Αργά χθες το βράδυ εντοπίστηκε η Θέμις–Ευαγγελία Σκορδέλη η οποία καταζητούνταν από τη Δευτέρα. Η 50χρονη συνελήφθη από αξιωματικούς των «Αδιάφθορων» σε περιοχή της Αθήνας, οι οποίοι και τη συνέλαβαν εντός των ορίων του αυτοφώρου. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στα κρατητήρια της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στις εισαγγελικές αρχές.
Την τελευταία φορά που την είδαμε ήταν το Σάββατο έξω από τη ΓΑΔΑ. Στην πρώτη γραμμή των συγκεντρωμένων xρυσαυγιτών που διαμαρτύρονταν για τις συλλήψεις της ηγετικής ομάδας τους. Κατηγορείται για τον ηγετικό ρόλο της στις άγριες επιθέσεις των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής στον Αγιο Παντελεήμονα.
«Ο φόβος υπάρχει ακόμα»
«Η Θέμις Σκορδέλη είναι αρχηγός ομάδας της Χ.Α. στον Αγιο Παντελεήμονα. Παρακαλάω στο δικαστήριο να βγει η αλήθεια και να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Ως τότε θα περιμένω και θα προσέχω πολύ, γιατί ο φόβος υπάρχει ακόμα» μας έλεγε τη Δευτέρα ο Αλί από το Αφγανιστάν.
Ο άνθρωπος που τον Σεπτέμβριο του 2011 μαχαιρώθηκε από 15 χρυσαυγίτες δύο φορές στο στήθος και δύο φορές στην πλάτη. «Οταν είδα το πρώτο μαχαίρωμα, που ήταν πιο χαμηλά, δεν αγχώθηκα τόσο, αλλά όταν είδα το μαχαίρωμα που ήταν κοντά στην καρδιά, κόπηκε εντελώς το αίμα μου. Νόμιζα ότι δεν θα προλάβω να φτάσω καν στο νοσοκομείο. Πίστεψα ότι μ’ έχουν πετύχει ακριβώς πάνω στην καρδιά και ότι θα πεθάνω όπου να ’ναι» μας αφηγήθηκε ο Αλί, όταν τον συναντήσαμε πριν από ένα χρόνο.
«Τάσεις αυτοκαταστροφής»
Ανάμεσα στους τρεις χρυσαυγίτες που αναγνωρίστηκαν ήταν και η Θέμις Σκορδέλη. Κατηγορείται για επικίνδυνη σωματική βλάβη και όχι για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Η δίκη της έχει αναβληθεί 8 φορές, με τη βοήθεια του γνωστού χρυσαυγίτη διευθυντή κλινικής του ΨΝΑ, Κ. Παρασχάκη, και τη βεβαίωσή του ότι η Σκορδέλη πάσχει από «κατάθλιψη και τάσεις αυτοκαταστροφής».
Τη γνωρίσαμε από τα τηλεοπτικά πάνελ ως «αγανακτισμένη κάτοικο» του Αγίου Παντελεήμονα και έπειτα την είδαμε ως υποψήφια βουλευτή της Χρυσής Αυγής στην Α΄ Αθήνας.
Το 2009 πρωτοστατούσε στο κλείσιμο της παιδικής χαράς του Αγίου Παντελεήμονα προκειμένου να μην παίζουν εκεί παιδιά μεταναστών.
Τον Οκτώβριο του 2010 πήρε μέρος στην επίθεση με πέτρες και γιαούρτια που δέχτηκε ο Αλέκος Αλαβάνος από 30 χρυσαυγίτες στον Αγιο Παντελεήμονα. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει τότε ότι η αστυνομία, η οποία ήταν παρούσα στα επεισόδια με δύναμη περίπου 50 αντρών, δεν προστάτευσε τους παρευρισκομένους.
Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε μερικές ώρες αργότερα εναντίον της δημοτικής συμβούλου της Ανοιχτής Πόλης, Ελένης Πορτάλιου.
Τον Ιανουάριο του 2013 η Σκορδέλη εμφανίστηκε ως κάτοικος Κολωνού, στο πλευρό του Ηλία Παναγιώταρου, να προπηλακίζει ιδιοκτήτη μαγαζιού με μέταλλα, κατηγορώντας τον ότι αγοράζει υλικά από μετανάστες.
Στη σκιά της νύχτας
Αυτή είναι η παρουσία της Σκορδέλη, όπως καταγράφεται από τον τηλεοπτικό φακό. Η παρουσία της στη σκιά της νύχτας είναι, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο ενεργός ρόλος της στην εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου και στις καθημερινές επιθέσεις με ρόπαλα και μαχαίρια εναντίον μεταναστών στον δρόμο ή στα καταστήματά τους.
Η εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, που έχει μετατρέψει τον Αγιο Παντελεήμονα σε προπύργιο του φασισμού, δεν θα μπορούσε να πάρει τέτοιες διαστάσεις χωρίς την ανοχή αλλά και τη συνδρομή της αστυνομίας. Στις 25/9/2012 τα μεσάνυχτα, ομάδα χρυσαυγιτών επιτέθηκε σε καταστήματα μεταναστών στην πλατεία Αμερικής, καθώς και στην τανζανική κοινότητα σπάζοντας πόρτες και παράθυρα και μετατρέποντάς την σε γιαπί.
Την επόμενη μέρα οι μάρτυρες οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, για να καταθέσουν σε σχέση με τις επιθέσεις και με τα μέλη της Χρυσής Αυγής που αναγνώρισαν. Οταν κατέθεσε ο πρώτος μετανάστης, η αστυνομία τον έθεσε υπό κράτηση προκειμένου να του κάνει μήνυση ο χρυσαυγίτης τον οποίο είχε αναγνωρίσει και στη συνέχεια τα όργανα της τάξης τον πίεσαν να ανασκευάσει την κατάθεσή του και να αποσύρει την καταγγελία. Το αποτέλεσμα ήταν να τρομοκρατηθούν οι μάρτυρες και να μην καταθέσουν.
Κάλυπτε χρυσαυγίτες
Το συγκεκριμένο αστυνομικό τμήμα έχει καταγγελθεί επανειλημμένως για κάλυψη των χρυσαυγιτών και για βάναυση μεταχείριση των μεταναστών ακόμα κι όταν είναι θύματα επιθέσεων.
Σημαντικότερη υπόθεση αυτή που εκτυλίχθηκε τον Δεκέμβριο του 2004. Ομάδα αστυνομικών βασάνιζε Αφγανούς πρόσφυγες στο υπόγειο γκαράζ του αστυνομικού τμήματος, ενώ παράλληλα πραγματοποιούσε επιθέσεις στα σπίτια τους και τους κακοποιούσε. Δύο από τους αστυνομικούς παραπέμφθηκαν σε δίκη και καταδικάστηκαν το 2011.
Τον Νοέμβριο του 2009, έξω από σουπερμάρκετ στον Αγιο Παντελεήμονα, αστυνομικοί έδειραν και μετά συνέλαβαν γυναίκα από την Αρμενία, μπροστά στα μάτια του παιδιού της. Κατηγορία βασανισμού αντιμετωπίζει και αστυνομικός, ο οποίος ξυλοκόπησε με κλομπ και με κλοτσιές μετανάστη τον Δεκέμβριο του 2012 στην Αμυγδαλέζα. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός ήταν εκεί αποσπασμένος από -πού αλλού;- το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας