Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.6° 20.2°
2 BF
63%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
22.0° 19.2°
3 BF
61%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.5° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
1 BF
67%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
0 BF
77%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
2 BF
62%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 20.8°
3 BF
64%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.9° 16.0°
2 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
5 BF
63%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
67%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
82%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
1 BF
53%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
22.7° 20.6°
1 BF
48%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.0° 19.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
2 BF
66%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
0 BF
67%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Στο φετινό ετήσιο συνέδριο του Φόρουμ Ευρωπαίων Φοιτητών Δημοσιογραφίας που έγινε στην Αθήνα, η ανερχόμενη γενιά δημοσιογράφων συζήτησε τα προβλήματα και τις ευθύνες των ΜΜΕ | ΦΩΤΕΙΝΗ ΧΡΙΣΤΗ

Οι νέες «πένες» ανησυχούν

Η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, η κρίση στην Ουκρανία, η παρουσία στα ΜΜΕ των γκέι, των αστέγων και των ΑμεΑ, το ζήτημα της ισλαμοφοβίας, καθώς και το θέμα των μεταναστών και των παιδιών μεταναστών δεύτερης γενιάς απασχόλησαν το ετήσιο συνέδριο του Forum for European Journalism Students (FEJS), στο οποίο συμμετείχαν φοιτητές δημοσιογραφίας και νεαροί επαγγελματίες από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Το φετινό συνέδριο είχε θέμα «Στερεότυπα, μιντιακός αποκλεισμός και ακροδεξιός λόγος στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ» και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και με την υποστήριξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Συνολικά 14 ομιλητές και 94 φοιτητές δημοσιογραφίας, από τη Γερμανία και την Ιταλία μέχρι την Πορτογαλία και την Τουρκία, πήραν μέρος στις εργασίες στις πέντε μέρες του συνεδρίου, που εκτός από τις διαλέξεις φιλοξένησε σειρά εργαστηρίων.

Η Παναγιώτα Νάκου και ο Σταμάτης Πουλακιδάκος, μέλη του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ερευνας στα ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έκαναν μια σύντομη παρουσίαση της έρευνας που εκπόνησαν σχετικά με τον τρόπο που παρουσιάζεται η Χρυσή Αυγή στα ελληνικά ΜΜΕ, καταλήγοντας ότι τα Μέσα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν την εικόνα της Ακροδεξιάς, άλλοτε νομιμοποιώντας την και άλλοτε αποδομώντας την.

Στον... κόσμο της

Η Ουκρανή δημοσιογράφος και συνεργάτης του BBC και του Sky News, Iuliia Drozd, κλήθηκε να μιλήσει για το ουκρανικό ζήτημα. Η δημοσιογράφος συνέκρινε τα ποσοστά που συγκεντρώνει το ακροδεξιό κόμμα στην Ουκρανία με τα αντίστοιχα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υποστηρίζοντας ουσιαστικά ότι η Ακροδεξιά στη χώρα της είναι σχεδόν... ανύπαρκτη. Μάλιστα εξωράισε όσα διαδραματίστηκαν στο Κίεβο και την πλατεία Μαϊντάν, αρνούμενη ότι πρόκειται για εμφύλια διαμάχη, χωρίς να διστάσει να δηλώσει ότι «το να αμύνεσαι δεν σε καθιστά ακραίο» και ότι «η Ρωσία αποτελεί την πραγματική απειλή για την Ουκρανία». Η αμφιλεγόμενη παρουσίασή της προκάλεσε αντιδράσεις από αρκετούς παρευρισκόμενους -όπως ήταν αναμενόμενο-, οι οποίοι μιλούσαν για «ξέπλυμα» και «προπαγάνδα».

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής Ερευνας Κεφαλαίου και Συμβουλευτικής Πολιτικής, Peter Kreko, μίλησε για την ακροδεξιά ρητορική του ουγγρικού ακροδεξιού κόμματος JOBBIK, το οποίο κερδίζει καθημερινά έδαφος στη χώρα, ενώ λίγο αργότερα η δημοσιογράφος στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», Μαρία Λούκα, αναφέρθηκε στην παρουσία της ΛΟΑΤ κοινότητας στα συστημικά και τα εναλλακτικά μέσα. Η ίδια αναφέρθηκε στη στρατηγική της αποσιώπησης και της διαστρέβλωσης που ακολουθούν τα ΜΜΕ σε ό,τι αφορά τους ομοφυλόφιλους, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και την προβληματική λειτουργία των εποπτικών μηχανισμών.

Η δημοσιογράφος Θωμαΐς Παπαϊωάννου μίλησε για την ισλαμοφοβία στη Γαλλία, με αφορμή τη δολοφονική επίθεση στο «Charlie Hebdo», τον περασμένο Γενάρη. Τόνισε ότι το κοινό δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά για το θέμα των μουσουλμάνων, ρίχνοντας την ευθύνη στους δημοσιογράφους οι οποίοι δεν πραγματοποιούν έρευνα πεδίου εγκλωβίζονται ανάμεσα στην υποκρισία και τον φόβο σε ό,τι αφορά το Ισλάμ.

Η Adeola Naomi Aderemi και ο Χάλεντ Ταχέρ, παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, παρουσίασαν συνοπτικά τη δράση τους για την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων γύρω από το ζήτημα της ιθαγένειας και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά.

Στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τέσσερα εργαστήρια (βίντεο, Ιντερνετ, φωτογραφία και Τύπος) όπου οι σύνεδροι δούλεψαν σε ομάδες με την καθοδήγηση επαγγελματιών δημοσιογράφων. Τα ρεπορτάζ τους αφορούσαν κυρίως αυτοσχέδια υπόγεια τζαμιά στην Αθήνα, καταυλισμούς Ρομά, στέκια ναρκομανών και χώρους συγκέντρωσης μεταναστών.

«Στόχος του προγράμματος είναι οι φοιτητές δημοσιογραφίας να συζητούν και να ανταλλάσσουν απόψεις πάνω στα θέματα των μίντια, καθώς και για την ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα και πώς αυτή διαμορφώνεται» είπε στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του FEJS 2015.

Ο Τιάγκο, δευτεροετής φοιτητής του Πανεπιστημίου του Πόρτο, δήλωσε εξαιρετικά ευχαριστημένος από το φετινό συνέδριο: «Το συνέδριο ξεπέρασε όλες τις προσδοκίες μου, τόσο με τη θεματολογία όσο και με τους ομιλητές. Μου έμεινε η αίσθηση ότι δεν είμαι μόνος και ότι όλοι αντιμετωπίζουμε την ίδια κρίση στη δημοσιογραφία», ενώ η Μανόν και η Τζένιφερ, τεταρτοετείς φοιτήτριες στη Σχολή Επικοινωνίας των Βρυξελλών, εξήγησαν ότι το συνέδριο αποτέλεσε μία πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσουν κόσμο και να δικτυωθούν, επιδιώκοντας μια ευρύτερη μελλοντική συνεργασία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι νέες «πένες» ανησυχούν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας