Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Πανό φοιτητών
Φοιτητές συμμετείχαν χθες σε αγροτική κινητοποίηση στην πόλη των Τρικάλων | EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Πυρετός συνελεύσεων από τους φοιτητικούς συλλόγους κόντρα στην τρομοκράτηση

Συνεχίζεται η πολύπλευρη αντίσταση στις κυβερνητικές απειλές και μεθοδεύσεις για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων • Όμως, το καλύτερο κολέγιο στην Ελλάδα βρίσκεται 2.714 θέσεις χαμηλότερα από το ΕΚΠΑ...

Σε πίεση παραμένει η κυβέρνηση από τους μαχητικούς αγώνες του φοιτητικού και του αγροτικού κινήματος, που επιμένουν στις διεκδικήσεις τους παρά την προσπάθεια του Μαξίμου να τα κατευνάσει με διαφορετικούς τρόπους.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα αντιστέκεται σθεναρά διανύοντας την πέμπτη εβδομάδα κινητοποιήσεων με αρχή το χθεσινό δυναμικό συλλαλητήριο, στο οποίο οι φοιτητές ένωσαν τις φωνές τους με σωματεία και συλλογικότητες καταδικάζοντας παράλληλα την χθεσινή βίαιη εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Κομοτηνής με συλλήψεις και ξυλοδαρμούς. 

Αποκορύφωμα το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Πέμπτης για νέο μήνυμα στην κυβέρνηση, που δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω στην επιδίωξη της να θεσπίσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. 

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι καταλήψεις, παρά την απόπειρα τρομοκράτησης και τις προκλήσεις δικαστικών ή αστυνομικών αρχών. Από χθες μέχρι αύριο διεξάγονται περίπου 200 συνελεύσεις σε όλα τα ΑΕΙ, σύμφωνα με τα «Φοιτητικά Νέα», για τον καθορισμό των δράσεών τους με κοινό τόπο το αίτημα για να μην κατατεθεί το επίμαχο νομοσχέδιο.

Οι φοιτητές αναγκάζονται σε αποφάσεις και τα κείμενά τους να αποδομούν τα σαθρά επιχειρήματα του υπουργείου Παιδείας υπέρ των ιδιωτικών ΑΕΙ.

«Άβυσσος» χωρίζει τα καλύτερα ΑΕΙ από τα κολέγια 

Χαρακτηριστικό άλλωστε το γεγονός ότι η διεθνής καταγραφή του Webometrics από κορυφαίο ερευνητικό ινστιτούτο της Ισπανίας καταρρίπτει τα αφηγήματα των «αρίστων».

Η κατάταξη αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο και το μεγάλο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο που συντελείται στα ελληνικά ΑΕΙ, που διακρίνονται σταθερά σε τέτοιες λίστες παρά τη συστηματική υποχρηματοδότηση. 

Όπως διαπιστώνεται, το καλύτερο ιδιωτικό κολέγιο στην Ελλάδα (Deree) βρίσκεται 2.714 θέσεις χαμηλότερα από το καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που βρίσκεται στην 247η θέση. Ακολουθούν το ΑΠΘ στη 262η και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην 423η. Αντίθετα, συναντάμε ένα δεύτερο ιδιωτικό κολέγιο στην Ελλάδα, το American University of Athens, στην θέση 22.988. 

Ηχηρές απαντήσεις από πρυτάνεις και καθηγητές

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες ακόμα και η Σύνοδος των Πρυτάνεων απάντησε με έκτακτη ανακοίνωσή στις κυβερνητικές πιέσεις και τις βίαιες επιθέσεις, ακόμα και με ποινικές διώξεις, ενάντια σε πρόσωπα αλλά και θεσμούς των πανεπιστημίων. «Η πανεπιστημιακή κοινότητα υπερασπιζόμενη το αυτοδιοίκητο, δεν καταβάλλεται ούτε τρομοκρατείται» ανέφερε το κείμενο, που έγινε δεκτό ομόφωνα. 
 
Θυμίζουμε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού καταδίκασε προ ημέρων τις κυβερνητικές ενέργειες και ανακοίνωσε πως θα συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης.

Ωστόσο, τα «γαλάζια» στελέχη συνεχίζουν στα τηλεοπτικά πάνελ την προπαγάνδα υπέρ του επικείμενο νομοσχεδίου αλλά και τη συκοφάντηση φοιτητικών κινητοποιήσεων στη γραμμή της αυταρχικότητας, που χάραξε ο πρωθυπουργός.

Τελευταίο «χτύπημα» από τον βουλευτή της Ν.Δ., Άγγελο Συρίγο, ο οποίος τόνισε σήμερα πως η αστυνομία είναι η λύση για να σταματά τις «παράνομες καταστάσεις», ακόμα και σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο, όπως αυτό της Αλεξανδρούπολης, όπου βρίσκεται η Ιατρική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πυρετός συνελεύσεων από τους φοιτητικούς συλλόγους κόντρα στην τρομοκράτηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας