Δραστήριες γυναίκες που έχουν ιδρύσει τον Ακριτικό Σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων στις Καστανιές Έβρου, έφτιαξαν Ημερολόγιο για το 2025 ώστε να μην ερημώσει το χωριό και να γνωρίσει περισσότερος κόσμος τον Βόρειο Έβρο.
Ο Ακριτικός Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Καστανεών Έβρου ιδρύθηκε το 1986, δηλαδή σε μια εποχή που η αλλαγή του Οικογενειακού Κώδικα άρχισε ν’ αλλάζει τις αντιλήψεις σχετικά με το ρόλο της γυναίκας.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ιδρύθηκαν γυναικείοι σύλλογοι με σκοπό να δώσουν την ευκαιρία στις γυναίκες να γνωρίσουν ελευθερίες που ήταν αδιανόητες μέχρι τότε και ν’ αναπτύξουν δραστηριότητες έξω από τα πλαίσια του παραδοσιακού τους ρόλου. Με το σύλλογο οι γυναίκες ταξίδεψαν, διασκέδασαν, εκπαιδεύτηκαν σε διάφορες δεξιότητες και αναδείχθηκε ο κοινωνικός τους ρόλος στις τοπικές κοινωνίες.
Παρόλο που οι ανάγκες έχουν αλλάξει και σήμερα θεωρούνται αυτονόητες οι ελευθερίες που κατέκτησαν εκείνη την εποχή, ο ρόλος ενός πολιτιστικού συλλόγου είναι πάντα σημαντικός γιατί αναδεικνύει κοινωνικά θέματα και προβλήματα που πιθανόν να μην υπάρχει άλλος φορέας να εντοπίσει στις μικρές κοινωνίες. Στα πλαίσια αυτά η έκδοση ενός Ημερολογίου, όσο μικρό γεγονός και να είναι, μπορεί να πάρει διαστάσεις πολύ ευρύτερες, γιατί μπορεί να εστιάσει σε θέματα που ν’ αγγίξουν γενικότερες ευαισθησίες της κοινωνίας.
«Η ανάδειξη των τοπίων του ποταμού Άρδα στο Ημερολόγιο του 2025, είχε σκοπό καταρχήν να φέρει στη μνήμη όλων όσων γνώρισαν τις εικόνες του ποταμού αναμνήσεις της υπέροχης ομορφιάς των τοπίων του που συνδέονται με προσωπικές στιγμές του καθένα. Για όλους τους άλλους που δεν είχαν την τύχη να γνωρίσουν αυτές τις εικόνες, είναι μια πρόσκληση να ταξιδέψουν καταρχήν νοερά και γιατί όχι πραγματικά προκειμένου να γνωρίσουν την μοναδική ομορφιά του ποταμού», σημειώνει ο Σύλλογος.
«Ελπίζουμε αυτές οι δημοσιεύσεις να δώσουν το κίνητρο σε πολλούς να γνωρίσουν την άγνωστη ομορφιά του Βορείου Έβρου και πολύ περισσότερο την άγνωστη ιστορία της περιοχής που συνδέεται με τη μεγάλη αρχαία πόλη της Αδριανούπολης. Σήμερα ο Βόρειος Έβρος βρίσκεται σε κατάσταση πληθυσμιακής συρρίκνωσης, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να είναι γερασμένο οπότε οι κοινωνικές ανάγκες που συνδέονται με αυτό το εύρος της ηλικίας είναι ιδιαίτερα αυξημένες», προσθέτουν.
«Ένας σύλλογος λοιπόν μπορεί να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινωνία γιατί δημιουργεί εκδηλώσεις που αναζωογονούν την καθημερινότητα των κατοίκων, βρίσκεται κοντά στις κοινωνικές ανάγκες και μπορεί ν αναλάβει πρωτοβουλίες για την επίλυση πολλών κοινωνικών προβλημάτων.
Η έκδοση του Ημερολογίου 2025 από το σύλλογό μας είναι καταρχήν μία πρόσκληση στο ευρύ κοινό να μας γνωρίσει και μια πρόκληση για όλους να συντελέσουμε ν’ αντιστραφεί η αρνητική πορεία της πληθυσμιακής καθίζησης για την περιοχή του Βορείου Έβρου», καταλήγουν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας