Επίσκεψη στη Σάμο έχει προγραμματίσει για σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος θα ξεναγηθεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ και θα έχει ευρεία σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία και αντιδράσεις η απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει τα χαρτοφυλάκια της Μεταναστευτικής Πολιτικής, της αντεγκληματικής πολιτικής και του σωφρονισμού στο υπερυπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στέλνοντας ευανάγνωστο μήνυμα ότι αντιμετωπίζει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό το πρίσμα κυρίως -αν όχι αποκλειστικά- της καταστολής.
Καμπανάκι κινδύνου
Για θεσμικά βήματα προς τα πίσω, που προκαλούν ανησυχία, κάνει λόγο ο τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, στα οποία περιλαμβάνει την υπαγωγή της δημόσιας ενημέρωσης, ΕΡΤ και ΑΠΕ-ΜΠΕ, απευθείας στο Μαξίμου. «Αραγε θέλει να μας πει ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες αποτελούν κίνδυνο, απειλή ή, εν πάση περιπτώσει, ζήτημα που υπάγεται στη δημόσια ασφάλεια;
Επανέρχεται άραγε η εποχή όπου για το άσυλο και την υποδοχή αποφάσιζε η ελληνική αστυνομία, με μεγάλο έλλειμμα στις διαδικασίες και πολλαπλές καταδίκες της χώρας από τα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα;
Για τη ζωή, την καθημερινότητά και την ένταξη αυτών των ανθρώπων θα αποφασίζει δηλαδή η αστυνομία;» αναρωτιέται ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ.
Συνεχίζει: «Επιμένουμε και θα εξακολουθήσουμε να επιμένουμε ότι όχι μόνο για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και για την προαγωγή της κοινωνικής συνοχής και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, χρειάζονται μέτρα στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: στην κατεύθυνση της ένταξης και της συμπερίληψης, όπου οι άνθρωποι δεν θα διώκονται και δεν θα είναι στο περιθώριο, δεν θα προάγεται ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η βία».
Για δείγματα αυταρχικής πολιτικής μίλησε στο ραδιόφωνο του Alpha ο πρώην υπουργός Φώτης Κουβέλης. «Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ασκεί μια ολοκληρωμένη πολιτική, η οποία δεν έχει σχέση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο πολιτικός χαρακτήρας του οποίου είναι ξένος με τη μεταναστευτική πολιτική», υπογράμμισε.
Το μήνυμα αυταρχισμού ενισχύεται άλλωστε από τον φάκελο προτεραιοτήτων που μοίρασε την Τετάρτη στους υπουργούς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Μαξίμου, απουσιάζει κάθε αναφορά στα επείγοντα και σοβαρά ζητήματα ένταξης, τη μεταφορά των ευάλωτων προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα, το πρόγραμμα φιλοξενίας και ένταξης αναγνωρισμένων προσφύγων ή το ζήτημα των αδειών παραμονής.
Οι προτεραιότητες φαίνεται πως εξαντλούνται σε μια σκληρή ατζέντα επιχειρήσεων αποτροπής και αναχαίτισης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, στη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης και στη συρρίκνωση των διαδικασιών ασύλου με τρόπο που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την αξιοπιστία της διαδικασίας και τα δικαιώματα όσων ζητούν άσυλο.
Ο κύριος Κουμουτσάκος είχε χθες σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και της διεύθυνσης Γ4 του υπουργείου Εξωτερικών, εν όψει της άτυπης συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. στις 18 και 19 Ιουλίου, προκειμένου να διαμορφωθούν οι θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στη διαχείριση του προσφυγικού.
Στο περιθώριο της άτυπης συνόδου, ο υπουργός θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Κωνσταντίνο Πετρίδη.
Οι δύο υπουργοί επικοινώνησαν χθες και συμφώνησαν να θεσμοθετηθεί συνεχής επικοινωνία μεταξύ τους για τον συντονισμένο χειρισμό της διαχείρισης της ροής των προσφύγων και μεταναστών, «δεδομένων των συνεχιζόμενων πιέσεων».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας