Μια απαλλοτρίωση που εκκρεμεί από το 1948 και η αδράνεια του Δήμου Αθηναίων τα τελευταία χρόνια απειλούν να «φυτέψουν» μια πολυκατοικία 10-11 ορόφων στον τελευταίο αδόμητο χώρο, γύρω από την πολυσύχναστη πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι. Στη νέα διοίκηση του δήμου σήμανε συναγερμός και στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο έρχεται προς ψήφιση εισήγηση που επιβεβαιώνει τη βούληση να παραμείνει ο χώρος κοινόχρηστος, ενώ εγγράφεται και δαπάνη αποζημίωσης της απαλλοτρίωσης ύψους 249.494,58 ευρώ.
Η πλατεία Προσκόπων είναι εδώ και πολλά χρόνια ένας από τους πιο δημοφιλείς χώρους συνάθροισης κοινού και διασκέδασης στο Παγκράτι. Κατακλύζεται από καφέ και εστιατόρια που συγκεντρώνουν πλήθη θαμώνων όλες τις εποχές, ενώ γύρω της υψώνονται κυρίως επταώροφες πολυκατοικίες που έχουν οικοδομηθεί τις προηγούμενες δεκαετίες. Ο μοναδικός χώρος που απομένει αδόμητος είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από ένα παλιό νεοκλασικό που στέκει εγκαταλελειμμένο στη γωνία των οδών Αμύντα και Πτολεμαίων. Συνολικά, ο χώρος αποτελείται:
1) Από το ετοιμόρροπο και σκεπασμένο με λινάτσες κτίριο που κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού το 1986.
2) Από την οδό Κτησίου, «αδιαμόρφωτο άξονα διέλευσης πεζών» σύμφωνα με την εισήγηση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο, που συνδέει διαγώνια τις οδούς Πτολεμαίων και Αμυντα.
3) Αδόμητο τριγωνικό εδαφικό τμήμα με υψηλά δέντρα και χαμηλή περίφραξη, πίσω από το διατηρητέο.
Σύμφωνα με την πληροφορία που σήμανε συναγερμό, επρόκειτο αύριο, 15/2/24, να έρθει προς συζήτηση στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, η «πολεοδομική ρύθμιση» του διαφιλονικούμενου ακινήτου. Οπως αναφέρεται στη σημερινή εισήγηση του δήμου:
● Η Κτησίου εμφανίζεται ως κοινόχρηστος δρόμος σε πολεοδομικούς χάρτες από το 1930 και σε Βασιλικό Διάταγμα της 15/3/1948.
● Ο χώρος διεκδικείται από το «Κληροδότημα Ιωάννου Γεωργούλη», το οποίο ζητά από το 1977 να καταργηθεί η οδός Κτησίου. Σημειώνεται ότι το ετοιμόρροπο κτίριο ήταν κατοικία του καταγόμενου από την Τεγέα Αρκαδίας Ι. Γεωργούλη, που πέθανε το 1917.
● Το 1977 κατατέθηκε επίσης αίτημα κατοίκων για δημιουργία πλατείας και παιδικής χαράς, ενώ ο χώρος χαρακτηρίζεται κοινόχρηστος χώρος πρασίνου με απόφαση του υπουργού Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος το 1982.
● Το Κληροδότημα προσφεύγει και ακυρώνει την απόφαση αυτή το 1984, ενώ ακολουθεί μάχη με επανακηρύξεις και νέες ενστάσεις μέχρι το 2013 που βγαίνει απόφαση-γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ με σύμπραξη του δήμου υπέρ της απαλλοτρίωσης.
● Τον Αύγουστο του 2017, ο Δήμος Αθηναίων δηλώνει σύμφωνος με τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, εγγράφοντας και ποσόν αποζημίωσης 598.453,89 ευρώ. Στο Τεχνικό Πρόγραμμα των επόμενων χρόνων του δήμου εμφανίζεται ως εγγεγραμμένο το ποσόν των 191.007,72 ευρώ ενώ επί διοίκησης Κ. Μπακογιάννη το ποσόν μειώνεται στα... 1.000 ευρώ. Μέχρι που φθάνουμε στον Φεβρουάριο του 2024 και την απειλή της νέας γνωμοδότησης ΚΕΣΥΠΟΘΑ που θα μπορούσε να μετατρέψει όλο τον χώρο σε οικοδομήσιμο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας