Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.2° 18.2°
1 BF
66%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.1°
3 BF
78%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17°C
20.0° 16.6°
3 BF
81%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
3 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
3 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
0 BF
71%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.8° 18.8°
5 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
55%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
3 BF
60%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
3 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 17.8°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.8° 18.8°
2 BF
49%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
2 BF
61%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
74%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
68%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης κατήγγειλε με ανακοίνωσή του «την απαράδεκτη ενέργεια των αστυνομικών δυνάμεων να επέμβουν στον πεζόδρομο της Ικτίνου και αδικαιολόγητα να προσαγάγουν δεκάδες νεαρούς και νεαρές που καθόντουσαν στα παγκάκια και τα πεζούλια»

Προσαγωγές λόγω αναδουλειάς

Αθρόες προσαγωγές... εις το όνομα των τραπεζοκαθισμάτων. Συνολικά 37 νέοι άνθρωποι –αγόρια και κορίτσια τα οποία συναθροίζονται στον πεζόδρομο της οδού Ικτίνου, στη Θεσσαλονίκη– έπεσαν θύματα στο χρονικό μιας προαναγγελθείσας αστυνομικής επιχείρησης, που φαινομενικά είχε σκοπό την «τήρηση της τάξης», όλως συμπτωματικώς όμως εξυπηρετούσε και τους μαγαζάτορες γειτονικών καφέ.

Η εν λόγω αστυνομική επιχείρηση διαδραματίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης και ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί με «διαρροές» από την ΕΛ.ΑΣ. και «αρμόδιους» της τοπικής αυτοδιοίκησης, που όλες τις προηγούμενες μέρες πληροφορούσαν ιστοσελίδες της πόλης και ΜΜΕ ότι «έχουμε παράπονα από τη γειτονιά για διακίνηση ναρκωτικών, βανδαλισμούς κ.λπ.».

Γεγονός είναι ότι ο πεζόδρομος της οδού Ικτίνου, που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχει γίνει στέκι νεολαιόκοσμου (άλλωστε υπάρχει και μεγάλο σχολικό συγκρότημα στην περιοχή), που συναθροίζεται τις βραδινές ώρες για να συζητήσει, φλερτάρει, διασκεδάσει.

Το «ενοχλητικό» βέβαια είναι για ορισμένους ότι τα παιδιά αυτά κρατούν στο χέρι μια μπίρα που πήραν από το περίπτερο, έναν καφέ, ένα ενεργειακό ποτό ή... και τίποτα. Και προτιμούν τα παγκάκια ή τα πεζούλια για να κάθονται, ενώ οι πολλές καφετέριες-μπαράκια που υπάρχουν στον πεζόδρομο παραμένουν σχεδόν άδειες, παρά τα απλωμένα τραπεζοκαθίσματα.

Βέβαια, εκεί ο καφές κοστίζει 3,5 ευρώ, αλλά αυτό μάλλον δεν πειράζει. Εκτός από τους επιχειρηματίες του καφέ, παράπονα εμφανίζονται να διατυπώνουν και κάποιοι περίοικοι, για μεθυσμένους, ναρκωτικά, φασαρίες κ.λπ. Ωστόσο, η Ικτίνου ήταν ανέκαθεν μια πολύβουη περιοχή με αυξημένη κίνηση, τη μουσική των καταστημάτων εστίασης, νεολαία και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Ποτέ κανείς δεν θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει μια φιλήσυχη γειτονιά...

Αστυνομική έφοδος

Υπό αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, αργά το βράδυ της Τετάρτης έλαβε χώρα η προαναγγελθείσα αστυνομική έφοδος. Και μη φανταστείτε δυο-τρία περιπολικά που ζητούσαν δειγματοληπτικά ταυτότητες. Μιλάμε για στρατό ολόκληρο των ΥΜΕΤ, με κράνη, που κατέβηκαν σαν ορδές και δεν άφησαν νέο άνθρωπο ανέλεγκτο. Μέσα στον χαμό που επικράτησε, του εξονυχιστικού ελέγχου για ναρκωτικά, διακίνηση, μεθυσμένους, κακοποιά στοιχεία κ.λπ., το βαρύτερο έγκλημα που διαπιστώθηκε ήταν η έλλειψη αστυνομικής ταυτότητας. Αποτέλεσμα, η προσαγωγή 37 «υπόπτων» στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση για εξακρίβωση και ξετίναγμα τυχόν εκκρεμών καταδικαστικών αποφάσεων.

Και πάλι όμως. Ούτε αυτό τους βγήκε... Ολοι ήταν «καθαροί» και φυσικά αφέθηκαν ελεύθεροι. Ουδείς έμπορος ή διακινητής ναρκωτικών, ουδείς χρήστης, ουδείς κλέφτης, ουδείς φυγόποινος ή φυγόδικος. Μόνο αμέριμνοι και «χαλαροί» νεολαίοι. Ποια η αναγκαιότητα της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, λοιπόν; Μήπως η κατατρομοκράτηση όσων δεν κάθονται στα τραπεζοκαθίσματα και πίνουν τζάμπα τον καφέ τους;

Οσον αφορά την αστυνομική επιχείρηση, που πληροφορίες λένε ότι θα επαναληφθεί (μετά την «επιτυχία» της πρώτης) και ίσως επιλεγεί και η μόνιμη τοποθέτηση διμοιρίας των ΜΑΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης κατήγγειλε με ανακοίνωσή του «την απαράδεκτη ενέργεια των αστυνομικών δυνάμεων να επέμβουν στον πεζόδρομο της Ικτίνου και αδικαιολόγητα να προσαγάγουν δεκάδες νεαρούς και νεαρές που καθόντουσαν στα παγκάκια και τα πεζούλια».

Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει θέση υπέρ του δημόσιου χώρου και της κοινόχρηστης χρήσης του από τους πολίτες και ενάντια στην κατάχρησή του από τις επιχειρήσεις και τα τραπεζοκαθίσματα. «Είναι τουλάχιστον προκλητικό την ώρα που η νεολαία της πόλης, η οποία υποφέρει από τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, διεκδικεί την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου, οι δυνάμεις καταστολής να προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, από τις χειρότερες στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας», καταλήγει.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Προσαγωγές λόγω αναδουλειάς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας