Ραντεβού στις βρύσες! Δεν είναι απλώς σύνθημα, είναι κυριολεξία και συνάμα ιστορικό γεγονός για τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα το πρωί, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η διοίκηση της ΕΥΑΘ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, και εκπρόσωποι της Greenpeace θα βρίσκονται στο σταντ της ΕΥΑΘ, για να μιλήσουν με κοινό και δημοσιογράφους για τη σημασία των κοινόχρηστων βρυσών, ενώ εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ θα παρουσιάσουν και την πρώτη από τις καινούργιες βρύσες που θα εγκαταστήσει η εταιρεία στη Νέα Παραλία. Το νέο είναι εξαιρετικό και γίνεται καλύτερο στην ανάμνηση σχετικών ιστοριών…
Διότι η υπόθεση με τις δημόσιες βρύσες στη Θεσσαλονίκη είναι μια πικρή ιστορία, που πολλοί προσπαθούν τώρα να ξεχάσουν. Ανακαλούμε στη μνήμη ότι η τελευταία δημόσια βρύση στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο της πόλης είχε κλείσει επί δημαρχίας Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και βρισκόταν σε μια πλατεία με πολλαπλές σημάνσεις. Ηταν στην πλατεία Μακεδονομάχων, ναι, αυτή την ίδια πλατεία όπου σήμερα βρίσκεται το στέγαστρο – θηρίο του Μετρό Θεσσαλονίκης, στο πάνω μέρος της Αγίας Σοφίας. Το κλείσιμο της βρύσης στην πλατεία είχε συνδυαστεί, εκείνα τα χρόνια, με τις λαμαρίνες και τα έργα του μετρό, αλλά αυτό ήταν το προκάλυμμα.
Αντιδήμαρχος του δήμου, έχοντας καλέσει και δημοσιογράφους (το γεγονός καταγεγραμμένο μόνο σε έντυπα της εποχής, αφού δεν υπήρχε ίντερνετ), έκλεινε θριαμβολογώντας τη βρύση με κανονική «τελετή», γιατί οι πρόσφυγες και μετανάστες -ήταν τότε το πρώτο ισχνό κύμα- πλένονταν στην πλατεία και αυτό σήμαινε -τι άλλο;- «έξοδα»! Οπως αποδείχθηκε, βέβαια, γνώριζαν πολύ καλά από... έξοδα και για τον δήμο και για τη χώρα!
Εκτοτε… κύλησε πολύ νερό στα γρανάζια της ιστορίας και το θέμα επανέρχεται ξαφνικά το 2021, από μια Πρωτοβουλία Οργανώσεων που το ανακινεί και ζητά επιστροφή στις δημόσιες βρύσες ως «ένα από τα αποτελέσματα του μακροχρόνιου αγώνα των κινημάτων νερού στην Ευρώπη (αλλά και σε όλο τον κόσμο), που οδήγησε στην έκδοση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/904/Ε.Ε., η οποία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση νερού σε χώρους συγκέντρωσης κοινού» («Εφ.Συν.», 30.7.21, «Άφαντες σήμερα οι δημόσιες βρύσες στη Θεσσαλονίκη»). Το μέλος της Πρωτοβουλίας, Κώστας Νικολάου, μας έλεγε πως «το ψευτοεπιχείρημα της σπατάλης νερού πρέπει να σταματήσει, διότι το 40% του νερού σπαταλιέται ένεκα κακού δικτύου. Και αξίζει να τονιστεί ότι, αν ο τζίρος της ΕΥΑΘ είναι 70 εκατομμύρια ευρώ, άλλος τόσος είναι ο τζίρος των εμφιαλωμένων νερών. Κάθε χρόνο! Αντιλαμβάνεστε τι δίκτυο νερού θα είχαμε, αν αυτά τα χρήματα δίνονταν για το δίκτυο της ΕΥΑΘ;». Κάποιοι είχαν χαμογελάσει τότε δήθεν συγκαταβατικά και κρυφά λοιδορούσαν…
Εναν χρόνο αργότερα («Εφ.Συν.», 1.7.22, «Εκστρατεία για να μπουν δημόσιες βρύσες») με σύνθημα «Δημόσιες βρύσες παντού - Οχι στο πλαστικό!», οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ και οι οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Water Warriors» πραγματοποίησαν εκδήλωση μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Και να που δύο χρόνια αργότερα, σήμερα, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στήνεται σταντ, θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό για το δικαίωμα των πολιτών σε επαρκή δίκτυα κοινόχρηστων βρυσών σε δημόσιους χώρους, ενώ παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, «θα τοποθετηθεί εθελοντικά από το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ (ΣΕΕΥΑΘ) η πρώτη καινούργια βρύση στη Νέα Παραλία. Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες, κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου, σε συνέχεια της συμφωνίας που έκανε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, με τη διοίκηση της ΕΥΑΘ, στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου». Και, όπως συνήθως συμβαίνει, ενός καλού μύρια έπονται, διότι, μετά τη Νέα Παραλία, παίρνουν σειρά οι ιστορικές κρήνες της Ανω Πόλης. Θα αναλάβει η ΕΥΑΘ την αποκατάσταση της λειτουργίας των υδραυλικών μηχανισμών, σε συνεννόηση με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Οταν δούμε νεράκι να κυλά στην πρώτη κρήνη, αυτό θα είναι ένα εξαίρετο νέο, χωρίς κανέναν αστερίσκο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας