Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Χτίστηκε με άδεια της Πολεοδομίας, που ανέκρουσε πρύμναν έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ

Πρόστιμο 7 εκατ. ευρώ για το «κρύψιμο» της Ακρόπολης

Πρόστιμα συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ επέβαλε η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων στο ξενοδοχείο της οδού Φαλήρου, που απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα το 2019 λόγω του μεγάλου ύψους στο οποίο αναπτύχθηκε σε απόσταση αναπνοής από την Ακρόπολη και κρίθηκε αυθαίρετο με δικαστικές αποφάσεις.

Στην ουσία η ίδια Πολεοδομία που έδωσε τότε άδειες για την ανέγερση του ακινήτου, πήγε τώρα και πραγματοποίησε αυτοψία αποφασίζοντας την επιβολή προστίμου ανέγερσης 4,7 εκατ. ευρώ και προστίμου διατήρησης 2,3 εκατομμυρίων μόνο για το έτος 2022, το οποίο θα επαναλαμβάνεται τα επόμενα χρόνια.

Τα πρόστιμα ανακοινώθηκαν από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη αυτοπροσώπως σε εκδήλωση που έγινε χθες στην Πλάκα, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), η οποία εδώ και δεκαετίες παίρνει πρωτοβουλίες για τη διάσωση της «Συνοικίας των θεών».

Η εκδήλωση εξελίχθηκε σε «προεκλογική συγκέντρωση» του κ. Μπακογιάννη, αν και είχε πρωταρχικό στόχο να τιμήσει τον Στέφανο Μάνο και τις πρωτοβουλίες που εκείνος είχε πάρει ως κυβερνητικό στέλεχος για να διασώσει την Πλάκα στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Μέλη της ΕΛΛΕΤ μίλησαν αρχικά για την κατάσταση που επικρατούσε τότε στην Πλάκα με τον κόσμο να εγκαταλείπει τα σπίτια του λόγω της απίστευτης ηχορύπανσης και του χάους από το πλήθος των κέντρων διασκέδασης που είχαν επικρατήσει πριν και κατά τη διάρκεια της χούντας. Επαίνεσαν τον αγώνα του Στέφανου Μάνου, την επιμονή και την πολιτική βούληση που κατέληξαν στην έκδοση του πρώτου Προεδρικού Διατάγματος που ανέτρεψε τα δεδομένα καθώς καθορίστηκαν με απόλυτη λεπτομέρεια οι χρήσεις γης.

Ο ίδιος ο Στέφανος Μάνος που παρέστη στην εκδήλωση μίλησε για τις συνεχείς συγκρούσεις του ακόμη και με άλλα μέλη της τότε κυβέρνησης. Μάλιστα απευθυνόμενος στον νυν δήμαρχο είπε χαρακτηριστικά: «Εχω τσακωθεί με όλη τη Ν.Δ. και είμαι ακόμη εν ζωή»...

Προηγουμένως ομιλητές αλλά και κάτοικοι που είχαν συρρεύσει παραπονέθηκαν στον δήμαρχο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τα τραπεζοκαθίσματα που κατακλύζουν κάθε δημόσιο χώρο, τα κέντρα διασκέδασης που έχουν επεκταθεί στις ταράτσες και την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δρόμοι και οι πεζόδρομοι.

Οταν πήρε τον λόγο ο κ. Μπακογιάννης προσπάθησε να πείσει τους παρισταμένους ότι για όλα τα προβλήματα έχουν δρομολογηθεί λύσεις, αλλά έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην υπόθεση του ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου, δεδομένου ότι η ΕΛΛΕΤ είχε πρωτοστατήσει στην ανάδειξη του προβλήματος.

Ανέφερε τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αλλά παραδέχτηκε ότι αυτά θα κριθούν τελεσίδικα από άλλο όργανο, το συμβούλιο ΚΕΣΥΠΟΘΑ, στο οποίο προεδρεύει ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Κατά έναν τρόπο, λοιπόν, ο δήμος που κρίθηκε από πρόσφατη δικαστική απόφαση υπεύθυνος για τις άδειες βάσει των οποίων ανεγέρθηκε το ξενοδοχείο επιστρέφει το πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει το 2019 (απόφαση 2102) ότι τόσο η οικοδομική άδεια 15/2017 όσο και η πράξη αναθεώρησης 24/2019 «εκδόθηκαν παρανόμως χωρίς προηγούμενη έγκριση του υπουργού Πολιτισμού μετά γνώμη του ΚΑΣ ιδίως ως προς το ύψος του κτιρίου». Υστερα από προσφυγές κατοίκων και εφόσον δεν είχε γίνει κάτι στα χρόνια που μεσολάβησαν, το Τριμελές Συμβούλιο του ΣτΕ έκρινε τον Μάιο του 2022 ότι «ο Δήμος Αθηναίων δεν συμμορφώθηκε προς τα κριθέντα με την απόφαση 2102/2019».

Οπως αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση, ο δήμος όφειλε «να χαρακτηρίσει τις εκτελεσθείσες βάσει της ακυρωθείσας αναθεώρησης 24/2019 εργασίες του δώματος ως αυθαίρετες και κατεδαφιστέες και να μεριμνήσει για την κατεδάφισή τους».

Οφειλε επίσης «να ανακαλέσει την άδεια αυτή και να υπαγάγει το κτίριο στις διατάξεις περί αυθαιρέτων» και «να χαρακτηρίσει ως αυθαίρετες και κατεδαφιστέες όλες τις κατασκευές» που υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο ύψος, «να εκδώσει τις αναγκαίες διοικητικές πράξεις για την κατεδάφισή τους και να μεριμνήσει για την υλική εκτέλεση αυτών». Εννοείται ότι περιθώρια προσφυγών έχουν και οι ιδιοκτήτες του ακινήτου που «θεωρούν ότι έχτισαν με βάση μια νόμιμη άδεια», όπως ανέφεραν και χθες κάτοικοι στην εκδήλωση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρόστιμο 7 εκατ. ευρώ για το «κρύψιμο» της Ακρόπολης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας