Τη σφοδρή αντίδραση των κατοίκων του Ματιού προκάλεσαν δηλώσεις και παραδοχές του Νίκου Τόσκα κατά τη δεύτερη συνεχή μέρα της κατάθεσής του ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018.
Η ατμόσφαιρα ήταν οξυμένη από την προηγούμενη δικάσιμο, κατά την οποία ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κλήθηκε να «φωτίσει» με τη μαρτυρία του τις στιγμές που τα ανώτατα επιχειρησιακά στελέχη της Πυροσβεστικής -και κατηγορούμενοι στην υπόθεση- λάμβαναν αποφάσεις για τη διαχείριση των πολλαπλών μετώπων στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων.
Οι κάτοικοι του Ματιού αναμένουν εδώ και χρόνια απαντήσεις από τον πρώην υπουργό λόγω της ιδιότητάς του για τις ευθύνες και τις τραγικές παραλείψεις στην υπόθεση, δίνοντας μια σαφή εικόνα για όσα συνέβησαν στο ΕΣΚΕ εκείνη την ημέρα, όμως ο ίδιος απέφυγε επανειλημμένα να δηλώσει ανοιχτά αν και ποιος -κατά την κρίση του- έχει ευθύνη για την καταστροφή.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους κατοίκους που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση ήταν όταν απευθύνθηκαν στον μάρτυρα ερωτήσεις για τους 104 νεκρούς της πυρκαγιάς. «Υπήρχαν αναφορές από πυροσβέστες στα ΜΜΕ ότι στο Μάτι υπάρχουν πτώματα», είπε συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας. «Εσείς είχατε ενημερωθεί;». «Ηταν αναφορές από πυροσβέστες που είχαν ακούσει για νεκρούς, δεν υπήρχαν επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Πουθενά στον κόσμο δεν αναφέρονται οι νεκροί πριν από την επιβεβαίωση», απάντησε ο πρώην υπουργός, συμπληρώνοντας πως επίσημη ενημέρωση έφτασε στο Κέντρο κοντά στα μεσάνυχτα, όταν η φωτιά είχε φτάσει στη θάλασσα. «Θα ακουστεί σκληρό, αλλά η προσπάθεια ήταν να σώσουν τους ζωντανούς».
Στην απάντησή του, το ακροατήριο αντέδρασε φωνάζοντας «ντροπή», ενώ η έδρα απομάκρυνε έναν κάτοικο που διαμαρτυρήθηκε πως «δύο μέρες τώρα λέτε ψέματα. Θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενος!». Εχει άλλωστε πολλές φορές ειπωθεί στο δικαστήριο από τους ίδιους τους επιζώντες πως, ενώ η πυρκαγιά μαινόταν στο Μάτι, οι ίδιοι σώθηκαν μόνοι τους ή με τη συνδρομή εθελοντών, χωρίς καν έγκαιρη ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές. Προκειμένου να αποσυμπιεστεί η ένταση στην αίθουσα, ακολούθησε ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας.
Εκ νέου αντιδράσεις ξέσπασαν -αυτή τη φορά και από πλευράς των συνηγόρων υποστήριξης κατηγορίας- όταν ο μάρτυρας κατέθεσε πως δεν συζητήθηκε ποτέ η απομάκρυνση των πολιτών από το Μάτι στο Κέντρο Επιχειρήσεων: «Δεν προτάθηκε από κανέναν ούτε συζητήθηκε η απομάκρυνση πολιτών. Αυτό το θέμα έρχεται από κάτω προς τα επάνω. Δεν αρκούν μόνο τα σχέδια. Ηταν θέμα αυτών που ήταν στη φωτιά».
Συνήγορος: Το αν θα ενημερωθεί ο κόσμος το συζητήσατε;
Μάρτυρας: Δεν υπήρχε ο χρόνος. Ηταν ραγδαία η εξέλιξη της κατάστασης.
Συνήγορος: Δεν έπρεπε να ληφθεί απόφαση για να βοηθηθεί και ο πληθυσμός;
Μάρτυρας: Υπήρχε το νομοθετικό πλαίσιο... Δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο.
Ο μάρτυρας παραδέχτηκε ωστόσο και τη μη έγκαιρη και αναποτελεσματική ενεργοποίηση της ΕΛ.ΑΣ., η οποία, όπως είπε, είχε την υποχρέωση να συμβάλει τόσο στη διάσωση των κατοίκων όσο και στην αποφυγή της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Αναπόφευκτα, η εξέταση προσανατολίστηκε στις μαρτυρικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στη λεωφόρο Μαραθώνος, όταν κάτοικοι και παραθεριστές εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους την ώρα που η φωτιά περνούσε τον δρόμο. «Βλέπω εκ των υστέρων κι εγώ ότι υπήρξε καθυστέρηση στο κλείσιμο της Μαραθώνος. Αυτός ο δρόμος είναι η κεντρικότερη αρτηρία στην περιοχή. Δεξιά και αριστερά παρεμπιπτόντως το 2004 φυτεύτηκαν πεύκα. Πιστεύω ότι η Αστυνομία δεν είχε τις δυνάμεις και τον χρόνο να κλείσει όλους τους δρόμους ούτε να ελέγξει την κυκλοφορία από παράπλευρες οδούς», είπε. «Κακώς δεν έκλεισε», σχολίασε, αποδίδοντας, ωστόσο, τον αποκλεισμό στην αγωνία των οδηγών που «έψαχναν τρόπο να πάνε στα σπίτια τους».
Συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας: Γνωρίζετε αν εξαιτίας της μη έγκαιρης επέμβασης στη Μαραθώνος ήταν αδύνατη και η προσέγγιση της Πυροσβεστικής στην περιοχή;
Μάρτυρας: Η ενημέρωση που είχα τότε ήταν πως δεν μπορούσαν να φτάσουν εκεί εξαιτίας της φωτιάς.
Ερωτηθείς για τις διαχρονικές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού σε περιπτώσεις πυρκαγιών, ο ίδιος επισήμανε πως έπρεπε να υπάρχουν περισσότερα επίγεια και εναέρια μέσα αλλά και προσωπικό, υπογραμμίζοντας όμως ταυτόχρονα τη σκληρή λιτότητα της περιόδου. «Οι παθογένειες διαπιστώνονται βλέποντας αδυναμίες και στρεβλώσεις. Αυτές υπάρχουν ακόμη και τώρα, όσον αφορά προσλήψεις και υποδομές. Αυτά διορθώνονται σταδιακά, όχι σε μια μέρα. Τότε δεν είχαμε σωλήνες και τρέχαμε να ζητιανέψουμε σε επιχειρηματίες» κατέληξε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας