Ακόμα ένα χτύπημα δέχτηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη Βάστρια, που συζητήθηκε προχθές σε συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.
Ο εισηγητής της περιφέρειας εντόπισε ότι η προτεινόμενη χωροθέτηση δεν προβλέπεται στον εγκεκριμένο πολεοδομικό σχεδιασμό (ΣΧΟΟΑΠ) της Λουτρόπολης Θερμής, ενώ αυτό είναι απαραίτητο λόγω του ότι η δομή-φυλακή στη Βάστρια, δυναμικότητας 5.001 φιλοξενούμενων, αποτελεί μείζονος σημασίας παρέμβαση. «Επομένως απαιτείται τροποποίηση του ΣΧΟΟΑΠ, το οποίο με τη σειρά του προϋποθέτει την τήρηση της διαδικασίας Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης, που βεβαίως δεν υπάρχει», αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές.
Με λίγα λόγια, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προσπαθεί να επιβάλει ένα έργο περιβαλλοντικά στρατηγικής σημασίας σε περιφερειακό επίπεδο, ουσιαστικά την κατασκευή μιας νέας πόλης σε προστατευόμενη περιοχή Natura, με διαδικασίες που παραπέμπουν στην κατασκευή παιδικής χαράς εντός οικισμού.
Ετσι, η τελική εισήγηση της περιφέρειας προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που είναι υπεύθυνη για την τελική έγκριση ή την απόρριψη της ΜΠΕ, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες, όσο πολιτικά ελεγχόμενη και αν είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Θυμίζουμε ωστόσο ότι και στην περίπτωση που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εγκρίνει τελικά τη ΜΠΕ, τον τελευταίο λόγο θα έχει το ΣτΕ που ήδη έχει παραπέμψει με άλλη απόφαση την υπόθεση διαπλάτυνσης του δρόμου πρόσβασης στις καλένδες, ακριβώς για τις περιβαλλοντικές ανησυχίες που εγείρει το συγκεκριμένο υποέργο. Πόσο μάλλον μια τέτοιου είδους κατασκευή, με τόσες και σημαντικές ελλείψεις. Επίσης στο ίδιο ενδεχόμενο, της έγκρισης δηλαδή, δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η αναζήτηση ευθυνών σε περίπτωση παράβασης καθήκοντος από τις άμεσα ενδιαφερόμενες κοινότητες της ευρύτερης περιοχής που πιθανόν να φτάσουν μέχρι και τη διοίκηση της Αποκεντρωμένης στην περίπτωση που εγκρίνουν μια ΜΠΕ με τόσες κραυγαλέες ελλείψεις.
Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη αρνητική εισήγηση έρχεται να προστεθεί στις άλλες δύο αρνητικές εισηγήσεις των Δήμων Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης, που απειλούν ευθέως να μετατρέψουν το έργο, κόστους 70.000.000 ευρώ, σε έργο-φάντασμα. Εξέλιξη που πλέον φαντάζει και η πιο πιθανή, με μοναδικό κερδισμένο τον εργολάβο που θα εισπράξει το αντίτιμο του τμήματος που θα έχει παραδώσει έως τότε συν την όποια αποζημίωση. Χρήματα που τελικά θα επιστραφούν στα χρηματοδοτικά ταμεία της Ε.Ε. μέσα από τον εθνικό προϋπολογισμό.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας