ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στις μυλόπετρες ενός αδυσώπητου επιχειρηματικού πολέμου βρίσκονται εδώ και μέρες οι περίπου 60 εργαζόμενοι του πεντάστερου ξενοδοχείου «Νικόπολις» της Θεσσαλονίκης, θύματα μιας επιχειρηματικής κόντρας με έπαθλο τη χρήση του ξενοδοχείου. Το τουριστικό θαύμα της επιχείρησης γράφτηκε 20 και πλέον χρόνια από τους εργαζόμενους σε αυτήν και τώρα πετάχτηκαν «σαν τρίχα απ’ το ζυμάρι» όπως έχουν καταγγείλει οι ίδιοι, αφού δεν έχουν λάβει καν τις αποζημιώσεις τους.
Εξι μήνες περίπου σοβούσε η κρίση που οδήγησε τελικά στο κλείσιμο της επιχείρησης. Εγινε γνωστή όταν ένα βράδυ του περασμένου Νοεμβρίου έκπληκτοι υπάλληλοι και πελάτες είδαν να καταφτάνουν φορτηγά μεταφορικής εταιρείας και, παρουσία δικαστικού επιμελητή, σήκωσαν κυριολεκτικά κάθε κινητό περιουσιακό στοιχείο από το lobby του ξενοδοχείου. Οι μεταφορείς αντιπροσώπευαν την αποφασιστικότητα του δισεκατομμυριούχου Τέλη Μυστακίδη που έστελνε μήνυμα στον μισθωτή Χρήστο Καλιακάτσο.

Η ιστορία λέει ότι εταιρεία του κ. Μυστακίδη αγόρασε με 8,5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Αττικής το ακίνητο του ξενοδοχείου, του οποίου μισθωτής είναι ο κ. Καλιακάτσος, που λειτουργούσε την επιχείρηση με τη μορφή του sales & lease back, αλλά ο νέος ιδιοκτήτης κατήγγειλε τη μίσθωση. Ο κ. Καλιακάτσος είχε πετύχει δικαστικά την αναστολή της χρήσης του ξενοδοχείου από τον κ. Μυστακίδη μέχρι το 2030, αλλά δεν είχε καταφέρει την αναστολή εκτέλεσης κατάσχεσης του εξοπλισμού του ξενοδοχείου έναντι οφειλών του, ως μισθωτή, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ (πληροφορίες θέλουν τα χρέη που επικαλείται η πλευρά Μυστακίδη να είναι κατά πολύ περισσότερα).
Τότε, σε δηλώσεις που είχε κάνει στο πλαίσιο της Philoxenia-Hotelia ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος από τη μια καλωσόριζε τον κ. Μυστακίδη, αφού «η επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη επηρεάζει θετικά το επιχειρηματικό της γίγνεσθαι», από την άλλη σημείωνε ότι ενέργειες όπως η κατάσχεση «επηρεάζουν την εικόνα του κ. Μυστακίδη, αλλά και την εικόνα του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης».
Οι 60 εργαζόμενοι βρέθηκαν μέσα σε ένα βράδυ στον δρόμο ή όπως είπε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την περασμένη εβδομάδα, η Σοφία Βουργαζάκη επί 21 χρόνια εργαζόμενη στο ξενοδοχείο, «εμείς είμαστε σήμερα οι εργαζόμενοι που η οικογένεια Καλιακάτσου μάς πέταξε σαν τρίχα απ’ το ζυμάρι», αφού «διεκδικήσαμε ενημέρωση για την πραγματική κατάσταση της επιχείρησης μετά από ακούσματα για αίτηση πτώχευσης, διεκδικήσαμε σταθερή μισθοδοσία, και εξόφληση των δεδουλευμένων μας. Αντί αυτού δεχθήκαμε εμπαιγμό, εκβιασμούς και απειλές!».
«Οι εξελίξεις στο “Νικόπολις” είναι δείγμα του πώς το τουριστικό κεφάλαιο στήνει τους κολοσσούς του, πάνω στις πλάτες των εργαζομένων», πρόσθετε ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ). Την περασμένη Παρασκευή συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη με τους εργαζόμενους ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δηλώνοντας στο πλευρό των απολυμένων για να πάρουν τα δεδουλευμένα τους και τις αποζημιώσεις. Αναφερόμενος σκωπτικά στην επιχειρηματική κόντρα, σχολίασε πως «εδώ που τα λέμε, δεν είναι και τίποτε φτωχαδάκια, να κάνουν πτωχεύσεις, να μην μπορούν να λειτουργήσουν μια επιχείρηση, ένα ξενοδοχείο, ούτε ο ένας ούτε ο άλλος» και υπογράμμισε με καυστικό τρόπο ότι «το συμπέρασμα που βγαίνει και από τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι ότι όσο οι εργαζόμενοι υποχωρούν, θεωρώντας ότι πρέπει “να στηρίξουμε την επιχείρηση”, γιατί ο εργοδότης έλεγε “βάλτε λίγο πλάτη γιατί έχω δυσκολίες και αύριο θα είναι καλύτερα”, γίνεται αυτό που λέει ο λαός μας, “δίνεις δαχτυλάκι, σου τρώει όλο το χέρι” και μετά σε καταπίνει ολόκληρο».
Με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ο Χρήστος Γιαννούλης και άλλοι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ζητούν από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να απαντήσει «σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και να λάβουν οι εργαζόμενοι μισθούς και αποζημιώσεις τα οποία δικαιούνται αλλά και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προχωρήσει για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από την αιφνίδια αναστολή των εργασιών της επιχείρησης που θα τους οδηγήσει στην ανεργία και στην απώλεια του εισοδήματός τους».
Τα αιτήματα των εργαζομένων κατατέθηκαν στη διάρκεια της κινητοποίησης τους και στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης και όπως δήλωσε ο κ. Μπρανίκας «στο έσχατο σενάριο ζητήσαμε να υπάρξει ένα κονδύλιο για εσάς, και να μεταφερθούν τα αιτήματα στα υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού. Δεσμεύτηκαν ότι θα γίνει αυτό. […] αλλά είμαστε βέβαιοι ότι έτσι δεν θα σωθεί η κατάσταση αν δεν θέτουμε εμείς το ζήτημα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας