Aκριβώς 70 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα στη Χιροσίμα (6 Αυγούστου 1945), το κίνημα ενάντια στα πυρηνικά πρέπει να παλέψει, τόσο με το ξεθώριασμα της συλλογικής μνήμης όσο και με το πανίσχυρο λόμπι της βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας. Τα στοιχεία που δόθηκαν στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ) και ο Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.
Το 2012, οι πυρηνικές κεφαλές αγγίζουν διεθνώς τις 19.000, με τη Ρωσία να διαθέτει 10.000 και τις ΗΠΑ 8.000, ενώ άλλες χίλιες είναι διασκορπισμένες σε διάφορες χώρες. Οι ΗΠΑ δαπανούν τον χρόνο 200 εκατομμύρια δολάρια για τη διατήρηση του πυρηνικού οπλοστασίου τους, ενώ το δεκαετές πλάνο εκσυγχρονισμού του θα στοιχίσει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Την ίδια στιγμή, η βιομηχανία πυρηνικών χρηματοδοτεί με τεράστια ποσά τους υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ.
«Στιγμές απαισιοδοξίας»
«Είναι πρόβλημα ότι βλέπουμε ξανά και ξανά τις ασπρόμαυρες εικόνες της πυρηνικής καταστροφής. Αν μπορούσαμε να έχουμε εικόνες από το CNN και το BBC, θα συνειδητοποιούσαμε τη φρίκη και τον κίνδυνο. Σε στιγμές απαισιοδοξίας, σκέφτομαι μήπως τελικά χρειάζεται μια νέα πυρηνική καταστροφή, για να δώσουμε τέλος στον κίνδυνο των πυρηνικών», δήλωσε ο Τόνι Ρόμπινσον, μέλος της οργάνωσης Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία. «Καμιά φορά, κλείνω τα μάτια μου για πέντε δευτερόλεπτα –τόσο χρειάστηκε για την πυρηνική καταστροφή στη Χιροσίμα», υπενθύμισε ο Νίκος Στεργίου από το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης.
Υπήρξαν όμως και ελπιδοφόρα μηνύματα, όπως η συμφωνία του Ιράν με την ομάδα των 5+1 χωρών, που επιτρέπει τη διεθνή επιθεώρηση των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας. Ο Πάνος Τριγάζης, πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ, επισήμανε πως η συμφωνία «αφαιρεί όλα τα προσχήματα από κυβερνήσεις χωρών της Μ. Ανατολής που αρνούνται την μετατροπή της περιοχής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής». Κάλεσε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ προς αυτή την κατεύθυνση και να παρέμβει για τη διάσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας της Τουρκίας με τους Κούρδους, ενώ σημείωσε πως η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στη σεισμογενή περιοχή των Αδάνων, απέναντι από την Κύπρο, δεν αφορά μόνο την Τουρκία, καθώς η πυρηνική απειλή δεν γνωρίζει σύνορα.
■ Σε συγκέντρωση, σήμερα στις 7.30 το απόγευμα, στον Βράχο της Ακρόπολης στην Αθήνα και την ίδια ώρα στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, καλεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από τη ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα. «70 χρόνια μετά, η πυρηνική απειλή εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τους λαούς.
Τα πυρηνικά όπλα έχουν εκσυγχρονιστεί και είναι στη φαρέτρα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που ανταγωνίζονται για την κυριαρχία και το μοίρασμα των αγορών. Στην Ελλάδα, τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. σταθερά εμπλέκουν ολοένα και πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., με το πρόσχημα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, συμμετέχοντας ενεργά σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εκστρατείες», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ.
■ Συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης: στα Χανιά, στις 8.30 το βράδυ πίσω από το Γυαλί Τζαμισί στο Ενετικό Λιμάνι, στο λιμάνι της Καβάλας στις 8.30 μ.μ., στην Ξάνθη στην πλατεία Δημοκρατίας στις 8.00 μ.μ. και στην Πάτρα, το Σάββατο 8 Αυγούστου στο Θεατράκι στη μαρίνα, στις 8.30 μ.μ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας