Μια θλιβερή καταγραφή των προβλημάτων του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα συμπεριλαμβάνει η ετήσια έκθεση του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights Watch). Στην αναλυτική παρουσίαση, ειδική αναφορά υπάρχει στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, στις καταχρηστικές πρακτικές κατά των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, στα ρατσιστικά εγκλήματα, ακόμα και στη «μεγαλύτερη αύξηση» γυναικοκτονιών στην Ευρώπη.
Είναι από τις εκθέσεις που η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να «εξαφανίσει». Κι αυτό γιατί από το μικροσκόπιο του Παρατηρητηρίου δεν έχει διαφύγει καμία από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Οι παρακολουθήσεις
«Oι περιορισμοί της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης συνέχισαν να εγείρουν ανησυχίες για το Κράτος Δικαίου, όπως και το σκάνδαλο παρακολούθησης. Τα θύματα εγκλημάτων μίσους ήταν απρόθυμα να αναφέρουν επιθέσεις στην αστυνομία», αναφέρει στην εισαγωγική του τοποθέτηση το Παρατηρητήριο, επισημαίνοντας ότι «το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας επέστρεψε στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου». Στο κείμενο υπάρχουν πολλές παραπομπές σε εκθέσεις της Κομισιόν, ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου, εισηγήσεις ειδικών, καθώς και καταγγελίες Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Οπως σημειώνεται, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου το 2023 σημείωσε συρρίκνωση του χώρου για την κοινωνία των πολιτών. Η CIVICUS, μια μη κυβερνητική ομάδα που αξιολογεί τις ελευθερίες του πολίτη παγκοσμίως, υποβάθμισε τον χώρο στην Ελλάδα από «στενό» σε «μετ’ εμποδίων» λόγω «της επανειλημμένης στόχευσης της Κοινωνίας των Πολιτών και των ακτιβιστών που εργάζονται με πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, τις δυσανάλογες απαντήσεις στις διαμαρτυρίες και τη συνεχή νομική παρενόχληση και παρακολούθηση δημοσιογράφων».
Η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Mary Lawlor, σημείωσε σε έκθεση του Μαρτίου προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών «έχουν υποβληθεί σε εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμησης, σε ένα μεταβαλλόμενο ρυθμιστικό περιβάλλον, σε απειλές και επιθέσεις και στην κατάχρηση του ποινικού δικαίου εναντίον τους σε συγκλονιστικό βαθμό».
Ειδική αναφορά γίνεται στις αβάσιμες κατηγορίες εναντίον δύο υπερασπιστών των δικαιωμάτων των μεταναστών, του Παναγιώτη Δημητρά και του Τόμι Ολσεν, για το έργο τους που έριξε φως στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα της Ελλάδας αναζητώντας δικαιοσύνη για όσους επλήγησαν.
«Τον Μάιο του 2023, ο Δημητράς έμαθε, μέσω διαρροών στα μέσα ενημέρωσης, ότι η Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες της Ελλάδας είχε διατάξει δέσμευση της περιουσίας του, εν αναμονή της έρευνας για φερόμενη κατάχρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλη χρηματοδότηση που σχετίζεται με το έργο του οργανισμού του. Ενημερώθηκε για την απόφαση δέσμευσης ενός τραπεζικού λογαριασμού τον Ιούλιο», υπογραμμίζεται.
Ξεχωριστή μνεία γίνεται -μεταξύ άλλων- και για τη «μεγαλύτερη υπόθεση ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στην Ευρώπη» εναντίον της Sarah Mardini, του Séan Binder και 22 άλλων κατηγορουμένων στη Λέσβο.
Σχετικά με την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης τονίζεται ότι η Ελλάδα για δεύτερη χρονιά ήταν η τελευταία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου του 2023, των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF). «Ενας κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε το RSF ως “αναξιόπιστο”», αναφέρεται. Στην έκθεσή της για το Κράτος Δικαίου που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι οι απειλές και οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων συνεχίζονται.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Ιούνιο σχετικά με το συνεχιζόμενο μεγάλο σκάνδαλο παράνομου λογισμικού και τις αποκαλύψεις ότι η κυβέρνηση παρακολουθούσε ανεξάρτητους δημοσιογράφους, αρχηγό της αντιπολίτευσης και άλλους, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπίστωσε ότι οι ελληνικές αρχές είχαν παραβιάσει το Δίκαιο της Ε.Ε. και τις προέτρεψε να προβούν σε επείγουσες μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης του λογισμικού κατασκοπίας Predator. Σύμφωνα με δημοσίευμα των ΜΜΕ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) άνοιξε έρευνα τον Απρίλιο για την παράνομη χρήση του Predator από την Ελλάδα στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Το ναυάγιο της Πήλου
«Σε μια εξέλιξη που χαιρέτισαν οργανώσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, οι Αρχές ανακοίνωσαν τον Απρίλιο τη σύλληψη δύο υπόπτων σε σχέση με τη δολοφονία του δημοσιογράφου του αστυνομικού ρεπορτάζ Γιώργου Καραϊβάζ, το 2021. Η RSF πρόσθεσε ότι η πλήρης λογοδοσία για τη δολοφονία του Καραϊβάζ απαιτεί “όλοι οι υπεύθυνοι για το έγκλημα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, να συλληφθούν”», υπενθυμίζεται.
Αναλυτική αναφορά γίνεται στο ναυάγιο της Πύλου και στην ανάγκη ανεξάρτητης διερεύνησης της στάσης του ελληνικού Λιμενικού. Τέλος, τονίζεται ότι σύμφωνα με έκθεση του Μαρτίου του Μεσογειακού Ινστιτούτου Ερευνητικών Αναφορών, η Ελλάδα κατέγραψε την υψηλότερη ετήσια αύξηση στις αναφερόμενες γυναικοκτονίες μεταξύ 20 ευρωπαϊκών χωρών, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αύξηση 187,5% σε μόλις έναν χρόνο, από το 2020 ώς το 2021.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας