Αλλη μία από τις λιγοστές συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη Χρυσή Αυγή έγινε χθες στον Κορυδαλλό, με παρόντες μόνο δύο από τους 68 κατηγορούμενους, τους συνηγόρους των 36 και με απόντες τους υπόλοιπους.
Οι δικηγόροι, οι συγγενείς του Παύλου Φύσσα και οι λιγοστοί ακροατές αντίκρισαν στην αίθουσα τον Παναγιώτη Βλαστό.
Ο λάθος προγραμματισμός για τις αίθουσες του Κορυδαλλού προκάλεσε αναταραχή μια και στη μεγάλη αίθουσα βρέθηκαν κατηγορούμενοι και από τις δύο υποθέσεις. Τελικά ανέβηκε στην έδρα το Τριμελές Εφετείο που δικάζει τη Χρυσή Αυγή και ξεκίνησε η διαδικασία.
Ο μάρτυρας που κλήθηκε ήταν ο αστυνομικός Ν. Ντάφος, οδηγός του περιπολικού που έφτασε στον τόπο του εγκλήματος μετά το σήμα στις 11.45 να σπεύσουν για βοήθεια της ομάδας ΔΙΑΣ.
Η περιγραφή που έδωσε δεν διέφερε πολύ από εκείνη του συναδέλφου του συνοδηγού (Κουρεντζή) που προηγήθηκε.
Επιβεβαίωσε ότι είδε έναν τραυματισμένο άνθρωπο με κάποιους φίλους γύρω του που του έδιναν τις πρώτες βοήθειες, ενώ του υπεδείχθη το πλάγια παρκαρισμένο και με ανοιχτά φώτα αυτοκίνητο του Ρουπακιά, το οποίο και πλησίασαν με τον Κουρετζή, είδαν στη ρόδα το μαχαίρι και ζήτησαν από τον οδηγό να βγει έξω. Του φόρεσαν χειροπέδες, μάζεψαν το μαχαίρι σε σακουλάκι και τον έβαλαν στο περιπολικό.
Στη διαδρομή του εξήγησαν ότι είναι καλύτερα να ομολογήσει αν το είχε κάνει μια και τα αποτυπώματά του θα βρεθούν στο μαχαίρι.
Ο Ρουπακιάς -σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα- απάντησε ότι το έκανε διότι κάποιοι τα έβαλαν με κάποιους δικούς του. Στην ερώτηση αν ήταν οπαδός του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού, ο Ρουπακιάς απάντησε: «Είμαστε της Χρυσής Αυγής, είμαστε δικοί σας αλλά μην το πείτε πουθενά».
Ο αστυνομικός συνέχισε: «Ενημερώσαμε στο κέντρο να μην ψάχνουν για φιλάθλους, εμπλεκόμενη είναι η Χρυσή Αυγή, και τον μεταφέραμε στο τμήμα, τον παραδώσαμε με το μαχαίρι, είπαμε ότι είχε ομολογήσει και φύγαμε για να ξαναπάμε στο σημείο […] Ψάχναμε κυρίως άτομα με την περιβολή των ατόμων της Χρυσής Αυγής. Είχαμε αργήσει· ο κρίσιμος χρόνος είναι 5-10 λεπτά μετά το συμβάν».
Πρόεδρος: Τι γνωρίζετε για τη Χ.Α.;
Ντάφος: Γνωρίζω για την επίθεση στο ΠΑΜΕ. Ξέρω και για το υπόγειο τζαμί στα Καμίνια. Μας είπαν οι Πακιστανοί ότι τα μπλουζάκια λέγανε Χ.Α. και μπήκαν στο τζαμί με λοστούς και καπνογόνα και σε λίγα λεπτά είχαν φύγει.
Εισαγγελέας: Με τον συνάδελφό σας Κουρεντζή δουλεύετε ακόμα μαζί, δέχτηκε απειλές;
Ντάφος: Τον μεταφέρανε. Ναι, τον απείλησαν, και του έκαναν και κάποιες φθορές στο αυτοκίνητο. Εμένα δεν με έχουν απειλήσει. Στο κέντρο έχουν δοθεί πολλές φορές σήματα για φασαρίες με τη Χ.Α.
Εφέτης: Για ποιο λόγο μαχαίρωσε ο Ρουπακιάς;
Ντάφος: Μου είπε ότι έγινε κάτι με κάτι δικούς του. Εγώ θεωρώ πως όταν μιλάμε για συμπλοκή μιλάμε για ομάδα με ομάδα που παίζουν ξύλο. Στο τζαμί, που ήμουν εκεί, ήταν επίθεση.
Ακολούθησε θύελλα διαμαρτυριών από τους συνηγόρους των χρυσαυγιτών που φώναζαν ότι «τα τζαμιά του 2011 και του 2012 είναι άσχετα με την υπόθεση» Η πρόεδρος διέκοψε λόγω της φασαρίας για να δηλώσει στη συνέχεια:
«Το βούλευμα είναι καθαρό. Οι ερωτήσεις από έδρας επιτρέπονται». Στη συνέχεια όταν διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση του όρου τάγμα εφόδου ο συνήγορος του Κούζηλου, Β. Καπερνάρος, η πρόεδρος απάντησε ότι «στην κατηγορία εγκληματική οργάνωση αναφέρεται το τάγμα εφόδου».
Ο μάρτυρας περιέγραψε, παρ' όλα αυτά, το τι είχε γίνει κατά την επίθεση του τάγματος εφόδου στο τζαμί, πράγμα που είχε κάνει και στην αρχική του κατάθεση, ενώ ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής Θ. Καμπαγιάννης ζήτησε να κληθούν οι δύο Πακιστανοί αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της επίθεσης τον Αύγουστο του 2012.
Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί στις 9 Ιουνίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας