Σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκονται οι ξενοδόχοι του Πηλίου και ολόκληρης της Μαγνησίας μετά το χτύπημα του «Ντάνιελ» αφού, όπως υποστηρίζει η τοπική Ενωση Ξενοδόχων του νομού, είναι τεράστια η οικονομική ζημιά από τις ακυρώσεις, που τις πρώτες μέρες μετά την καταστροφή έφτασαν στο 100%, ενώ ανέρχονται σε σημαντικό ποσοστό και για τους επόμενους μήνες.
«Μας έχουν αφήσει στη μοίρα μας, χωρίς κάποια ουσιαστική βοήθεια, και τα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί έχουν τόσες προϋποθέσεις με τις οποίες πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν μπορούν να ενταχθούν» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και μέλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εκπροσωπώντας τη Θεσσαλία. Εξίσου δύσκολη εικόνα καταγράφεται και στα υπόλοιπα ξενοδοχεία της Θεσσαλίας, με τους επιχειρηματίες του νομού να ζητούν μέτρα, όπως η έκτακτη χρηματοδότηση και οι αναστολές εργασίας στα πρότυπα της περιόδου του κορονοϊού, χωρίς προϋποθέσεις ή βεβαιωμένες ζημιές.
Οι ξενοδόχοι της Θεσσαλίας απευθύνουν έκκληση στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας το (σ.σ. αναρμόδιο τυπικά) υπουργείο Τουρισμού αλλά και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας να προχωρήσουν το συντομότερο στη λήψη των απαραίτητων μέτρων ανακούφισης. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στις αναστολές των εργαζόμενων. Αρχικά δεν επιτρεπόταν να τεθούν σε αναστολή οι εργαζόμενοι, παρά μόνο εάν υπήρχαν ζημιές στην ίδια την ξενοδοχειακή μονάδα και τις εγκαταστάσεις της. Χθες εκδόθηκε διευκρινιστική εγκύκλιος στην οποία μπορεί να δηλωθεί ως «ζημιά» και η έλλειψη πρόσβασης. Βέβαια σε περιοχές όπως το Πήλιο παραμένουν κι άλλα πολύ σοβαρά προβλήματα σε υποδομές, όπως η ύδρευση, με ξενοδοχεία να συνεχίζουν να μην έχουν κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση νερό και τους επαγγελματίες να μην έχουν πρόσβαση στα σχετικά δεδομένα και τις μελέτες.
Την έκταση του κύματος ακυρώσεων, που μπορεί να δημιουργήσει ένα φαινόμενο-ντόμινο με ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, μας περιέγραψε ο κ. Γιώργος Ζαφείρης: «Θα ήταν κατανοητό ένα κύμα ακυρώσεων για δύο εβδομάδες και θα το αντέχαμε. Τις πρώτες ημέρες οι ακυρώσεις έφτασαν στο 100% και μετά όσα ξενοδοχεία δεν είχαν προβλήματα φιλοξενούσαν πυροσβέστες, πλημμυροπαθείς και διάφορες άλλες κατηγορίες. Σε όσα λειτούργησαν, η πληρότητα ήταν στο 15%. Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα ήταν μια πολύ καλή περίοδος για το Πήλιο, όπως και τα Χριστούγεννα και ο χειμώνας. Αυτή τη στιγμή οι ακυρώσεις φτάνουν μέχρι τον Δεκέμβριο και τα Χριστούγεννα. Ακυρώθηκαν αρκετά γκρουπ, συνέδρια και εκδηλώσεις λόγω της ακαταλληλότητας των δρόμων στο νότιο Πήλιο για τα πούλμαν. Το όλο κλίμα και ειδικά οι ανακοινώσεις για την καταλληλότητα ή μη του νερού επηρέασαν πάρα πολύ τους Ελληνες επισκέπτες».
Οι ξενοδόχοι της Θεσσαλίας ζητούν αναστολές εργασίας και κρατική επιχορήγηση των επιχειρήσεων που για έναν μήνα έχουν μείνει σχεδόν με μηδενικές εισπράξεις και πρέπει όχι μόνο να επιβιώσουν, αποκαθιστώντας τις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί, αλλά να καταφέρουν να επιστρέψουν τις προκαταβολές που είχαν λάβει λόγω των ακυρώσεων. Επιπλέον απαιτούν να παγώσουν για τουλάχιστον 12 μήνες οι καταβολές στα ασφαλιστικά ταμεία, την Εφορία, τα δημοτικά τέλη, όπως και οι δόσεις των τραπεζικών δανείων και παράλληλα να υπάρξει πρόβλεψη για χαμηλότοκα δάνεια, με εγγύηση του Δημοσίου, για όσες επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στον δανεισμό.
«Πιστεύουμε ότι είμαστε εγκαταλειμμένοι στη μοίρα μας, χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική βοήθεια από το κεντρικό κράτος. Ακόμα και ορισμένα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί δεν μπορούν να εφαρμοστούν λόγω των περιορισμών που έχουν. Ας μας απαντήσουν: Εάν δεν έχουμε ύδρευση, εάν είμαστε πληγείσες επιχειρήσεις ή όχι, εάν έχουμε 80% ακυρώσεις, έχουμε πληγεί ή όχι; Μετά την περίοδο του κορονοϊού πηγαίναμε να πάρουμε μια «ανάσα», αλλά η κακοκαιρία μάς πήγε πολύ πίσω και κινδυνεύει να χαθεί η χειμερινή περίοδος. Δεν ξέρουμε εάν το κράτος θα αντιδράσει γρήγορα, για να προλάβουν κάποιες επιχειρήσεις ακόμα και την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν. Εάν δεν αποκατασταθεί η ξενοδοχειακή αγορά, θα ακολουθήσει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στις υπόλοιπες τοπικές οικονομίες» καταλήγει και προειδοποιεί ο κ. Ζαφείρης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας