«Πάρτι» διαγωνισμών με «εξωφρενικούς προϋπολογισμούς» συνολικού ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ από τον ΕΔΣΝΑ (φορέας αρμόδιος για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, ελεγχόμενος από τον απερχόμενο περιφερειάρχη, Γ. Πατούλη), στο παρά ένα των αυτοδιοικητικών εκλογών καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Γ. Σγουρός. Σύμφωνα με τον πρώην -και εκ νέου υποψήφιο- περιφερειάρχη, οι διαγωνισμοί «προκηρύχθηκαν αιφνιδιαστικά» μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου και με το χρονικό τους βάθος δεσμεύουν τον ΕΔΣΝΑ ακόμη και για δύο αυτοδιοικητικές θητείες.
Οπως καταγγέλλει ο κ. Σγουρός, οι διαγωνισμοί αφορούν:
α) «Υπηρεσίες Κομποστοποίησης επιλεγμένων τροφικών υπολειμμάτων», προϋπολογισμού 49 εκατ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα 5+5 χρόνια. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης υπολογίζει ότι το κόστος λιπάσματος που προβλέπεται να παραχθεί διαμορφώνεται στα 3.300 ευρώ/τόνο, από την επεξεργασία 1.000-1.500 τόνων υπολειμμάτων (καφές, ψάρια και πράσινα απόβλητα, όπως είναι τα κλαδέματα), ποσότητα που αντιστοιχεί «μόλις στο 0,5 τοις χιλίοις των παραγόμενων αποβλήτων στην Αττική».
β) Προμήθεια (μέσω μίσθωσης leasing) 60 ηλεκτρικών απορριμματοφόρων και 70 μικρών ηλεκτρικών φορτηγών συλλογής χαρτιού, προϋπολογισμού 97,3 εκατ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα 8+8 χρόνια.
γ) Προμήθεια 4.000 καπακιών καφέ κάδων με βιοφίλτρο για να αντικαταστήσει ο ΕΔΣΝΑ «αυτά που σχετικά πρόσφατα προμηθεύτηκε χωρίς βιοφίλτρο», σχολιάζει δηκτικά ο κ. Σγουρός, αναφέροντας ότι ο προϋπολογισμός του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού ανέρχεται σε 372.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί σε 3-4 μήνες.
Ο κ. Σγουρός τονίζει ότι οι παραπάνω διαγωνισμοί προκηρύσσονται χωρίς να έχει έως σήμερα ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων, δηλαδή χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρο και κοστολογημένο σχέδιο, και επιπλέον χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η συναίνεση των δήμων. Ζητά να παγώσουν και καλεί τον υποψήφιο της Ν.Δ., Ν. Χαρδαλιά, να πάρει άμεσα θέση «και να δηλώσει ευθέως εάν συμφωνεί με τις συγκεκριμένες απαράδεκτες πρακτικές και μεθοδεύσεις», θυμίζοντας ότι ο τοποθετημένος από τον Γ. Πατούλη στη θέση του προέδρου του ΕΔΣΝΑ (Β. Κόκκαλης) θα είναι εκ νέου υποψήφιος σύμβουλος με τον πρώην υφυπουργό Αμυνας.
«Ο καθένας, δηλαδή η εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση), η δικαστική εξουσία (Ελεγκτικό Συνέδριο) και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού ας αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Οταν τα ανταποδοτικά τέλη εκτοξευθούν σε δυσθεώρητα ύψη ή όταν ο φορέας χρεοκοπήσει, θα είναι αργά για (κροκοδείλια) δάκρυα και για απόδοση ευθυνών», προειδοποιεί ο κ. Σγουρός.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας