Ορίζοντας της κυβέρνησης… η διάλυση! Δύο ολόκληρα χρόνια μετά το καταστροφικό άρθρο 286 του νόμου Κεραμέως (με τον ανεπανάληπτο τίτλο «Nέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ»!) το πανεπιστημιακό δάσος στο Περτούλι Τρικάλων εγκαταλείφθηκε στην τύχη του και για πρώτη φορά σε έναν αιώνα δεν θα γίνουν φέτος μαθήματα από το τμήμα Δασολογίας του ΑΠΘ. Υπενθυμίζουμε ότι η «Εφ.Συν.» είναι η μόνη εφημερίδα που έχει παρακολουθήσει το θέμα πριν καν ο νόμος και το άρθρο ψηφιστούν και έχει αναδείξει με συνεχείς αναφορές στην πρώτη της σελίδα το θέμα με τα πανεπιστημιακά δάση σε Περτούλι και Ταξιάρχη Χαλκιδικής όσο και το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου δίπλα στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης (ενδεικτικά, 11.7.2022 «Σπρώχνουν σε ιδιώτες και τα δάση του ΑΠΘ»).
Το άρθρο 286 κατήργησε τα ΝΠΔΔ που διαχειρίζονταν τις εκτάσεις για γενιές ολόκληρες και πέρασε τη διαχείριση των εκτάσεων στην Επιτροπή Αξιοποίησης της Περιουσίας του ΑΠΘ. Η εγκατάλειψη όμως που βιώνει το Περτούλι, η καταστροφή στις εγκαταστάσεις για τους φοιτητές, η αδιαφορία πολιτείας και ΑΠΘ να πράξουν οτιδήποτε για να σώσουν την περιουσία, όλα αυτά γιγαντώθηκαν μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.
Τότε σαρώθηκαν το οδικό δίκτυο, οι κτιριακές υποδομές και το κτίριο υδροδότησης, οπότε δεν μπορούν να κάνουν φέτος την πρακτική τους άσκηση οι φοιτητές του τμήματος Δασολογίας (250 άτομα περίπου, το μοναδικό πέραν της ξύλευσης έσοδο για το χωριό του Δήμου Πύλης), το οποίο τμήμα τα εξηγεί όλα με την ομόφωνη απόφαση που έλαβε και δημοσιοποίησε στις 12 Ιουνίου 2024.
Εντονη δυσαρέσκεια
Το τμήμα εκφράζει «δημόσια την έντονη ανησυχία και δυσαρέσκεια για την οκτάμηνη καθυστέρηση έναρξης αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου Τρικάλων από την καταιγίδα Daniel τον Σεπτέμβριο στις υποδομές, αλλά κυρίως στο δίκτυο υδροδότησης, και έχει ως συνέπεια την παντελή έλλειψη υδροδότησης των κτιριακών υποδομών του ΑΠΘ, την αδυναμία παροχής υπηρεσιών σίτισης και την αδυναμία φιλοξενίας των φοιτητών/τριών και των διδασκόντων/ουσών σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Συνεπώς, καθίσταται αδύνατη η πρακτική άσκηση των φοιτητών/τριών του 3ου και 4ου έτους σπουδών στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου Τρικάλων, για πρώτη φορά, και για τέτοιους λόγους, στον σχεδόν έναν αιώνα λειτουργίας και προσφοράς του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης».
Η Γενική Συνέλευση του τμήματος δεν μασά τα λόγια της και εκφράζει «δημόσια τη λύπη και αγανάκτησή της για την εκ του αποτελέσματος διαπιστούμενη δυσλειτουργία και καθυστέρηση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του ΑΠΘ για την άμεση αποκατάσταση των ανωτέρω ζημιών, ώστε να καταστούν λειτουργικές οι εγκαταστάσεις του ΑΠΘ στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου Τρικάλων».
Ξεκαθαρίζει δε ότι «η δυσλειτουργία αυτή είναι αποτέλεσμα της κατάργησης του ΝΠΔΔ “Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών (ΤΔΔΠΔ)” και της συγχώνευσης/απορρόφησής του από το ΑΠΘ, που λειτούργησε καθοριστικά ώστε να μην επιλυθούν εγκαίρως τα προβλήματα και με λιγότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του άρθρου 296 του Ν. 4957/2022 πραγματοποιήθηκε η συγχώνευση/απορρόφηση του ΤΔΔΠΔ από το ΑΠΘ, το οποίο και έχει υπεισέλθει σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα του συγχωνευθέντος πλέον ΝΠΔΔ και συνεπώς φέρει αποκλειστικά την ευθύνη της διοίκησης, διαχείρισης και λειτουργίας των δύο Πανεπιστημιακών Δασών του ΑΠΘ».
Οι αγκυλώσεις
Και ποιες είναι οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις; Το ξεκαθαρίζει με τη δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» ο κοσμήτορας της σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, σημειώνοντας ότι «δυστυχώς δεν είναι δυνατή η πρακτική άσκηση στο Περτούλι, αναγκαστικά θα πάμε στον Ταξιάρχη, μόνο που τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια.
Ολα η γραφειοκρατία τα δημιούργησε. Παράδειγμα, ο δασάρχης στο Περτούλι ζήτησε να αλλαχθούν κάποιες βρύσες. Εμείς και ο πρύτανης συνηγορήσαμε, αλλά μπλέξαμε στις υπηρεσίες. Επρεπε, λέει, κλιμάκιο τεχνικών του ΑΠΘ να πάει στο Περτούλι, να συντάξουν έκθεση, να γίνει διαγωνισμός και τέλος να βρεθεί… εργολάβος που θα τις τοποθετήσει!».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας