Eνα αγωνιώδες SOS για την κατάσταση των σχολικών κτιρίων της Αθήνας εξέπεμψαν γονείς και εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν –κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή και κατόπιν επίμονων αιτημάτων των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων– στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων –την προτελευταία συνεδρίαση επί διοίκησης Κ. Μπακογιάννη.
Οι ομιλήτριες περιέγραψαν ένα σύνολο προβλημάτων και ελλείψεων που όχι μόνο θέτουν εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή μαθημάτων, αλλά και ζητήματα ασφάλειας εκπαιδευτικών και μαθητών την ώρα της σχολικής διδασκαλίας. Διαπιστώνουν ότι τα επείγοντα προβλήματα των σχολικών κτιρίων «αποτελούν για τη δημοτική αρχή κόστος και δεν τα λύνει. Ομως, βλέπουμε ότι βρέθηκαν χρήματα για τον περιβόητο Μεγάλο Περίπατο ή τη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό», παρατηρούν εκφράζοντας την αγανάκτησή τους.
Γονείς και εκπαιδευτικοί περιέγραψαν περιστατικά πλημμυρών σε σχολεία όταν βρέχει, πτώση σοβάδων, αίθουσες βρόμικες και άβαφτες, με υγρασίες, μη επαρκείς σχολικές αυλές, συνωστισμό μαθητών σχολείων διαφορετικών εκπαιδευτικών βαθμίδων στο ίδιο κτίριο, έλλειψη εργαστηρίων, έλλειψη υποδομών για ΑμεΑ ακόμα και σε ειδικά σχολεία, έλλειψη κτιρίων για σχολεία που έχουν ιδρυθεί προ καιρού (όπως το 24ο Γενικό Λύκειο και το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης), καθώς και παραμονή νηπιαγωγείων σε δανεικές αίθουσες δημοτικών σχολείων ή και σε κοντέινερ - «μία ακόμη προσωρινή λύση που τείνει να γίνει μόνιμη», σχολίασαν δηκτικά.
«Παραλάβατε σχολεία σε άσχημη κατάσταση και τα παραδίδετε σε χειρότερη», ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή γονέα που εκπροσωπούσε τα σχολεία της 3ης Δημοτικής Κοινότητας προς τη δημοτική αρχή Μπακογιάννη.
Σύμφωνα με τους γονείς, πολλά από τα προβλήματα των σχολικών κτηρίων είναι χρόνια, αλλά συναντούν προσωρινές, πρόχειρες και άρα μη αποτελεσματικές, σύμφωνα με όσα περιέγραψαν, λύσεις. «Οι μόνοι που δεν αγχώνονται είναι οι εργολάβοι, που λειτουργούν ανεξέλεγκτοι και κάνουν ό,τι θέλουν», κατήγγειλε εκπρόσωπος γονέων.
Κάποια από τα «στιγμιότυπα» που περιέγραψαν γονείς είναι αρκούντως γλαφυρά: Τονίζοντας ότι έρχεται για 4η διαδοχική χρονιά στο δημοτικό συμβούλιο για τα ίδια θέματα, η Χρυσούλα Παπαγεωργίου, πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων 1ης Δημοτικής Κοινότητας, ανέφερε ότι στο 36ο δημοτικό σχολείο, το οποίο «πλημμυρίζει κάθε φορά που βρέχει», η στεγάνωση της ταράτσας προχωρά εν μέσω βροχής. Το αποτέλεσμα; «Στεγανώθηκε όλη η υγρασία η οποία θα μας πέσει στο κεφάλι», τόνισε. Επιπλέον, «τα κουφώματα κλείνουν με μολύβια! Εδώ και τέσσερα χρόνια το σχολείο εντάχθηκε σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε να έχουμε τα μολύβια», πρόσθεσε. Κατήγγειλε επιπλέον ότι οι τουαλέτες στο σχολείο παραμένουν σπασμένες, ενώ «βάψανε πέρυσι τον Μάρτιο το σχολείο για να μας κλείσουν τα στόματα και το σχολείο φέτος ξεφλουδίζει»…
Στο 10ο ειδικό δημοτικό σχολείο (Μαράσλειο), η θέρμανση γίνεται με μια σόμπα που βρίσκεται στο κυλικείο, χωρίς το αίτημα του σχολείου για ένα ερ-κοντίσιον να βρίσκει ανταπόκριση, ενώ, παρότι το σχολείο είναι ειδικό, «δεν έχει καν ράμπα για άτομα σε αμαξίδιο ή τουαλέτα ΑμεΑ», σύμφωνα με την κ. Παπαγεωργίου. Στο νυχτερινό ΕΠΑΛ στην οδό Κωλέττη, κτίριο που μοιράζεται με νηπιαγωγείο, δημοτικό και λύκειο, «οι δάσκαλοι φτάνουν να χωρίζουν τις αίθουσες με παραβάν, για να μπορούν να κάνουν εργαστήρια», περιέγραψε η ίδια.
«Απέχουμε πολύ από μια κατάσταση ασφάλειας για εκπαιδευτικούς και γονείς», διαμαρτυρήθηκε η πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτικών «Ο Παρθενώνας», Βιολέτα Γαλανοπούλου, περιγράφοντας ότι στα περισσότερα από τα 40 σχολεία που εκπροσωπεί ο Σύλλογος, τα εκτεθειμένα σίδερα και οι αλλοιώσεις στα ταβάνια, με κίνδυνο να αποκολληθούν σοβάδες, «τείνουν να γίνουν κανονικότητα». Σύμφωνα με την ίδια, το 49ο και το 74ο δημοτικό «με την πρώτη βροχή πλημμυρίζουν», ενώ «τα απαρχαιωμένα σχολικά κτίρια ίσως δεν αντέξουν τον επόμενο βαρύ χειμώνα, μια επόμενη βαριά καταιγίδα».
Ανάμεσα στις διεκδικήσεις του γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος είναι άμεση επίλυση των κτιριακών προβλημάτων, η εκπόνηση ενός συγκροτημένου προγράμματος ετήσιας συντήρησης των σχολείων, ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και φύλαξης, επαρκής χρηματοδότηση των σχολείων, έλεγχοι προσεισμικοί και πυροπροστασίας.
«Το μόνο που γίνεται για την πυρασφάλεια είναι οι αναγομώσεις των πυροσβεστήρων και οι έλεγχοι των καυστήρων», κατήγγειλε η Μαρίζα Κιτάνη, πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων 5ης Δημοτικής Κοινότητας, ζητώντας τον έλεγχο και την πιστοποίηση όλων των σχολικών μονάδων για στατική επάρκεια, σεισμική τρωτότητα, πυρασφάλεια και ασφάλεια ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεις. «Γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν ρελέ στα μισά σχολεία; Οτι μέσα από τις λάμπες τρέχουνε νερά; Θα φτιαχτούν καινούργια σχολεία; Πόσο θα αντέξουν ασυντήρητα τα ήδη υπάρχοντα που κλείνουν 50 χρόνια ζωής;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε στη δημοτική αρχή. Ουδεμία απάντηση έλαβε.
Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης οι γονείς είχαν προχωρήσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο. Η απερχόμενη δημοτική αρχή αρνήθηκε αρχικά την είσοδο εκπροσώπων του γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος, υποστηρίζοντας ότι στην υφιστάμενη μεταβατική περίοδο –εν όψει αλλαγής δημοτικής αρχής από 1/1/2024– το σώμα «συζητά μόνο κατεπείγοντα θέματα και λαμβάνονται μόνο υπηρεσιακού χαρακτήρα αποφάσεις». Ετσι, στα όσα περιέγραψαν γονείς και εκπαιδευτικοί δόθηκε χαρακτήρας ενημέρωσης του σώματος, χωρίς να γίνει συγκροτημένη συζήτηση που να καταλήξει στη λήψη κάποιας απόφασης.
Μάλιστα, έξω από το δημαρχείο –όπου πραγματοποιούνταν παράλληλα συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ανοιχτής συνέλευσης «Οχι Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων»–, γονείς δέχθηκαν και χημικά από τα ΜΑΤ. Προκειμένου να εισέλθουν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου έγιναν επίμονα αιτήματα από την αντιπολίτευση, ακόμα και… διαπραγματεύσεις για τον αριθμό των εκπροσώπων των γονέων που θα έπαιρναν τον λόγο. «Δεν περιμέναμε ότι θα ήταν τόσο δύσκολο να εισέλθουμε στο δημοτικό συμβούλιο», σχολίασε μία εκ των ομιλητριών.
Γονείς τόνισαν ότι τα παραπάνω αιτήματα θα διατυπωθούν και προς τη νέα δημοτική αρχή του Χ. Δούκα, άσκησαν δε οξύτατη κριτική στη δημοτική αρχή Κ. Μπακογιάννη. «Παραλάβατε σχολεία σε άσχημη κατάσταση και τα παραδίδετε σε χειρότερη», ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή γονέα που εκπροσωπούσε τα σχολεία της 3ης Δημοτικής Κοινότητας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας