Με σύνθημα «Δημόσιες βρύσες παντού - Οχι στο πλαστικό!» οι εργαζόμενοι της Εταιρεία Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και οι οργανώσεις «Καλλιστώ» και «Water Warriors» θα βρεθούν σήμερα το απόγευμα (7 μ.μ.) μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία Θεσσαλονίκης -όπου βρίσκεται και μία από τις απειροελάχιστες δημόσιες βρύσες της πόλης- για να θυμίσουν την υποχρέωση που έχουν οι δήμοι να τοποθετήσουν δημόσιες βρύσες με δωρεάν παροχή νερού για τους πολίτες.
Στην ανακοίνωσή τους υπενθυμίζουν ότι «σύμφωνα με νόμο (4736/2020) που ψηφίστηκε από την ελληνική Bουλή, ενσωματώνοντας Ευρωπαϊκή Οδηγία (Ε.Ε. 2019/904), από 1ης Ιουλίου 2021 οι Δήμοι και Κοινότητες οι οποίοι διαθέτουν δίκτυο πόσιμου νερού υποχρεούνται να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και σε δημοτικές παιδικές χαρές, παρέχοντας κατάλληλη σήμανση στο κοινό που ενθαρρύνει τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων νερού, καθώς και να επεκτείνουν το δίκτυο με κοινόχρηστες βρύσες προς δωρεάν διάθεση πόσιμου νερού σε κοινόχρηστους χώρους συνάθροισης κοινού εντός των ορίων της αρμοδιότητάς τους».
«Αλλά δεν είναι μόνο η υποχρέωση από τον νόμο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΥΑΘ, «είναι που με αυτόν τον τρόπο μειώνεται κατά πολύ η χρήση για πλαστικά μπουκάλια που είναι επιβάρυνση για το περιβάλλον και έχουν κατακλύσει τον πλανήτη, ενώ έχουν παράλληλα και υψηλό κόστος. Οπως έχει υπολογιστεί», τονίζει ο κ. Αρχοντόπουλος, «το νερό σε πλαστικά μπουκάλια είναι περίπου 2.000 φορές ακριβότερο από το δημόσιο νερό της βρύσης και υπολείπεται σε ποιότητα από το νερό του δικτύου. Στη δημόσια βρύση μπροστά στο άγαλμα του Αλέξανδρου διαλέξαμε να γίνει η εκδήλωση διότι τα απογεύματα λειτουργεί και το Φεστιβάλ Βιβλίου και είναι καλή ευκαιρία να απευθυνθούμε στο ευρύ κοινό, εξηγώντας τη σημασία της ύπαρξης δημόσιας βρύσης μέσα στην πόλη».
Στο κοινό κείμενο που δημοσιοποίησαν οι τρεις οργανωτές της εκδήλωσης σημειώνουν ακόμη ότι «το πλαστικό μπουκαλάκι σημαίνει ιδιωτικοποίηση του νερού όταν ολόκληρες περιοχές πηγών έχουν δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες αντλούν εκατομμύρια κυβικά, στερώντας τον φυσικό πόρο από τις επόμενες γενιές», γι’ αυτό ζητούν να εφαρμοστεί άμεσα ο νόμος 4736/2020. Στην εκδήλωση πρόκειται μάλιστα να διανεμηθούν δωρεάν επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού ώστε να εξοικειωθούν οι πολίτες και να μην καταφεύγουν στην αγορά πλαστικών.
Στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές θυμίζουν επιπλέον ότι τα κινήματα του νερού προσέφυγαν στο ΣτΕ «ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ με την ένταξή τους στο Υπερταμείο, ενάντια στην ΚΥΑ που τιμολογεί το νερό ως εμπόρευμα» και αγωνίζονται για: «Συνταγματική κατοχύρωση του νερού ως ανθρώπινου δικαιώματος, προστασία του νερού ως δημόσιου αγαθού και καθολική και αδιάλειπτη πρόσβαση των πολιτών σε ασφαλές και ποιοτικό νερό».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας