Σε αναβρασμό βρίσκονται αγρότες και πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία καθώς, παρότι έχουν περάσει τρεις μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες, συνεχίζουν να ζουν μέσα στην αβεβαιότητα. «Οσο μπαίνουμε στον χειμώνα τα προβλήματα στον πλημμυρισμένο κάμπο μεγαλώνουν και η ζωή γίνεται πιο δύσκολη», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Χθες αγρότες της Λάρισας προχώρησαν σε κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ και την Κυριακή οι αγρότες της Καρδίτσας θα βγουν στις πλατείες των χωριών με τα τρακτέρ, ενώ αναμένεται σύσκεψη στη Θεσσαλία από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) για τα συνολικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα.
Αντίξοες συνθήκες διαβίωσης
Οπως αναφέρουν στην «Εφ.Συν.» αγρότες και πλημμυροπαθείς, αρκετοί ακόμα δεν έχουν λάβει τα 6.600 ευρώ της πρώτης αρωγής. Επιπλέον, δεν έχει ξεκινήσει να καταβάλλεται η επιδότηση ενοικίου και ορισμένοι που δεν έχουν κάπου να μείνουν επιστρέφουν στα σπίτια τους που είναι ακατάλληλα. Για παράδειγμα, αγρότης από τον Κοσκινά μάς περιγράφει για την παραμονή στο σπίτι του με τη συνεχή χρήση αφυγραντήρα που δεν σταματάει να δουλεύει βγάζοντας τεράστια ποσότητα νερών συνδεδεμένος με λάστιχο (!). Την ίδια ώρα οι θερμοκρασίες το βράδυ πέφτουν κάτω από το μηδέν και έτσι αρκετοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το καλοριφέρ για πάρα πολλές ώρες, έχοντας μεγάλα έξοδα σε πετρέλαιο.
Παράλληλα, 5 κτηνοτρόφοι στον Βλοχό Καρδίτσας συνεχίζουν να κοιμούνται στην εκκλησία του χωριού υπό παγωνιά και αντίξοες συνθήκες γιατί δεν βρίσκουν σπίτι, ούτε μπορούν να φύγουν από το χωριό γιατί πρέπει να είναι κοντά στα κοπάδια τους. «Αυτή τη στιγμή δεν μένει κανείς στον Βλοχό, ούτε πρόκειται να μείνουμε μέχρι το καλοκαίρι που θα αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα σπίτια μας. Εχουν μουχλιάσει. Πρέπει να ξανασοβατιστούν, να βαφτούν και οι εργασίες δεν μπορούν να γίνουν τον χειμώνα. Ακόμα και άνθρωποι από την Καρδίτσα σοκάρονται όταν έρχονται», μας λέει ο κοινοτάρχης του Βλοχού, Γιάννης Κούκας. Η αβεβαιότητα επιτείνεται και από τα σενάρια μετεγκατάστασης που κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες, με τους κατοίκους να διχάζονται και να αναρωτιούνται εάν θα συνοδεύονται από απαλλοτριώσεις ή την παραχώρηση κατοικιών στον Παλαμά. «Ζητάμε να μάθουμε από την πολιτεία τι ακριβώς σχέδιο υπάρχει για τον Βλοχό. Θα είναι αποζημιώσεις, μετεγκατάσταση με απαλλοτριώσεις ή κάτι άλλο; Πάντως οι περισσότεροι δεν θέλουν να αφήσουν το χωριό», συνεχίζει.
Τον φόβο για τον χειμώνα και τον κίνδυνο για κύμα εγκατάλειψης των χωριών μάς περιγράφει γλαφυρά και ο κ. Τζέλλας: «Πρέπει να δοθούν άμεσα χρήματα στον κόσμο για να βγάλει τον χειμώνα. Αυτή τη στιγμή επικρατούν στα χωριά ερημιά και απογοήτευση. Παραμένουμε ακόμα σαν να είμαστε πλημμυρισμένοι, χωρίς χρήματα και σπίτια. Πρέπει αυτά να αντιμετωπιστούν τώρα. Θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, ειδικά εάν δούμε να συνεχίζεται αυτή η αδιαφορία».
Αρκετά χωράφια συνεχίζουν να μην έχουν καθαριστεί από φερτά υλικά και το παχύ στρώμα λάσπης και οι παραγωγοί έχουν χάσει σημαντικό εξοπλισμό σε μηχανήματα και μέσα, κάτι που καθυστερεί ακόμα περισσότερο τις όποιες εργασίες. Για τις δενδρώδεις καλλιέργειες (για τις οποίες έγινε χθες η κινητοποίηση στον ΕΛΓΑ της Λάρισας), όπως αμυγδαλιές, καρυδιές κ.ά., οι προκαταβολές των αποζημιώσεων δεν έχουν καταβληθεί καθόλου.
Αίτημα των κινητοποιήσεων και η εξαίρεση της Θεσσαλίας από τις προβλέψεις της νέας ΚΑΠ, καθώς δεν μπορεί να προχωρήσει η εναλλαγή των καλλιεργειών που απαιτείται στα πλημμυρισμένα χωράφια με το κατεστραμμένο αρδευτικό δίκτυο. Τουλάχιστον, χθες ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εγκρίνεται το ελληνικό καθεστώς ενισχύσεων 80 εκατ. ευρώ για την αντιστάθμιση ζημιών στον γεωργικό τομέα λόγω φυσικών καταστροφών και δυσμενών κλιματικών φαινομένων. Σύμφωνα, τέλος, με αγρότες της περιοχής, η ολλανδική μελέτη για τη Θεσσαλία βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση με νούμερο ένα πρόβλημα ουσιαστικά την έλλειψη νερού ειδικά το καλοκαίρι, παρότι τον χειμώνα η περιοχή πνίγεται από τις πλημμύρες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας