ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Αν και οι εργαζόμενοι της εταιρείας για περισσότερο από δύο ημέρες ανοιγόκλειναν κατά το δοκούν τους δρόμους προς την Ιερισσό οι κάτοικοι που αντιδρούν στις εξορύξεις παρέμειναν ψύχραιμοι στα σπίτια τους, χωρίς να ανταποκριθούν στις προκλήσεις

Τεταμένο κλίμα από ρίψη... ανακοινώσεων

Στην Αθήνα, στις 16 Απριλίου, θα μεταφέρουν την «αγανάκτησή» τους οι υπάλληλοι της «Ελντοράντο», έπειτα από δύο ημέρες αναπάντητων προκλήσεων στη Χαλκιδική. Οι μεταλλωρύχοι αποχώρησαν χθες το απόγευμα από τα μπλόκα που είχαν στήσει στους κόμβους του Στρατωνίου και του Γοματίου... για τις γιορτές!

«Η Eldorado Gold δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως κράτος εν κράτει. Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ώρα που οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. μπαίνουν «σφήνα» με ανακοίνωσή τους και μιλούν για «νέο θέατρο του παραλόγου με αιχμή κυβερνητικές αποφάσεις για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες»!

Μπορεί οι εργαζόμενοι της εταιρείας για περισσότερο από δύο ημέρες να ανοιγόκλειναν κατά το δοκούν τους δρόμους προς την Ιερισσό έχοντας στήσει δύο μπλόκα στον επαρχιακό δρόμο της περιοχής, αλλά οι κάτοικοι που αντιδρούν στις εξορύξεις παρέμειναν ψύχραιμοι στα σπίτια τους, χωρίς να ανταποκριθούν στις προκλήσεις.

Κανένα επεισόδιο δεν σημειώθηκε και καμιά αντισυγκέντρωση που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα ένταση δεν έγινε. Κατόπιν αυτών, οι μεταλλωρύχοι ανέβαλαν την προγραμματισμένη για σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη, κινητοποίησή τους στα ίδια σημεία.

«Κρίναμε ότι αυτές τις μέρες των γιορτών δεν θα πρέπει να ταλαιπωρούμε τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες. Στις 16 Απριλίου θα είμαστε στην Αθήνα», εξήγησε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στις στοές των μεταλλείων, Χρήστος Ζαφειρούδας.

Νωρίτερα, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τις κινητοποιήσεις των υπαλλήλων της εταιρείας:

«Με αφορμή την κατάληψη δρόμων και τον αποκλεισμό των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών προς μια σειρά πόλεις της Χαλκιδικής από “αγανακτισμένους” υπαλλήλους της Eldorado Gold, καταγγέλλουμε ότι δεν είναι δυνατόν μια επιχείρηση, “αξιοποιώντας” τους εργαζόμενους, να δρα ως κράτος εν κράτει και να προχωρά σε αυθαίρετες και επικίνδυνες ενέργειες που προκαλούν την οικονομική και λειτουργική ασφυξία μιας ολόκληρης περιοχής μέσα στις μέρες του Πάσχα», αναφέρει, προσθέτοντας πως «πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και δεν μπορούν να παίζουν με τη δημοκρατική νομιμότητα».

«Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται»

Τονίζεται ακόμη ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει την κυβέρνηση ούτε να αυθαιρετεί», ενώ επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξετάσει το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική με γνώμονα την προάσπιση της νομιμότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της. «Για τον σκοπό αυτό διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά και προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουν να λαμβάνονται άμεσα όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα και οι απαραίτητες αποφάσεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Συγχαρητήρια κύριοι!», απάντησαν με επιστολή προς το υπουργείο οι εργαζόμενοι. «Με το δελτίο Τύπου αποκαλέσατε 1.980 εργαζομένους που διαμαρτύρονται για το μέλλον τους εκβιαστές, όργανα του κεφαλαίου και προδότες που επιθυμούν να κάνουν τη χώρα μας μπανανία. Τολμήσατε σε επίσημο δελτίο Τύπου να μας χαρακτηρίσετε αγανακτισμένους σε εισαγωγικά. Τολμήσατε σε επίσημο δελτίο Τύπου να μας χαρακτηρίσετε πραξικοπηματίες. Χαρακτηρίζετε αυθαίρετες και επικίνδυνες τις κινητοποιήσεις μας. Κύριοι, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να προσβάλει τον δίκαιο αγώνα για τη διασφάλιση της δουλειάς μας και μάλιστα ως εντεταλμένη υπηρεσία του εργοδότη. Το θεωρούμε μικροπολιτική κίνηση πανικού από την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Στον πόλεμο των ανακοινώσεων, όμως, ένιωσε την ανάγκη να εμπλακεί και η ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων), που δείχνει να κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στην υπόθεση των Σκουριών, μετά το ξύλο και τα χημικά της περασμένης Κυριακής.

«Με αφορμή τα όσα διαδραματίζονται και πάλι τις τελευταίες μέρες στις Σκουριές Χαλκιδικής για το γνωστό θέμα της λειτουργίας της εταιρείας εξόρυξης χρυσού και κυρίως με την ανακοίνωση Νομαρχιακής Οργάνωσης πολιτικού κόμματος, με την οποία επιρρίπτει ευθύνες στην Ελληνική Αστυνομία για το επιχειρησιακό της σχέδιο της περασμένης Κυριακής, κατά τη διάρκεια δύο συγκεντρώσεων, επισημαίνουμε τα ακόλουθα: Το νέο θέατρο του παραλόγου, με αιχμή κυβερνητικές αποφάσεις για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, μεταφέρθηκε, χωρίς να έχει γίνει το πάθημα μάθημα, από την Κερατέα στη Χαλκιδική, με τη συγκεκριμένη επιχειρηματική πρωτοβουλία να εξελίσσεται πλέον σε αστυνομικό ζήτημα και την Ελληνική Αστυνομία, ευρισκόμενη μεταξύ “αντίπαλων” στρατοπέδων, άλλοτε να ενοχοποιείται και άλλοτε να κατηγορείται για επιλεκτική συμπεριφορά και μονομερείς ενέργειες».

Και σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, αφού υποδεικνύει ότι «η χώρα μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραδοθεί στην ανομία και στην αυτοδικία», επισημαίνει στοχοποιώντας το Κίνημα Ενάντια στις Εξορύξεις: «Αραγε, το αναφαίρετο δικαίωμα της διαμαρτυρίας και η διεκδίκηση των όποιων αιτημάτων της μιας ή της άλλης μερίδας της τοπικής κοινωνίας συνάδει με τις συμπεριφορές που όλοι είδαμε; Τη ρίψη, δηλαδή, βομβών μολότοφ, σφαιριδίων με σφενδόνες και φωτοβολίδων από κουκουλοφόρους με στρατιωτικές στολές παραλλαγής, από τον χώρο των “γνωστών – αγνώστων” οι οποίοι σπεύδουν από τη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, προς ενίσχυση του “κινήματος των πολιτών”; Ή μήπως πρέπει να εθιστούμε ως κοινωνία στη λογική των “αντισυγκεντρώσεων”; Αντί οι διοργανωτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την αδυναμία περιφρούρησης των διοργανώσεων, κάποιοι έσπευσαν να μεταθέσουν αυτές στους συνήθεις κάθε φορά υπόπτους, δηλαδή στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας».

Μάλιστα, μοιάζει η ΠΟΑΣΥ να βγάζει και δικαστική απόφαση για την υπόθεση της επίθεσης στο εργοτάξιο των Σκουριών, για την οποία 21 κάτοικοι της περιοχής έχουν παραπεμφθεί κατηγορούμενοι ως εγκληματική οργάνωση: «Αραγε, γιατί θα πρέπει να απομακρυνθούν ο διευθυντής Αστυνομίας Χαλκιδικής και ο επικεφαλής των αστυνομικών μέτρων, επειδή ακριβώς η Ελληνική Αστυνομία, ενεργούσα υπό την εποπτεία εισαγγελέα, απέτρεψε την κλιμάκωση των επεισοδίων, που, όπως πολύ σωστά επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Πανούσης Γιάννης, αν δεν αποκλιμακωθούν άμεσα μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε νεκρούς; Μήπως λησμονήσαμε την καταδρομική επιχείρηση στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων και τον εμπρησμό του Α.Τ. Ιερισσού, που ώς σήμερα παραμένει κλειστό;».

Κουβέντα για τα... δικά τους

Το επιστέγασμα της ανακοίνωσης της ΠΟΑΣΥ μοιάζει να παραδίδει μαθήματα διακυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να αναφέρει λέξη για τη χρήση χημικών, τις εφόδους σε σπίτια κατά το παρελθόν, τους τραυματισμούς εγκύων, τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων των κατοίκων, τις αθρόες συλλήψεις, ανακρίσεις και δικογραφίες. «Καλούμε την κυβέρνηση και κυρίως τον πρωθυπουργό της χώρας:

1. να ξεκαθαρίσει τη θέση της όσον αφορά την επίδικη επένδυση στην περιοχή και να μη χρησιμοποιείται η αστυνομική δύναμη ως “σάκος του μποξ”

2. να απομονώσει τις ακραίες αυτές φωνές, που θεωρούν ότι η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να επιστρέψει στην περίοδο που ήταν έρμαιο πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων

3. να δώσει όλα τα εχέγγυα και τα μέσα στην Ελληνική Αστυνομία προκειμένου να ανταποκριθεί ανεμπόδιστα στο δύσκολο έργο της χωρίς παρωχημένες ιδεοληψίες, υπεκφυγές ή αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τεταμένο κλίμα από ρίψη... ανακοινώσεων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας