Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το άγχος στην εποχή του κορονοϊού

Κορονοϊός 2019. Πανδημία. «Μένω Σπίτι». Οι ειδικοί συνιστούν την κοινωνική αποστασιοποίηση, την εργασία από το σπίτι, την αυτοαπομόνωση. Η καθημερινότητα όλων μας διακόπτεται. Καλούμαστε να αυτοπεριορίσουμε τις ελευθερίες και τις κινήσεις μας. Το άγχος θα είναι μεγάλο. Για όλους(;), για την πλειονότητα(;), σίγουρα για πολλούς από εμάς.

Καλούμαστε να βρούμε τρόπους να προσαρμοστούμε στη νέα απότομη πραγματικότητα. Να σχεδιάσουμε μια νέα ρουτίνα, να αναζητήσουμε και να βρούμε τους μηχανισμούς που θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια, αν όχι ευχάριστη, ικανοποιητική καθημερινότητα, να γίνουμε δημιουργικοί, να ενημερωθούμε ώστε να παραμείνουμε υγιείς και να προστατεύουμε και τους γύρω μας.

Αν έχουμε παιδιά, να τα βοηθήσουμε να συνεχίσουν να νιώθουν ασφάλεια και πάνω από όλα αγάπη. Θυμόμαστε πάντα τη συμβουλή των ιπτάμενων: «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εάν ταξιδεύετε με παιδί, παρακαλώ φορέστε πρώτα εσείς τη μάσκα οξυγόνου και στη συνέχεια στο παιδί σας». Γιατί; Λειτουργούμε ως πρότυπο για τα μικρά μας. Επομένως χρειάζεται πρώτα να έχουμε φροντίσει τον εαυτό μας. Διατηρούμε υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση. Αφιερώνουμε χρόνο στα παιδιά.

● Είναι φυσιολογικό να αισθανθούμε λυπημένοι, αγχωμένοι, μπερδεμένοι, φοβισμένοι ή θυμωμένοι κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Μιλώντας με ανθρώπους που εμπιστευόμαστε βοηθάει. Επικοινωνούμε με φίλους και οικογένεια.

● Αφού «Μένουμε Σπίτι», διατηρούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που συμπεριλαμβάνει καλή διατροφή, ύπνο, άσκηση και κοινωνική επαφή με τους αγαπημένους μας στο σπίτι ή μέσω email και τηλεφώνου με άλλα μέλη της οικογένειας και φίλους.

● Το τσιγάρο και το ποτό δεν θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας. Αν αισθανθούμε ότι μας έχει καταβάλει το άγχος, επικοινωνούμε με τον γιατρό μας. Ενημερωνόμαστε για το πώς και πού μπορούμε να λάβουμε ιατρική ή ψυχολογική στήριξη.

● Ενημερωνόμαστε από έγκυρες πηγές, όπως είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), που θα μας βοηθήσουν να αξιολογήσουμε σωστά κάθε πιθανό ρίσκο και να λάβουμε σωστά μέτρα πρόληψης. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και ακολουθούμε τις οδηγίες τους.

● Περιορίζουμε το άγχος και τη νευρικότητα μειώνοντας τον χρόνο που αφιερώνουμε στην παρακολούθηση ρεπορτάζ για την πανδημία στα ΜΜΕ που μας αναστατώνουν.

● Θυμόμαστε τις δεξιότητες που μας βοήθησαν να αντεπεξέλθουμε σε δυσκολίες στο παρελθόν και τις χρησιμοποιούμε για να παραμείνουμε ψύχραιμοι στη διάρκεια αυτής της κρίσης.

ΠΗΓΗ: WHO

■ Τα παιδιά μπορεί να αντιδράσουν στο άγχος με πολλούς τρόπους, όπως είναι η συναισθηματική προσκόλληση, η αγωνία, η αποστασιοποίηση, ο θυμός, η νευρικότητα, η νυκτουρία κ.ά. Ανταποκρινόμαστε στις αντιδράσεις τους με υποστηρικτικό τρόπο. Ακούμε τις ανησυχίες τους. Τους δίνουμε περισσότερη προσοχή και αγάπη.

■ Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη και την προσοχή των ενηλίκων στις δύσκολες περιόδους. Αφιερώνουμε επιπλέον χρόνο και προσοχή στα παιδιά μας. Ακούμε τα παιδιά μας, τους μιλάμε με ευγένεια, τα καθησυχάζουμε. Αναζητούμε τις ευκαιρίες για να παίξουν και να χαλαρώσουν.

■ Προσπαθούμε να κρατήσουμε τα παιδιά κοντά μας (στους γονείς και την οικογένεια). Αποφεύγουμε να τα χωρίσουμε από τους φροντιστές τους όσο το δυνατό περισσότερο. Αν πρέπει να αποχωριστούν τους ανθρώπους τους (π.χ. λόγω νοσηλείας), εξασφαλίζουμε συστηματική επαφή (π.χ. μέσω κινητού τηλεφώνου) και τα καθησυχάζουμε.

■ Τηρούμε το καθημερινό πρόγραμμα όσο αυτό είναι εφικτό ή δημιουργούμε ένα νέο το οποίο θα περιλαμβάνει τη μάθηση, το παιχνίδι και τη χαλάρωση.

■ Μιλάμε με τα παιδιά για το τι συμβαίνει. Μοιραζόμαστε μαζί τους τα δεδομένα για την πανδημία. Παρέχουμε έγκυρες και ξεκάθαρες πληροφορίες για τη μείωση του κινδύνου να κολλήσουν τα ίδια τον νέο κορονοϊό με λέξεις που μπορούν να κατανοήσουν ανάλογα με την ηλικία τους.

ΠΗΓΗ: WHO

Στα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας

❐ Παρέχουμε απλές, περιεκτικές και κατανοητές πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό.

❐ Απαντάμε μόνο στις ερωτήσεις που θέτουν.

❐ Επιβεβαιώνουμε ότι έχουν γίνει κατανοητές οι λέξεις ή οι έννοιες που έχουμε αναφέρει.

Στα παιδιά σχολικής ηλικίας

❐ Παρέχουμε εξηγήσεις με απλά λόγια χωρίς περιττές λεπτομέρειες.

❐ Απαντάμε με ειλικρίνεια και σαφήνεια στις ερωτήσεις των παιδιών, όσες φορές και αν χρειαστεί, χωρίς να παρέχουμε ψευδείς καθησυχασμούς.

❐ Διαψεύδουμε φήμες και μύθους και βοηθάμε να ξεχωρίσουν αυτό που συμβαίνει από αυτό που φαντάζονται ή φοβούνται ότι μπορεί να συμβεί.

❐ Χρησιμοποιούμε κατάλληλους όρους στο πλαίσιο των οδηγιών από τους επίσημους φορείς Υγείας.

Σε εφήβους

❐ Μεταδίδουμε υπεύθυνη και αξιόπιστη ενημέρωση απευθείας στους εφήβους είτε τους βοηθάμε να αναζητήσουν οι ίδιοι αξιόπιστες και επιστημονικά έγκυρες πηγές πληροφόρησης (ΕΟΔΥ, ECDC, WHO).

❐ Οι υπερβολές και οι ανακρίβειες χρειάζεται να εντοπίζονται και να αποσαφηνίζονται.

❐ Οι έφηβοι θέλουν ειλικρινή, σαφή, έγκυρη και πρόσφατη πληροφόρηση.

❐ Συζητάμε με τους εφήβους σχετικά με τον ρόλο των ΜΜΕ και τους βοηθάμε να καταλήξουν οι ίδιοι αν η υπερπληροφόρηση είναι αποτελεσματική ή όχι.

ΠΗΓΗ: ΕΚΠΑ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το άγχος στην εποχή του κορονοϊού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας