Σεισμό προκάλεσε η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» σχετικά με ένα από τα θέματα της Φυσικής στις Πανελλαδικές, το οποίο, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, είχε «πέσει» στις ενδοσχολικές εξετάσεις του Βαρβακείου Λυκείου. Χθες, όλοι προσπαθούσαν να δώσουν εξηγήσεις σε όλους και για όλα. Ομως, αντί να δοθούν απαντήσεις, η κατάσταση ξέφυγε τόσο πολύ που μετατράπηκε σε γαϊτανάκι αλληλοκαρφωμάτων και αποκαλύψεων.
Αρχικά, ο διευθυντής του ίδιου του σχολείου μέσα στη φούρια του να αποδιώξει οποιαδήποτε υποψία διαβεβαίωνε ότι «κανένας φυσικός του Βαρβακείου δεν εμπλέκεται στην Κεντρική Επιτροπή των Πανελλαδικών Εξετάσεων». Δηλαδή, μας αποκάλυψε: α) ότι πρόκειται για το Βαρβάκειο (η «Εφ.Συν.» δεν το ανέφερε) και β) άνοιξε ένα από τα επτασφράγιστα μυστικά των Πανελλαδικών που είναι τα ονόματα των μελών της ΚΕΕ!
Ακολούθως, ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων, «ξυπνώντας» ύστερα από χρόνια σιωπής, εξέδωσε ανακοίνωση επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη του σχολείου και τονίζοντας, παράλληλα, ότι το επίμαχο θέμα (απλώς) ήταν στην ύλη του σχολικού βιβλίου. Μας θύμισε, επίσης, τη διαδικασία της θεματοδοσίας (βλ. efsyn.gr). Οσο για το υπουργείο Παιδείας, ήταν σε κατάσταση «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν απαντώ». Για την ταμπακέρα, τίποτα και από κανέναν.
Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που μπορεί να μιλήσει με θάρρος για τις τρύπες του εξεταστικού συστήματος που χρόνια τώρα χάσκουν αλλά ουδείς το ομολογεί δημοσίως; Οι απαντήσεις τύπου «μπορεί και να συμβεί», ειδικά από τους αρμόδιους, δεν χρησιμεύουν παρά μόνον σαν καραμέλα η οποία, πια, έχει λιώσει τόσα χρόνια. Ούτε αρκούν, πλέον, για να καλύψουν το σύστημα πέριξ των Πανελλαδικών και την τεράστια βιομηχανία που ανθεί, κρατώντας ως πελάτες-αιχμαλώτους τους εκπαιδευτικούς, τις οικογένειες, τα φροντιστήρια, τους καθηγητές ιδιαιτέρων και φυσικά τα σχολεία-κράχτες επιτυχιών.
Οι πολλοί δεν γνωρίζουν παρά μόνον όταν χρειαστεί να ζήσουν την περιπέτεια των Πανελλαδικών. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, όμως, και γνωρίζουν και συντηρούν και μοιράζονται τη συνενοχή. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πριν από μερικά χρόνια, θέμα Πανελλαδικών είχε δημοσιευτεί σε φροντιστηριακό ιστότοπο λίγο πριν από τη σχετική εξέταση και ο καθηγητής που το πρότεινε, όπως αποδείχτηκε, ήταν θεματοδότης της ΚΕΕ! Τότε δεν άνοιξε ρουθούνι. Αυτή τη φορά, όμως, η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» προκάλεσε σεισμό. Γιατί άραγε; Επειδή τρίζει πια όλο το σύστημα και από χρόνιο κοινό μυστικό μεταξύ των εχόντων τη γνώση μετατρέπεται σε αμαρτωλή ιστορία που αρχίζει να ξεβράζεται στην επιφάνεια;
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, το Βαρβάκειο για αρκετές ώρες προσπαθούσε να συνεννοηθεί με τη ΔΔΕ Β’ Αθήνας ώστε να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στα βασικά σημεία περιλαμβάνονταν οι ισχυρισμοί ότι η ταύτιση των θεμάτων ήταν τυχαία και «δεν επηρεάζει το αδιάβλητο των εξετάσεων» και τέτοιο φαινόμενο «μπορεί να συμβεί».
Επαναλαμβάνουμε. Τα λάθη στα θέματα μπορεί να συμβούν. Η επιλογή των θεμάτων δεν είναι τυχαία. Και ελέγχεται πολλαπλώς από τα μέλη της ΚΕΕ. Ακόμα, πολλοί εκ των θεματοδοτών αναλαμβάνουν την ίδια θέση για αρκετές χρονιές. Οι περισσότεροι γνωρίζονται σ’ αυτόν τον μικρόκοσμο. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο συγκεκριμένος καθηγητής Φυσικής του Βαρβακείου έχει υπάρξει θεματοδότης Πανελλαδικών. Επιπλέον, τα θέματα των ενδοσχολικών δεν είναι κρυφά. Δημοσιεύονται (πολλές φορές από τα ίδια τα σχολεία) ή μπορεί να γίνουν εύκολα γνωστά. Πριν από τις Πανελλαδικές. Και το Βαρβάκειο δεν βρίσκεται σε ακριτική περιοχή που δύσκολα μπορεί να ελέγξει η ΚΕΕ ή πριν από αυτήν η αρμόδια Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας. Για να μην αναφερθούμε στα ειδικά εκπαιδευτικά ή επιστημονικά ψηφιακά φόρα όπου ανταλλάσσονται απόψεις και πληροφορίες.
Σημειωτέον, το επίμαχο θέμα είχε προταθεί από τον ίδιο καθηγητή στο ίδιο πρότυπο πριν από ένα-δυο χρόνια, αλλά είχε απορριφθεί. Φέτος, ξαφνικά, εγκρίθηκε. Και η ΚΕΕ φέτος, ξαφνικά, έσπασε την παράδοσή της να αποφεύγει τέτοια θέματα. Ανήκουν στις λεγόμενες «Τριάντα αποδείξεις θεωρημάτων», ήτοι θεωρητικά εργαλεία που διδάσκονται οι μαθητές για να μπορούν να λύνουν τις ασκήσεις. Δεν επιλέγονται ως εξεταστέα. Δυο φορές το ίδιο θαύμα;
Μεταξύ των ανακοινώσεων-αντιδράσεων και αυτή της Ενωσης Φυσικών. Αφήνει πολλά να εννοηθούν χωρίς να τα αναφέρει:
● «Η αξιοποίηση θεωρητικών αποδείξεων (όπως το ερώτημα Γ2) θα μπορούσε να βελτιώσει το πρόβλημα» (που δημιουργούν τα θέματα-υπερπαραγωγή). Δηλαδή, δεν αξιοποιείται μέχρι τώρα.
● «Τέτοιου είδους θέματα διδάσκονται και αξιολογούνται από όλες/όλους τους συναδέλφους στα σχολεία!» Αλλά δεν επιλέγονται προς εξέταση;
! Η χθεσινή αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» ουδεμία σχέση έχει με σχόλια που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς ρεπορτάζ.
Διπλή αδικία
Απείρως σοβαρότερο ζήτημα που εγείρεται με την αποκάλυψη του περιστατικού είναι η διπλή αδικία στη Φυσική φέτος για όλους τους υποψηφίους έναντι των τυχερών μαθητών του Βαρβακείου. Ξανατονίζουμε: Το επίμαχο θέμα όχι μόνο δεν ήταν στις «υπερπαραγωγές» που διέλυσαν τα παιδιά, αλλά ανήκε σε θεματική που ποτέ δεν επιλέγει η ΚΕΕ, όπως έχει αποδείξει η πορεία δεκαετιών μέχρι σήμερα. Μεγάλο πλεονέκτημα σε μια δύσκολη χρονιά. Καμιά άποψη για το θέμα, κύριε υπουργέ;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας