Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Σίζαρ Σαφτάρ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Μαζεμένος κόσμος γύρω από το φέρετρο του Σιράζ Σαφτάρ

«Τον ρώτησα "τι έγινε, ποιος σ' το έκανε;". Αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει»

Ο Σιράζ Σαφτάρ δολοφονήθηκε καθ’ οδόν για τη δουλειά του σε λαϊκή αγορά. Συνάδελφοί του που τον βρήκαν να ψυχορραγεί μιλούν στην «Εφ.Συν.». Ερωτήματα εγείρει η στάση της αστυνομίας

Ο Σιράζ Σαφτάρ, 25 χρόνων, που έφυγε πριν εννέα χρόνια από το Πακιστάν για να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή, δολοφονήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου με αιχμηρό αντικείμενο στο στέρνο καθ’ οδόν για τη δουλειά του σε λαϊκή αγορά του Περισσού, στη λεωφόρο Ηρακλείου, στο ύψος των Ανω Πατησίων, κοντά στο γήπεδο της Ριζούπολης.

Η δολοφονία του λίγες μόλις μέρες μετά τον Μιχάλη Κατσουρή από νεοναζί χούλιγκαν έξω από το γειτονικό OPAP Arena της ΑΕΚ ξύπνησε μνήμες από τον φόνο του Σαχζάτ Λουκμάν από δύο μέλη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής πριν δέκα χρόνια.

Η στάση της Αστυνομίας εγείρει και σε αυτή την περίπτωση σοβαρά ερωτήματα, καθώς πηγές της ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζουν πως τα άτομα που την ειδοποίησαν ανέφεραν ότι προηγήθηκε συμπλοκή μεταξύ άγνωστου αριθμού ατόμων. Ωστόσο, δύο συνάδελφοι του θύματος διαψεύδουν στην «Εφ.Συν.» αυτή την εκδοχή, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είδαν και δεν μπορούν να γνωρίζουν τι συνέβη.

Ο Μπατ και ο Ιμράν βρήκαν αιμόφυρτο τον Σιράζ στον τόπο του εγκλήματος, στον δρόμο απ' όπου περνούν και οι ίδιοι για να φτάσουν στη λαϊκή. «Τον ρώτησα τι έγινε, ποιος σ’ το έκανε; Αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει. Είχαν βγει όλα τα αίματα», μας λέει ο πρώτος. «Περιμέναμε μισή ώρα-τρία τέταρτα για το ΕΚΑΒ», είπε ο δεύτερος πριν μας μιλήσει για τον αδικοχαμένο νεαρό.

«Κάθε πρωί σηκωνόταν τέσσερις η ώρα για να πηγαίνει να φορτώνει και να ξεφορτώνει στην αγορά. Δεν είχε περιθώριο να χάσει ένα μεροκάματο. Του είπαμε να κάτσει σπίτι, δεν έχει δουλειά μέσα Αυγούστου, είχαν φύγει οι περισσότεροι. "Πού να κάτσω σπίτι, αδελφέ; Θα πάω να βγάλω ένα μεροκάματο, ό,τι βγει. Πέντε-δέκα ευρώ", απάντησε. Εστελνε κάποια λεφτά και στους γονείς του πίσω στην πατρίδα», λέει ο Ιμράν.

Περίπου 150 συμπατριώτες του είπαν χθες το απόγευμα το τελευταίο αντίο στην κηδεία του σε αυτοσχέδιο τζαμί της Νέας Ιωνίας και προσευχήθηκαν στη μνήμη του. Η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «η Ενότητα» και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή ζητούν την πλήρη διαλεύκανση της δολοφονίας και την τιμωρία των δραστών, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν προσαχθεί ύποπτοι.

«Ζητάμε να μάθουμε ποιος είναι ο δολοφόνος και γιατί δολοφονήθηκε ο εργάτης. Αν δεν συλληφθούν οι υπεύθυνοι πώς θα μάθουμε εάν είναι ναζιστικό έγκλημα ή κάτι άλλο και πώς θα σταματήσουν οι ρατσιστικές επιθέσεις;», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, τονίζοντας το ενδεχόμενο ρατσιστικού κινήτρου.

Και έκανε λόγο για αύξηση των επιθέσεων σε βάρος μεταναστών μετά τη θεαματική είσοδο ακροδεξιών στη Βουλή. «Στο Περιστέρι μαχαιρώθηκε ο Γουλάμ, στα Πετράλωνα μαχαιρώθηκε ο Φεάδ, στα Σεπόλια ο Φιάζ. Κι έχουμε πάνω από 10 περιστατικά λεκτικής βίας», εξήγησε και σημείωσε πως στο παρελθόν στη συγκεκριμένη περιοχή είχαν καταγραφεί πάνω από 40 επιθέσεις στις 4-5 το πρωί, την ώρα που οι εργαζόμενοι φτάνουν στις λαϊκές.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας», χαρακτηρίζει την περιοχή «πεδίο δράσης φασιστικών ταγμάτων εφόδου εδώ και πολλά χρόνια. Είχαν στοχοποιήσει ξανά εργαζόμενους στις αγορές στήνοντας καρτέρια τα χαράματα. Μας προκαλεί σοκ ότι δολοφονήθηκε με μαχαιριά στην καρδιά θυμίζοντας τις δολοφονίες του Λουκμάν και του Φύσσα».

Η ΚΕΕΡΦΑ θυμίζει επίσης το μαχαίρωμα μετανάστη στον Κόκκινο Μύλο από ομάδα φασιστοειδών και τις επιθέσεις μελών της Propartia σε βάρος μελών της ΚΝΕ και μελών της ΚΕΕΡΦΑ το 2021. «Οι φασίστες έχουν αποθρασυνθεί από την είσοδο των "Σπαρτιατών" του Κασιδιάρη στη Βουλή και την εξαγγελία συμμετοχής του ως υποψήφιου για τον Δήμο της Αθήνας. Και βέβαια από την ανοχή της κυβέρνησης και της Αστυνομίας στη δράση των φασιστών, με τους ναζί να αλωνίζουν στη Ν. Φιλαδέλφεια», σχολίαζε η Κίνηση σε ανακοίνωσή της.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Τον ρώτησα "τι έγινε, ποιος σ' το έκανε;". Αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας