«Κριτήριο» και για την αρπαγή πρώτης κατοικίας αποτελεί, ελέω του gentrification (εξευγενισμός), η αύξηση της αντικειμενικής αξίας της, όταν τυχαίνει να βρίσκεται στο Κουκάκι, ακόμα κι αν ανήκει σε ζευγάρι με χαμηλό εισόδημα, που δεν ξεπερνά τα 680 ευρώ τον μήνα.
Το πατρικό σπίτι τού ευάλωτου νοικοκυριού κινδυνεύει να βγει ξανά σε πλειστηριασμό -ο οποίος ανακόπηκε τον Ιανουάριο-, παρά την κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, σωματείων και αλληλέγγυων που πέτυχαν την αναστολή οκτώ πλειστηριασμών και τη ρύθμιση δύο χρεών σε Αθήνα, Πειραιά, Χαλκίδα και Καρδίτσα, ύστερα από διαπραγμάτευση, χθες, στα γραφεία των εταιρειών διαχείρισης «κόκκινων» δανείων «Cepal» και «doValue».
Αντίθετα, το ζευγάρι δέχτηκε πρόταση από τη δεύτερη εταιρεία να πουλήσει το ακίνητό του και να ξεπληρώσει στα 138.000 ευρώ δάνειο περίπου 90.000 ευρώ. Οταν αρνήθηκε, το ποσό εκτινάχθηκε στις 255.000, ενώ η διαταγή πληρωμής δέκα ημέρες πριν ήταν για 61.000. Η οικογένεια αντιπρότεινε να αφαιρεθούν από την αρχική οφειλή όσα χρήματα έχει πληρώσει έως σήμερα και να γίνει διακανονισμός με εισοδηματικά κριτήρια.
«Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, αποφάσισε ένα πρωί, τον Μάρτιο του 2022, κι άλλαξε την αντικειμενική αξία του σπιτιού από τα 80.000 ευρώ στα 148.000. Την Πέμπτη το βράδυ, ήμασταν ευάλωτοι με το μηδαμινό αυτό εισόδημα και την Παρασκευή ξυπνήσαμε πλούσιοι. Μας πετάει έξω από την ευαλωτότητα. Μας μένει η αναγνώριση σαν ευάλωτους στον ΕΝΦΙΑ και στο Διαχείρισης Δανειοληπτών, που μας δίνει δωρεάν νομική βοήθεια», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η 60χρονη, μία από τους πολλούς πολίτες που αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (ΚΕΑ) και από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), εξαιτίας του επαναπροσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.
«Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε βεβαίωση ευαλωτότητας, αλλά αυτό προϋποθέτει να αλλάξει ο νόμος. Είναι δικαίωμά μας να μην πουλήσουμε το σπίτι μας. Επειδή είναι στο Κουκάκι, θέλουν να το διαθέσουν ως airbnb. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Δεν υπογράψαμε με καμία “doValue”, αλλά με τη Eurobank. Εν αγνοία μας έγιναν αυτά για εμάς.
Αποφασίζουν για την υγεία, για την αξιοπρέπειά μας, για τον αέρα που αναπνέουμε. Μέχρι εδώ», υπογράμμισε η ίδια, που έμεινε άνεργη επειδή έκλεισε η τεχνική εταιρεία στην οποία εργαζόταν. «Η τράπεζα, το 2019, είχε κάνει πρόταση για δόση 150 ευρώ τον μήνα, αλλά εγώ ήμουν ακόμα άνεργος. Πέρυσι βρήκα δουλειά» συμπληρώνει ο 54χρονος, που είχε αναγκαστεί να βάλει «λουκέτο» στο δισκοπωλείο για το οποίο είχε πάρει το επαγγελματικό δάνειο.
Σε δεινή οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει και συνταξιούχος αυτοαπασχολούμενος στο Περιστέρι, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εξυπηρετεί το στεγαστικό του, αλλά γλιτώνει τώρα την πρώτη κατοικία του, αφού έχει την τύχη να μη βρίσκεται σε περιοχή - φιλέτο. «Πολλοί μικροεπαγγελματίες έφτασαν σε σημείο να χρωστούν, γιατί πήραν δάνειο, γιατί τα έξοδα του μαγαζιού ήταν τεράστια ή γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ασφαλιστικό ταμείο που “σκαρφάλωνε”. Ο συνάδελφος κλήθηκε να πληρώσει πράγματα που δεν μπορούσε, για να σώσει ένα σπίτι που έκανε με χίλιες δυο στερήσεις», μας λέει συνταξιούχος από το παράρτημα συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, που βρέθηκε στο πλευρό του οφειλέτη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας