Σοβαρά ερωτήματα για τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων προκύπτουν από τον τραυματισμό την περασμένη Παρασκευή τριών αξιωματικών μετά από έκρηξη στο Πεδίο Βολής Ζίτσας κοντά στα Ιωάννινα, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή συνολικά 13 ατόμων.
Ο τραυματισμός των τριών επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.), οι οποίοι διακομίστηκαν στο Περιφερειακό Νοσοκομείο, ευτυχώς με ελαφρά τραύματα, προκλήθηκε από το ωστικό κύμα της έκρηξης στο σημείο που ήταν τοποθετημένα προωθητικά γεμίσματα. Το περιστατικό δεν έλαβε μεγάλη δημοσιότητα τις πρώτες μέρες, ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες, οι οβίδες των όλμων περιείχαν πυρομαχικά στα οποία λόγω παλαιότητας είχε υγροποιηθεί το TNT. Εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας προκλήθηκε ανάφλεξη στα πυρομαχικά, τα οποία, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων, ήταν ήδη υγρά όταν βγήκαν από τις σκηνές όπου ήταν αποθηκευμένα, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην άσκηση με την επωνυμία «ΤΑΜΣ, Δυναμική Αντίδραση».
Μετα την ισχυρή έκρηξη, το προσωπικό που βρισκόταν εκεί δεν είχε άλλη επιλογή από το να τρέξει για να σωθεί. Ανώτεροι αξιωματικοί παρακολουθούσαν την άσκηση από απόσταση. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως διενεργείται ΕΔΕ για τους αξιωματικούς που αποχώρησαν από το σημείο λόγω... «εγκατάλειψης θέσης» και ενώ η άσκηση συνεχίστηκε κανονικά!
Σοβαρές ευθύνες
Τα παραπάνω περιγράφονται σε επιστολές που έφτασαν στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων και αν επαληθευτούν αναδεικνύουν σοβαρές ευθύνες της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με την Επιτροπή Αλληλεγγύης, που παρακολουθεί εδώ και χρόνια τα θέματα και τα κακώς κείμενα του ελληνικού στρατού, «τα βλήματα των όλμων είναι πολύ παλιά. Ο ελληνικός στρατός διαθέτει πυρομαχικά που έδωσαν οι Αμερικανοί από την εποχή του Εμφυλίου και τη δεκαετία του ‘50, αλλά και πιο πρόσφατης παραγωγής, ελληνικής κατασκευής, της δεκαετίας του ‘80. Είναι γνωστό ότι πολλές αποθήκες πυρομαχικών του στρατού έχουν αδειάσει, αφού όπλα και πυρομαχικά στέλνονται συστηματικά στην Ουκρανία. Για την Ουκρανία φεύγουν τα πιο «σύγχρονα» βλήματα και μένουν στις αποθήκες του ελληνικού στρατού τα παλαιότερα και ληγμένα, τα οποία χρησιμοποιούνται στις ασκήσεις».
Σημειώνεται πως η Ευρώπη το τελευταίο διάστημα προσπαθεί απεγνωσμένα να ενισχύσει την αδύναμη παραγωγή βλημάτων πυροβολικού και πυραύλων ώστε να στείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία και, όπως αποκάλυψε πρόσφατο ρεπορτάζ του Economist, η Γηραιά Ηπειρος δεν έχει TNT και άλλα προωθητικά για βλήματα και πυραύλους. Στις 15 Μαρτίου διέθεσε 500 εκατομμύρια ευρώ για να αυξήσει την παραγωγή οβίδων, αλλά το πρόβλημα με τις πρώτες ύλες παραμένει. Το ζήτημα όμως είναι αν η ηγεσία του ελληνικού στρατού μπορεί να επιτρέπει τη διεξαγωγή ασκήσεων όταν συντρέχουν τέτοιοι κίνδυνοι για τους φαντάρους και τα χαμηλόβαθμα στελέχη.
Υπενθυμίζεται πως στις 7 Οκτωβρίου 2014 μια αντίστοιχη τρομακτική έκρηξη όλμου, στη διάρκεια εκπαιδευτικής βολής σε πεδίο ασκήσεων κοντά στον Βόλο, βύθισε στο πένθος τις ένοπλες δυνάμεις. Τρεις άνδρες, δύο ΕΠ.ΟΠ. και ένας 19χρονος δεκανέας οπλίτης θητείας, έχασαν τη ζωή τους, ενώ ένας τέταρτος τραυματίστηκε βαριά. Οι στρατιωτικοί δυσκολεύονταν να εξηγήσουν το πώς έγινε η έκρηξη στο ολμοβόλο και αργότερα το δυστύχημα αποδόθηκε σε... αστοχία υλικού. Σύμφωνα με την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, η αιτία ήταν ίδια με αυτήν στα Γιάννενα την περασμένη Παρασκευή, ότι δηλαδή λόγω παλαιότητας το TNT είχε υγροποιηθεί.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας