεσα σε αιγοπρόβατα, όχι σε άλλα ζώα ή σε άνθρωπο, συνεπώς δεν είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.
Σε αντίθεση με την πανώλη που ο ιός είναι RNA και έχει χρόνο μεταδοτικότητας μερικά εικοσιτετράωρα, η ευλογιά είναι ιός DNA με αποτέλεσμα πέραν από τη μεταδοτικότητά της, που είναι ισχυρή, να μπορεί να διατηρηθεί στο περιβάλλον παραπάνω από έξι μήνες. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μόλις τον Ιούλιο είχε άρει τα μέτρα για την ευλογιά προβάτων και αιγών που είχαν εντοπιστεί τον Οκτώβριο του 2023 στις Π.Ε. Λέσβου, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, και Ευβοίας, επιτρέποντας ξανά αφενός τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων στη χώρα μας και αφετέρου την αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων της Ελλάδας με τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τις τρίτες χώρες. Βέβαια δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν τα καινούργια κρούσματα που εντοπίστηκαν είναι εισαγόμενα ή έχουν προκληθεί με μηχανικό τρόπο, καθώς ο ιός μεταδίδεται εύκολα και από τον αέρα.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜ-Θ, Νίκου Φωτεινιά, τα μέτρα που πάρθηκαν για την πανώλη στη γειτονική Ροδόπη και στη Δράμα φαίνεται πως απέδωσαν, καθώς περιορίστηκε η διασπορά του ιού και δεν σημειώθηκε κανένα νέο κρούσμα. Μάλιστα όπως φαίνεται το πολύ σε δέκα μέρες θα γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων εγκλεισμού των ζώων, αλλά και διακίνησής τους και μεταφοράς τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας