Δεν έχει τέλος το καθεστώς των απευθείας αναθέσεων κυβερνητικών έργων στις ίδιες ιδιωτικές εταιρείες με χαρακτήρα κατεπείγοντας εν μέσω πανδημίας, με έμφαση πάντα στο σκέλος της επικοινωνίας.
Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 18 Μαΐου, ο ΕΟΤ, με υπογραφή του γενικού γραμματέα Δ. Φραγκάκη, ανέθεσε στην εταιρεία Interweave την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της διαδικτυακής πλατφόρμας «Greece From Home» στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων στον τουρισμό εξαιτίας της πανδημίας.
Οι υπηρεσίες αφορούν την παραγωγή υλικού για τον πρώτο πυλώνα «βλέπω» της εν λόγω διαδικτυακής πλατφόρμας (κανάλι Youtube, μέσα κοινωνικής δικτύωσης του visitgreece), για χρονικό διάστημα μέχρι 6 εβδομάδων, την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου 2020 και ειδικότερα: υλικά προώθησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργία 20 βίντεο με «πρεσβευτές» του ελληνικού τουρισμού, στα οποία βάσει της απόφασης δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος γυρισμάτων και μοντάζ.
Το ύψος της συγκεκριμένης ανάθεσης είναι 19.992,5 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Φυσικά το ζήτημα δεν είναι το ύψος του ποσού, ούτε η νομιμότητα της απευθείας ανάθεσης, όσο το γεγονός ότι για ακόμα μια φορά υιοθετείται η ίδια πρακτική, την ώρα που και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη ανακοίνωσή της σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω COVID-19 επισημαίνει πως πρέπει να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια στις περιπτώσεις αναθέσεων για αγορά εμπορευμάτων και υπηρεσιών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Σημειώνεται ότι η Interweave είναι η ίδια εταιρεία η οποία στις 26 Μαρτίου, με υπογραφή της υπουργού Νίκης Κεραμέως, ανέλαβε από το υπουργείο Παιδείας «σχεδιασμό, δημιουργία και ανάπτυξη ιστοσελίδας», όπως επίσης τη «συντήρηση ιστοσελίδας και server» για την καμπάνια «Μαθαίνουμε στο Σπίτι», έναντι 20.548,04 ευρώ.
Ακολούθησε ακόμη μία ανάθεση στις 2 Απριλίου στην ίδια εταιρεία, η οποία έλαβε από το υπουργείο Παιδείας περί τα 72.168 ευρώ, για το ίδιο έργο, στο οποίο πιθανώς συμπεριλαμβάνονται «υπηρεσίες σχεδιασμού και δημιουργίας εικαστικών υλικών για 3 μήνες, με στόχο την ενημέρωση του κοινού μέσω των ψηφιακών πλατφορμών του υπουργείου (FB, Twitter & Instagram)».
Το θέμα είχε προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές Μερόπη Τζούφη και Νίκο Φίλη να κάνουν λόγο για σκανδαλώδεις αναθέσεις και να καταθέτουν ερώτηση, ζητώντας να ανακοινωθεί ποια ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε, πόσες ήταν οι υποψήφιες προτάσεις, με ποια κριτήρια έγιναν αναθέσεις, αν έλαβε χώρα σχετική έρευνα αγοράς και αν επιλέχθηκε η πλέον συμφέρουσα πρόταση με γνώμονα τη χρηστή διαχείριση των ταμειακών διαθέσιμων του υπουργείου.
Οι βουλευτές ρωτούσαν και γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν η «διαθέσιμη τεχνογνωσία, τα μέσα και το προσωπικό του υπουργείου Παιδείας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και του Ιδρύματος Νεολαίας & Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ)».
Ως προς την πιο πρόσφατη ανάθεση από τον ΕΟΤ, η Interweave έχει αναλάβει έργα και για την εταιρεία Marketing Greece που, σύμφωνα με ερώτηση 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλαβε με απευθείας ανάθεση το σύνολο της τουριστικής προβολής της χώρας «ανεξαρτήτως της αξίας της σύμβασης και κατά παρέκκλιση της κείμενης εθνικής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων».
H διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Interweave, Αίγλη Μπαλαμάτση (με στενές οικογενειακές σχέσεις στον χώρο του ΠΑΣΟΚ), έχει διατελέσει μέλος στο Δ.Σ. του ΕΟΤ το 2009 σε ηλικία μόλις 26 χρόνων (με σπουδές στο ΤΕΙ Πειραιά), ενώ ήταν και στενή συνεργάτις του Γιώργου Παπανδρέου ως επικεφαλής του Γραφείου Επικοινωνιακού Σχεδιασμού και Νέων Μέσων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας