Σε ενδεχόμενη σχέση της διοίκησης της ΠΑΕ Ολυμπιακός με τους κατηγορούμενους ως μέλη και διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης χούλιγκαν της Θύρας 7 (στην οποία αποδίδεται η δολοφονική επίθεση στον αστυνομικό Γ. Λυγγερίδη στον Ρέντη) αναφέρεται το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.
Η διοίκηση του Ολυμπιακού σε κορυφαίο επίπεδο αλλά και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, φέρεται να σχετίζονται με τον οπαδικό στρατό, ο οποίος εμφανίζεται να έχει ακόμα και οικονομικές δοσοληψίες με την επίσημη ομάδα.
Οπως διαβάζουμε, «...από τη λεπτομερή εξέταση και εκτίμηση του συγκεντρωθέντος αποδεικτικού υλικού προκύπτει ότι εκτός από την εμφανή ηγεσία, δεν μπορεί να αποκλεισθεί η εγκληματική οργάνωση να διευθύνεται, συγκεκαλυμμένα και σε ανώτατο επίπεδο, από μέλη της διοίκησης ή στελέχη της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ποδοσφαιρικής ομάδας) και του αθλητικού σωματείου με την επωνυμία “ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ” (Ο.Σ.Φ.Π.), χωρίς τη συμμετοχή και την “υψηλή προστασία” των οποίων τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δεν θα είχαν την καθολική και αδιαμφισβήτητη αποδοχή και υπακοή των κατώτερων μελών και κατά συνέπεια η εγκληματική οργάνωση δεν θα υπήρχε, άλλως θα είχε πολύ περιορισμένο εύρος και δράση». Μιλώντας, πάντως, χθες, στο Kontra Channel, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Αλέξης Κούγιας, αρνήθηκε κάθε ανάμειξη του οργανισμού του Ολυμπιακού με την υπόθεση, κάνοντας λόγο για «μονταζιέρα».
Η ΕΛ.ΑΣ. επαναφέρει στο κάδρο τον δολοφονημένο 38χρονο οπαδό του Ολυμπιακού και εμπλεκόμενο με την Greek Mafia, Βασίλη Ρουμπέτη, τοποθετώντας τον ανάμεσα σε δύο από τα κατηγορούμενα ως ηγετικά στελέχη της οργάνωσης: «...ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όπως οι Α.Ι., Μ.Δ. (αλλά και ο μετέπειτα δολοφονηθείς ΡΟΥΜΠΕΤΗΣ Βασίλειος), εισέρχονταν όχι απλά στο γήπεδο, αλλά και στον αγωνιστικό χώρο ως SLO της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, δυνάμει διαπιστεύσεώς τους από την διοργανώτρια αρχή SUPER LEAGUE, κατόπιν σχετικού αιτήματος της ίδιας της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, που υπογράφονται από τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο αυτής, Δημήτριο Αγραφιώτη. [...] Η διαπίστευση εισόδου στον αγωνιστικό χώρο μαρτυρά άμεση σχέση του διαπιστευμένου προσώπου με την ομάδα που του χορηγεί τη διαπίστευση», αναγράφεται στην έκθεση σχεδόν 200 σελίδων.
Η δομή και τα «μεροκάματα»
Εκτός από την άμεση σχέση των οπαδών του Ολυμπιακού με την ηγεσία της ΠΑΕ, γίνεται ακόμη λόγος για έμμεση χρηματοδότησή τους από αυτήν, μέσω δωρεάν προσκλήσεων για είσοδο στο γήπεδο, εισιτηρίων αλλά και διαπιστεύσεων που τους παρείχαν ελεύθερη πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο.
Εξάλλου, πολλά από τα κατηγορούμενα ως μέλη (ηγετικά και μη) φαίνεται να είχαν προσληφθεί ανά διάφορες χρονικές περιόδους στον Δήμο Πειραιά, με πολλούς από αυτούς να μην εμφανίζονται καν στην εργασία τους, πράγμα που άλλαξε ύστερα από αίτημα του ίδιου του δημάρχου -μετά την ανθρωποκτονία του Γ. Λυγγερίδη στο Ρέντη-, που ζήτησε πλέον να εμφανίζονται κανονικά, αλλιώς να αιτούνται άδεια. Θέσεις εργασίας μόνιμες ή περιστασιακές, όπως τα λεγόμενα «μεροκάματα», έπαιζαν μάλιστα σημαντικό ρόλο ακόμα και στις μεταξύ των χούλιγκαν σχέσεις.
«...τα ηγετικά μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης, όπως προέκυψε από διάφορες καταθέσεις, λάμβαναν από την ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ προσκλήσεις για δωρεάν είσοδο, τις οποίες στη συνέχεια είτε μοίραζαν στα κατώτερα μέλη, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εισέρχονται στο γήπεδο δωρεάν, ενέργεια που βοηθά την εν συνεχεία στρατολόγησή τους στην εγκληματική οργάνωση, είτε τις πωλούσαν στην τιμή που όριζαν τα ίδια.
»Επίσης μπορούσαν και προμηθεύονταν μαζικά εισιτήρια τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν έξω από τα γήπεδα Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ και ΣΕΦ, σε τιμή ανώτερη της αναγραφομένης. Τέλος, αξιοπρόσεκτο τυγχάνει και το γεγονός ότι κάποια από τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνδέονται με τον Ολυμπιακό και με εργασιακή σχέση, ενώ άλλα είτε έχουν προσληφθεί σχετικά πρόσφατα και εργάζονται (ενίοτε και χωρίς να παρέχουν πραγματική εργασία) είτε έχουν απασχοληθεί στο παρελθόν στον Δήμο Πειραιά, του οποίου ο Δήμαρχος, Ιωάννης Μώραλης, είναι και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. και προστίθεται πως «...κάποια εκ των ηγετικών μελών της Εγκληματικής Οργάνωσης φέρουν στους αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού καρτέλα διαπίστευσης, που τους δίνει τη δυνατότητα να είναι ευέλικτοι στις αθλητικές εγκαταστάσεις του “Γ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ”, “Σ.Ε.Φ.” και των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη και να κινούνται σε όλους τους χώρους, τόσο εντός όσο και εκτός των εγκαταστάσεων, κάτι το οποίο τους βοηθάει ιδιαίτερα στο έργο τους. [...]
»Τα “μεροκάματα” έχουν πολύ υψηλή σημασία για τα Μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης και αποτελούν τον βασικότερο λόγο ενασχόλησής τους με τον Ολυμπιακό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στην ετήσια συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την 07/02/2024 μελών της Θύρας 7, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν και μέλη της Εγκληματικής Οργάνωσης, κύρια θεματολογία, εάν όχι η μοναδική, και αιτία διαπληκτισμού ήταν τα “μεροκάματα” και ο λόγος που πρέπει να διακοπούν, λόγω της νέας αυστηρότερης Νομοθεσίας».
Αναφερόμενοι σε κατηγορούμενους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, οι αστυνομικοί περιγράφουν περιστατικό όπου οι «διευθυντές» παρακινούν απλά μέλη «να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο για πρόκληση επεισοδίων και επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις» τον Απρίλιο του 2023, κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα στον ΟΣΦΠ και την ΑΕΚ, στο στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη μνεία στη στάση που κράτησαν στο εν λόγω περιστατικό οι ισχυροί άνδρες της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Β. Μαρινάκης και Κ. Καραπαπάς. «Προς το τέλος του αγώνα, όταν η ΑΕΚ πέτυχε 3ο γκολ, οπαδοί του Ολυμπιακού δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα προκάλεσαν τη διακοπή του αγώνα, πετώντας μπάλες στον αγωνιστικό χώρο. Το ίδιο μάλιστα έπρατταν και οι Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, Ευάγγελος Μαρινάκης και Κωνσταντίνος Καραπαπάς, που βρισκόντουσαν στο γήπεδο και παρακολουθούσαν τον αγώνα». Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., για το παραπάνω γεγονός διενεργείται Προκαταρκτική Εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.
Πώς λειτουργούσε η οργάνωση
Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ., η εμφανής δομή της οργάνωσης περιλαμβάνει τα ηγετικά μέλη, τα οποία τα νεότερα ή κατώτερα μέλη αναγνωρίζουν ως επικεφαλής της «ΘΥΡΑΣ 7», τους αποκαλούν «Μεγάλους» και υποτάσσονται πλήρως στη βούληση και τις εντολές τους, και τους αποκαλούμενους «Μικρούς». Πρόκειται για άτομα νεαρής ηλικίας, μεταξύ 16-24 ετών (σ.σ. ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και 15 ανήλικοι), που αποτελούν κατώτερα μέλη τα οποία χρησιμοποιούνται από την ηγετική ομάδα κυρίως ως δύναμη κρούσης κατά την πραγματοποίηση επιθέσεων.
Τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες
Για τη δομή, τον τρόπο λειτουργίας αλλά και την ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης κατέθεσαν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα τρεις οπαδοί του Ολυμπιακού, οι οποίοι βρίσκονταν στο στάδιο «Μελίνα Μερκούρη», όταν ο αστυνομικός των ΜΑΤ, Γ. Λυγγερίδης, χτυπήθηκε από φωτοβολίδα ευθείας βολής. Οι μάρτυρες τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ασφάλειά τους και να μη διαρρεύσει το ονοματεπώνυμό τους.
Η επέτειος Γρηγορόπουλου
Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, το συμπέρασμα των αστυνομικών σχετικά με την αφορμή της επίθεσης έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρη, αφού σε μια προσπάθεια πολιτικοποίησης του συμβάντος, ισχυρίζονται πως αυτή στάθηκε η επέτειος της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η ταύτιση της εν λόγω υπόθεσης με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, αφού, περί τα μέσα Φεβρουαρίου, σε διαρροές τους στα ΜΜΕ, αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. άφηναν να εννοηθεί πως ο εκρηκτικός μηχανισμός (που δεν εξερράγη) στην έδρα των ΜΑΤ θα μπορούσε να έχει και χαρακτήρα αντεκδίκησης από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, αφού ένα εκ των 424 ατόμων που προσήχθησαν για τα επεισόδια στον Ρέντη είχε καταγγείλει αστυνομική βία κατά την κράτησή του και είχε «στενή σχέση με γνωστό αντιεξουσιαστή». Η εν λόγω προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων έρχεται να πέσει στο κενό με την παρουσία καταδικασμένου χρυσαυγίτη ανάμεσα στα κατηγορούμενα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης.
Τον μισό Ποινικό Κώδικα και επιβαρυντικές περιστάσεις αθλητικής βίας καταλογίζουν στους κατηγορούμενους
Είκοσι οκτώ αδικήματα -εκ των οποίων τα 12 σε βαθμό κακουργήματος- αντιμετωπίζουν οι 160 κατηγορούμενοι που βρίσκονται στην ογκωδέστατη δικογραφία. Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ι. Σέβης, άσκησε ποινική δίωξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ονομαστικά για 8 από τους εμπλεκόμενους, στους οποίους η Δικαιοσύνη αποδίδει ρόλο υποκινητών και αρχηγών.
Οι υπόλοιποι κατηγορούνται μεταξύ άλλων για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία, ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία κατά τη διάρκεια αθλητικής εκδήλωσης, συνέργεια στην ανθρωποκτονία και έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο. Ολες οι κατηγορίες που αποδίδονται στους εμπλεκόμενους τούς αποδίδονται με τον αθλητικό νόμο που λειτουργεί επιβαρυντικά και επισύρει βαρύτερες ποινές.
Η δικογραφία αναμένεται να διαχωριστεί για τους 15 ανήλικους συλληφθέντες, για να δικαστούν από δικαστήριο ανηλίκων. Πέντε κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση διώκονται και για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, σκέλος το οποίο επίσης αναμένεται να διαχωριστεί. Τέλος, οι 14 που κατηγορούνται για τα πλημμελήματα της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών θα απολογηθούν για αυτές τις κατηγορίες σε ειδικό ανακριτή.
Και καταδικασμένος χρυσαυγίτης ανάμεσα στους συλληφθέντες
Μεταξύ των 67 συλληφθέντων βρίσκεται ο Κ.Κ. που, ως μέλος ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, έχει συμμετάσχει σε ρατσιστικές και δολοφονικές επιθέσεις εναντίον Πακιστανών μεταναστών στη Νέα Ιωνία και τη Μεταμόρφωση. Μάλιστα, στις 10 Σεπτεμβρίου του 2012 συμμετείχε σε εμπρηστική επίθεση κατά κουρείου Πακιστανού στη Μεταμόρφωση. Τον Μάρτιο του 2014, καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή 14 ετών και 3 μηνών και ήταν από τους πρώτους χρυσαυγίτες που καταδικάστηκαν για την εγκληματική δράση τους πριν ξεκινήσει η μεγάλη δίκη της ναζιστικής οργάνωσης.
Ληστείες και αιματηρές επιθέσεις
● 18 Φεβρουαρίου 2019: ληστρική επίθεση 10 ατόμων σε βάρος οπαδού του Παναθηναϊκού στο Ιλιον
● 2 Δεκεμβρίου 2021: ληστρική επίθεση με μαχαίρι 4 ατόμων σε βάρος οπαδού της ΑΕΚ στο Μενίδι
● 12 Δεκεμβρίου 2021: επίθεση με ναυτική φωτοβολίδα σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων έξω από το «Γ. Καραϊσκάκης» (αναμέτρηση Ολυμπιακός - Αρης)
● 13 Δεκεμβρίου 2021: επίθεση ομάδας 50-70 ατόμων σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων έξω από το κλειστό Μ. Μερκούρη στου Ρέντη. Παρουσιάζει κοινά χαρακτηριστικά με την επίθεση του Δεκεμβρίου του 2023.
● 6 Οκτωβρίου 2022: επίθεση ομάδας 50 ατόμων σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων έξω από το «Γ. Καραϊσκάκης» (αναμέτρηση Ολυμπιακός – Καραμπάχ). Τραυματισμός 7 αστυνομικών.
● 5 Δεκεμβρίου 2022: επίθεση ομάδας 100 ατόμων σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων στους περιμετρικούς χώρους του ΣΕΦ στο Φάληρο (αγώνας μπάσκετ Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός).
● 21 Δεκεμβρίου 2022: επεισόδια ολιγομελούς ομάδας και ηγετικών στελεχών οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού με φιλάθλους του ΠΑΣ Γιάννενα κατά την ποδοσφαιρική αναμέτρηση στο «Γ. Καραϊσκάκης».
● 29 Ιανουαρίου 2023: επίθεση κομβόι 50 οπαδών του Ολυμπιακού σε λεωφορεία που μετέφεραν φιλάθλους του ΟΦΗ στον Πειραιά. Φθορές σε τουριστικά λεωφορεία. Στο πλαίσιο του ποδοσφαιρικού αγώνα, ακολούθησε επίθεση προς τους φίλους του ΟΦΗ με κροτίδες και φωτοβολίδες ευθείας βολής.
● 23 Απριλίου 2023: σοβαρά επεισόδια μετά την αναμέτρηση Ολυμπιακού – ΑΕΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Περίπου 250 άτομα εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο, προκάλεσαν φθορές και επιτέθηκαν σε αστυνομικές δυνάμεις, τραυματίζοντας 4 αστυνομικούς.
● 26 Απριλίου 2023: επίθεση κομβόι οπαδών του Ολυμπιακού με προορισμό το ΣΕΦ σε πατέρα και τους 2 γιους του που φορούσαν κασκόλ της ΑΕΚ. Επίθεση με φωτοβολίδα σε αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ.
● 6 Ιουλίου 2023: επίθεση με μαχαίρι σε οπαδό του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο Μαραθώνος. Περίπου 60 οπαδοί συνδέσμου του Ολυμπιακού ονόματι «Δυτική Αλητεία» φέρονται να προετοίμαζαν «ραντεβού» με οπαδούς του Παναθηναϊκού.
● 24 Αυγούστου 2023: επίθεση 250 ατόμων σε αστυνομικές δυνάμεις περιμετρικά του «Γ. Καραϊσκάκης». Χρησιμοποιήθηκαν πέτρες, μπουκάλια, φωτοβολίδες ευθείας βολής κ.ά. (αναμέτρηση Ολυμπιακός – Τσουκαρίτσκι).
● 25 Σεπτεμβρίου 2023: επίθεση τουλάχιστον 20 ατόμων σε φίλους της ΑΕΚ που βρίσκονταν σε καφέ και ψητοπωλείο στο Ιλιον.
● 3 Δεκεμβρίου 2023: Σοβαρά επεισόδια στο πανθεσσαλικό στάδιο, στο πλαίσιο της αναμέτρησης Βόλος – Ολυμπιακός. Συμπλοκή οπαδών του Ολυμπιακού με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ρίψη χημικών και διακοπή του αγώνα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας