Ενας νέος 24 ετών από το Πακιστάν ήρθε υγιέστατος το 2004 στην Ελλάδα, πέρασε τα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής του αλλά και μια δικαστική Οδύσσεια στη χώρα μας κι εδώ και μήνες αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης (Βλ. «Αδικία, μα τον Θεό και τον Αλλάχ», «Εφ.Συν.», 7.7.2023).
Η καταχρηστική παράταση της κράτησης του 43χρονου πια Μοχάμεντ Αρσάντ πέραν του ανώτατου ορίου των έξι μηνών στην Αμυγδαλέζα και η επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής του υγείας του μετά τη σύλληψή του στην Ομόνοια τον περασμένο Ιανουάριο έχουν προκαλέσει το ζωηρό ενδιαφέρον αλληλέγγυων πολιτών, που απηύθυναν εκκλήσεις προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την υπόθεση, εκκλήσεις που έμειναν αναπάντητες.
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (Ν. 3907/2011), για τη συνέχιση της κράτησης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων και να τηρείται η υποχρέωση πρόσβασης σε επείγουσα υγειονομική περίθαλψη και κάθε απαραίτητη θεραπευτική αγωγή ή ψυχοκοινωνική στήριξη. Ωστόσο, όλα αυτά απουσιάζουν πλήρως από το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, όπως συμπέρανε τον Ιούνιο και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει μόνο ένας γιατρός στην Αμυγδαλέζα.
Ο Μοχάμεντ μέσω της «Εφ.Συν.» κάνει λόγο για εμπαιγμό από το ιατρικό προσωπικό, γιατί δεν του παρέχει την απαιτούμενη φαρμακευτική αγωγή και τον παραπέμπει σε ψυχίατρο, παρόλο που χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση αφού είχε διαγνωστεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως οξεία ηπατίτιδα Β, αυτοάνοση γαστρίτιδα τύπου Α, εκτεταμένη υπερπλασία νευροενδοκρινών κυττάρων, αναιμία, ίκτερο και κολίτιδα, ενώ έχει υποστεί εντερεκτομή.
«Τρέμει το σώμα μου και πονάει. Εχει πρηστεί η κοιλιά μου. Δεν μπορώ να σταθώ όρθιος. Δεν μπορώ να ζήσω έτσι. Μπορεί να πεθάνω εδώ. Θέλω να κάνω θεραπεία και να συνεχίσω τη ζωή μου στην Ελλάδα. Να δω την οικογένειά μου, γιατί πέθανε ο αδελφός μου και ο πατέρας μου είναι βαριά άρρωστος. Εχω ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, πληρώνω Εφορία, δουλεύω 19 χρόνια εδώ» τονίζει.
«Η επιδείνωση της υγείας του είναι ολοφάνερη, ταχεία και επικίνδυνη. Μόνο Ντεπόν και Αλγκοφρέν τούς δίνουν για όλες τις ασθένειες, όπως μαρτυρούν πολλοί κρατούμενοι. Οταν μπήκε ήταν σε φυσιολογική σωματική κατάσταση. Μετά από μήνες υποσιτισμού και έλλειψης φαρμάκων είναι η σκιά του εαυτού του. Αδύνατος και πολύ αδύναμος. Δεν μπορεί ούτε να κοιμηθεί, έχει απελπιστεί τελείως. Πρόσωπο μονίμως μελαγχολικό, μάτια βαθουλωμένα, άσπρισαν και τα μαλλιά του. Φοβόμαστε ότι δεν θα αντέξει. Επιπλέον του βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού έχει και το ψυχολογικό βάρος της φυλάκισης άνευ λόγου και το αφόρητο βάρος της άπορης οικογένειάς του» μας λέει ο Νίκος Χονδρογιάννης, αγιογράφος στο Αγιον Ορος, που επισκέπτεται κάθε εβδομάδα τον Αρσάντ ώστε να του μεταφέρει τρόφιμα, ρούχα και ό,τι άλλο επιτρέπεται.
Μέχρι τη σύλληψή του Μοχάμεντ, ο κ. Χονδρογιάννης βοηθούσε την πολυμελή οικογένειά του και τα έξι ανήλικα ανίψια του στο Πακιστάν. Από τον Ιανουάριο, τη συνδράμουν ενορίτες του Αγίου Παντελεήμονα Κερατσινίου, που γνώρισαν τον Μοχάμεντ και τον αγκάλιασαν απ’ όταν άρχισε να βοηθά αμισθί σε δουλειές που χρειαζόταν η εκκλησία.
Στο πλευρό του έχει τον προϊστάμενο του ναού και πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου, Μανώλη Καροφυλλάκη, τον Γέροντα Νήφωνα, ηγούμενο του Αγίου Νεκταρίου Γλυφάδας και διάδοχο του αποβιώσαντος Γερβάσιου, υπερασπιστή των φυλακισμένων, και τις μοναχές της Αγίας Ξένης Θεσσαλονίκης.

Αριστη συμπεριφορά
Η δικηγόρος και καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών, κ. Θεοδώρα Αντωνίου, το δικηγορικό γραφείο της οποίας έχει αναλάβει την υπόθεση του Αρσάντ, δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι έχει κατατεθεί αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής κατά της απορριπτικής απόφασης στο αίτημά του για χορήγηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους και ότι από το 2017 μέχρι το 2020 λάμβανε προσωρινό δικαίωμα νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα και πρόσβασης στη μισθωτή απασχόληση.
Η ίδια τονίζει ότι αφενός πληροί τις προϋποθέσεις, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, ότι διαμένει Ελλάδα πάνω από επτά έτη και ότι κατέχει διαβατήριο και αφετέρου ότι δεν είναι δυνατή η επαναπροώθησή του στη χώρα προέλευσης διότι, σύμφωνα με απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μάλιστα σε μείζονα σύνθεση, βάσει της οδηγίας 2008/115/ΕΚ, δεν επιτρέπεται η επιστροφή ή απομάκρυνση υπηκόων τρίτων χωρών, όταν υφίστανται αποδεδειγμένοι λόγοι έκθεσης σε κίνδυνο στη χώρα προορισμού.
Προσθέτει δε πως η αρμόδια Επιτροπή Εξέτασης Προσφυγών είχε απορρίψει μεν την αίτηση ασύλου του Μοχάμεντ το 2014, αλλά είχε διαπιστώσει πως ο υγειονομικός τομέας στο Πακιστάν είναι υπανάπτυκτος και έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους διεφθαρμένους τομείς μιας χώρας χωρίς εθνικό σύστημα υγείας και πως όλο και περισσότεροι και ειδικά οι φτωχότεροι στερούνται περίθαλψης ενώ το κόστος φαρμάκων είναι υψηλό.
Και ο παπα-Μανώλης Καροφυλλάκης ζητά με σχετικό αίτημα προς τη Διεύθυνση Διαχείρισης Μετανάστευσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να γίνει δεκτό το αίτημα διαμονής του Αρσάντ στην Ελλάδα, εκτιμώντας πως ο 43χρονος κινδυνεύει να υποστεί μεγάλη βλάβη, ακόμα και θανατηφόρα, αν απελαθεί. Επίσης, διαβεβαιώνει πως του έχει ήδη βρει πλήρη και μόνιμη απασχόληση στην Αίγινα, παραθέτοντας επώνυμα τους ενδιαφερόμενους εργοδότες και ότι θα φροντίζει και να τον ενισχύει από τα έσοδα της εκκλησίας με σκοπό να καταβάλλει το νοίκι του, να έχει τροφή και ένδυση.
Σε ό,τι αφορά προγενέστερη καταδίκη του μετανάστη υποστηρίζει ότι αυτή δεν μπορεί να θεμελιώσει την απόρριψη αίτησης διαμονής για λόγους δημοσίας τάξης και ασφάλειας, χωρίς να συνεκτιμηθούν τα επτά χρόνια που μεσολάβησαν από τη φερόμενη τέλεση του αδικήματος κατά την οποία επέδειξε άριστη συμπεριφορά και συνεπώς δεν υφίσταται ενεστώτας κίνδυνος.
Είχε κατηγορηθεί το 2015 για εμπρησμό από το αφεντικό του στη Μανωλάδα, αφού ζήτησε τα δεδουλευμένα ενός έτους, και είχε κριθεί ένοχος από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμαλιάδας με το ελαφρυντικό ότι έζησε σύννομα ώς τότε. Εξέτισε 19 μήνες από τα 6 χρόνια κάθειρξης, υπό τον όρο της ανάκλησης του υπολοίπου της ποινής μετά τον ευεργετικό υπολογισμό 304 ημερομισθίων σε 3 έτη και 7 μήνες και αποφυλακίστηκε το 2017 με τον περιοριστικό όρο εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα, για την τήρηση του οποίου απαιτείται η παραμονή του στη χώρα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας