«Συμπληρώνουμε περίπου 10 μέρες κρίση με απόλυτη ηρεμία. Οι τουρίστες μας κάνουν τις διακοπές τους ανέμελα. Οσοι έχουν πλαστικό χρήμα πληρώνουν με αυτό. Δεν υπάρχουν μαζικές ακυρώσεις μέχρι σήμερα. Οι ελάχιστες ακυρώσεις που αντιμετωπίσαμε είναι μεμονωμένων πελατών, κυρίως Eλλήνων που είχαν κλείσει μέσω διαδικτύου. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιστρέφουμε και τις προκαταβολές», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μεγάλο ποσοστό διαμενόντων στα ξενοδοχεία από κρατήσεις πρακτορείων, από τον χειμώνα, και όλες πραγματοποιούνται κανονικά.
Το σημαντικό, όπως λέει ο κ. Τάσιος, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα είναι να συνεχιστεί η τροφοδοσία των μονάδων και οι μεταφορές. «Το ζήτημα έχει να κάνει με τις εταιρείες προμηθειών τροφίμων και τους λεωφορειούχους που κάνουν τις μετακινήσεις, γιατί θέλουν πλέον όλοι μετρητά. Μέχρι στιγμής το αντιμετωπίζουμε απρόσκοπτα. Εκείνο που μας απασχολεί επίσης είναι ότι έχει σταματήσει η ζήτηση για το επόμενο χρονικό διάστημα, δηλαδή οι κρατήσεις ώς το τέλος Σεπτεμβρίου. Βλέπουμε απροθυμία κυρίως από Γερμανία, Βρετανία και λιγότερο από Βέλγιο και Ολλανδία. Από αυτές τις χώρες, το ενδιαφέρον είναι περίπου 35% κάτω σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Από τον Μάιο ήταν 15% κάτω λόγω της αστάθειας... Το ζήτημα για μας πια δεν είναι για το 2015, αλλά για το 2016. Αν υπογραφεί η συμφωνία θα έχουμε μια δύσκολη χρονιά. Αν όχι, δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό του χρόνου».
Η Πιερία
Δημοφιλή προορισμό αποτελεί και η Πιερία, κυρίως για Βαλκάνιους και Ανατολικούς επισκέπτες, που φέτος περιορίστηκαν, αλλά για αυτό δεν φταίει μάλλον η κρίση. Οπως εξήγησε στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Λάμπρου, «υπήρχε μια μειωμένη ροή κρατήσεων από την άνοιξη ακόμη, από τους Ρώσους που ούτως ή άλλως αντιμετωπίζουν δυσκολία στην έκδοση βίζας». Και στην Πιερία, πάντως, όσες κρατήσεις έγιναν πραγματοποιήθηκαν κανονικά.
«Οσοι μένουν εδώ δεν έχουν κανένα πρόβλημα, ούτε με πιστωτικές ούτε με καύσιμα - και το τονίζω διότι έχουμε πολύ οδικό τουρισμό. Ακυρώσεις μαζικές δεν υπήρχαν, παρά μόνο από Ελληνες, κυρίως μέσω διαδικτύου. Στο τέλος της εβδομάδας πριν από το δημοψήφισμα μόνο ένα μεμονωμένο μικρό γκρουπ από Πολωνία ακύρωσε. Το θέμα είναι ωστόσο ότι δεν υπάρχουν νέες κρατήσεις. Αυτή τη στιγμή είναι παγωμένες. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι στις εισπράξεις. Μας ρωτάνε αν ισχύουν οι λογαριασμοί μας για να βάλουν χρήματα. Επίσης, πρόβλημα μεγάλο είναι οι προμηθευτές που ζητάνε μετρητά και εξόφληση της πίστωσης προηγούμενου μήνα».
Στην Πιερία, οι τουρίστες φέτος προέρχονται κυρίως από Σλοβακία, Σλοβενία, Πολωνία και Γερμανία. Μέχρι τις 20 Ιουλίου οι πληρότητες των ξενοδοχείων στην περιοχή αγγίζουν το 90%. «Είναι συγκινητικό πάντως πως οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις μας δίνουν αγώνες. Προσπαθούν να είναι εξυπηρετικοί, χαμογελαστοί και ευχάριστοι, αν και δεν ξέρουν πώς θα πληρωθούν» τονίζει στην «Εφ.Συν.» η κ. Λάμπρου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας