Μέσα στη γενικευμένη μελαγχολία που φέρνει η ευρύτερη κοινωνική και πολιτική κατάσταση που βιώνουμε, ξεπηδάνε μερικές περιπτώσεις ανθρώπων που σε κάνουν να σκέφτεσαι αλλιώς, σου στέλνουν το μήνυμα ότι η ζωή έχει νόημα όσο την κυνηγάς και δεν την αφήνεις να σε πάρει από κάτω.
Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Χριστόφορος Ντάλλας, που ολοκληρώνοντας το θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου και αξιοποιώντας τις δυνατότητες του εναλλακτικού σχολείου που του δόθηκαν στο κέντρο, πέρασε φέτος με τις πανελλήνιες εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο και ήδη έκανε την εγγραφή του στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.
Τον συναντήσαμε ένα μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΕΑ στα Γιάννενα, στο κέντρο της πόλης, και γνωρίσαμε έναν άνθρωπο που είχε και έχει τη βούληση να σπουδάσει. «Αρχικά σταμάτησα το Λύκειο, προσπάθησα τρεις χρονιές στην Α’ Λυκείου. Δεν τα κατάφερα γιατί είχα ήδη ξεκινήσει τη χρήση ναρκωτικών.
»Μετά από χρόνια, ερχόμενος στο ΚΕΘΕΑ για να απεξαρτηθώ, μετά τη φάση της θεραπευτικής κοινότητας, στον ένα χρόνο, στην κοινωνική επανένταξη, φοίτησα ως κατ’ ιδίαν διδαχθείς στο σχολείο του ΚΕΘΕΑ, πήρα το απολυτήριο Λυκείου και την επόμενη χρονιά που είχα το δικαίωμα να δώσω για πανελλήνιες, διάβασα κι έδωσα εξετάσεις», λέει στην «Εφ.Συν.» για τη διαδρομή του.
Τον ρωτάμε γιατί τόλμησε να παρουσιάσει το παράδειγμά του δημόσια στα τοπικά ΜΜΕ, κόντρα στα ταμπού των μικρών πόλεων.
«Αυτό δεν έγινε κυρίως για μένα. Εγινε για να δουν όσα παιδιά είναι ακόμα στη χρήση ότι, αν καταφέρουν να απεξαρτηθούν, μπορούν να καταφέρουν οποιοδήποτε στόχο στη ζωή τους και να προχωρήσουν, να πάνε μπροστά», σημειώνει.
Το ΚΕΘΕΑ Ηπειρος αξιοποιεί τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος για κατ’ ιδίαν διδασκαλία και στη συνέχεια για απολυτήριο από το Εσπερινό Λύκειο. Είχε και έχει όμως τη βοήθεια εθελοντών εκπαιδευτικών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του. Απόδειξη της αλληλεγγύης που ανέπτυξε η κοινωνία των Ιωαννίνων όταν είδε τη δουλειά που κάνει το ΚΕΘΕΑ.
Γι’ αυτή τη δουλειά ο Κώστας Μάντζος, υπεύθυνος έρευνας και εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου, μας λέει: «Συνολικά στο ΚΕΘΕΑ και ειδικότερα στο ΚΕΘΕΑ Ηπειρος, η εκπαίδευση, το να ξαναπιάσει δηλαδή κάποιος το νήμα της εκπαίδευσης, είναι κεντρικό ζήτημα. Και είναι κεντρικό γιατί η εκπαίδευση, πέρα από αυτό που λέμε ως κλισέ, ότι δίνει τα εφόδια για το παραπέρα, που έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα μπορεί να υπάρχουν και μπορεί και να μην υπάρχουν, δίνει μιαν άλλη ματιά στον κόσμο. Αυτή η άλλη ματιά έχει να κάνει με μια πειθαρχία προς τον εαυτό, μια εκπλήρωση στόχων που πραγματικά σε κάνουν να νιώθεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις στον κόσμο, ότι ανήκεις κι εσύ σε αυτόν τον κόσμο».
Ηδη φέτος κι άλλα μέλη της κοινότητας ολοκληρώνουν το πρόγραμμα και κατευθύνονται προς τα ΙΕΚ ή άλλες δομές εκπαίδευσης για την επαγγελματική τους κατάρτιση. Ο αγώνας συνεχίζεται…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας