Πέπλο ανησυχίας σκέπασε την Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Μετά την εκκαθάριση της φετινής παραγωγής, οι ιθύνοντες διαπίστωσαν τη μείωση της ποσότητας που παραδόθηκε στον Συνεταιρισμό κατά 14 τόνους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 7% σε σχέση με την περσινή χρονιά, όταν η παραγωγή έφτασε τους 211 τόνους, και σε αντίθεση με την παγιωμένη αυξητική της πορεία εδώ και πολλά χρόνια.
Αιτία γι’ αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΜΧ, Γιώργο Τούμπο, η κλιματική αλλαγή, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες και οι μειωμένες βροχοπτώσεις στη Χίο τα τελευταία χρόνια στρεσάρουν τα δέντρα, που δεν μπορούν να αποδώσουν όπως στο παρελθόν.
«Οι κλιματικές αλλαγές μάς έχουν επηρεάσει πάρα πολύ» τόνισε σε δηλώσεις του, αναφέροντας ότι στα περισσότερα χωριά η παραγωγή μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό, με κορυφαία παραδείγματα την κοινότητα Νενήτων, όπου η μείωση έφτασε τους 4,5 τόνους, και τη γειτονική κοινότητα Βουνού όπου έφτασε τους 2,2 τόνους.
Σύμφωνα, δε, με τους υπολογισμούς της ΕΜΧ, αυτή η μείωση μπορεί να φέρει και μειωμένα έσοδα της τάξης των 2.000.000 ευρώ και ειδικά σε μια περίοδο που με την είσοδο της Ινδίας στο πελατολόγιο του Συνεταιρισμού οι παραγγελίες έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.
Τρόποι αντίδρασης
Θορυβημένοι στην ΕΜΧ από την εξέλιξη, ψάχνουν επιστημονικούς τρόπους αντίδρασης στο φαινόμενο, βάζοντας εκ νέου στο μικροσκόπιο την καλλιέργεια. «Ψάχνουμε μέσω του DNA του φυτού να παρέμβουμε ώστε να δημιουργήσουμε δέντρα ανθεκτικά στις νέες καιρικές συνθήκες» τόνισε ο πρόεδρος, εξηγώντας ότι ήδη η καλλιεργητική περίοδος έχει συρρικνωθεί είτε λόγω των καλοκαιρινών βροχοπτώσεων που καταστρέφουν την παραγωγή είτε λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών που δεν επιτρέπουν το κέντημα των σκίνων, τουλάχιστον τόσες φορές όσο παλαιότερα. Παράλληλα η ΕΜΧ πάγια στοχεύει στην αύξηση των νέων φυτεύσεων ώστε η παραγωγή να καλύπτει τουλάχιστον τις παραγγελίες που βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες.
Σύμφωνα πάντως με παραγωγούς, για τη φετινή μείωση πιθανότατα ευθύνεται και η εντατικοποίηση της καλλιέργειας των τελευταίων πολλών ετών, αφού από τα δύο κεντήματα των δέντρων, τώρα τα δέντρα πληγώνονται έως και τέσσερις φορές κάθε καλοκαίρι λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται στο νησί έως και τις αρχές Οκτωβρίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας