Με δεδομένη την έλλειψη προσωπικού, αφού εκκρεμούν 580 προσλήψεις από το 2018, ο αρμόδιος για το Κτηματολόγιο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν τελικώς πρόστιμα σε όσους δεν προχώρησαν σε εμπρόθεσμη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στις υπηρεσίες κτηματογράφησης. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα δόθηκε παράταση έως το τέλος του 2023 ώστε οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν εκπρόθεσμες αιτήσεις κτηματογράφησης χωρίς να επιβαρυνθούν με τα κλιμακωτά πρόστιμα που ορίζει το ισχύον πλαίσιο και κυμαίνονται μεταξύ 300 και 2.000 ευρώ.
«Δεν θέλουμε να πάμε σε μια τιμωρητική λογική ούτε σε μια λογική ότι θα χάσεις το σπίτι σου και θα σ’ το πάρει το Δημόσιο. Σε καμία περίπτωση. Πρόθεσή μας είναι να διευκολύνουμε τον πολίτη ο οποίος θέλει να κατοχυρώσει την περιουσία του», είπε ο κ. Κυρανάκης. Απέναντι πάντως στα επίμονα δημοσιογραφικά ερωτήματα, ο υφυπουργός δεν θέλησε να δεσμευτεί ούτε για την κατάργηση ούτε για την επιβολή των προστίμων. Ετσι, άρχισε να αναπτύσσει μια επιχειρηματολογία για ένα «πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων» που θα προβλέπει, για παράδειγμα, ότι για να λάβει κάποιος αγροτική επιδότηση θα πρέπει αυτή να αφορά ακίνητο που είναι οπωσδήποτε κτηματογραφημένο.
Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν έχουν διατυπωθεί εκτενώς γνώμες σχετικά με την ισχύ αυτών των προστίμων που προβλέφθηκαν πολλά χρόνια πριν αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Διατυπώνεται, δηλαδή, η άποψη ότι, ακόμη και αν επιβληθούν πρόστιμα, θα ακυρωθούν μετά την κατάθεση των πρώτων δικαστικών προσφυγών. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση απλώς θα μπορεί να ισχυριστεί ότι εκείνη κατήργησε τα πρόστιμα, τα οποία ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσε να επιβάλει.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο επεξεργάζεται λύση εξωδικαστικής μορφής για τα χιλιάδες ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη», δηλαδή εκείνα που ουδέποτε δηλώθηκαν και βρίσκονται σε περιοχές όπου οι κτηματολογικές εγγραφές έχουν οριστικοποιηθεί εδώ και χρόνια.
Θεωρητικώς, τα ακίνητα αυτά μπορεί να χαθούν για τους ιδιοκτήτες τους και να περιέλθουν στην ιδιοκτησία τού Δημοσίου, καθώς σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος οι κτηματολογικές εγγραφές έχουν οριστικοποιηθεί από το 2010.
«Θα δώσουμε λύσεις», υποσχέθηκε ο κ. Κυρανάκης, χωρίς να προσδιορίζει το περιεχόμενό τους. «Αν υπάρχει πολίτης που έχει τα απαραίτητα στοιχεία να δηλώσει και επιθυμεί να το δηλώσει, εμείς θα βρούμε λύση», επέμεινε ο υφυπουργός, αναφερόμενος ιδιαίτερα στις επιθυμίες των κληρονόμων που έλαβαν ακίνητο «αγνώστου ιδιοκτήτη». Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα μόνος τρόπος διεκδίκησης για ένα ακίνητο «αγνώστου ιδιοκτήτη» ήταν μέσω δικαστικής προσφυγής, ενώ το όλο μέτρο χρησιμοποιήθηκε ως μοχλός πίεσης για να προχωρήσει η κτηματογράφηση πανελλαδικά.
Για τη συνολική πορεία της κτηματογράφησης ο κ. Κυρανάκης επέμεινε ότι παραμένει ο στόχος της ολοκλήρωσης του έργου μέσα στο 2025, παρά το γεγονός των συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων και των χιλιάδων ενστάσεων. Υπολογίζεται ότι οι πράξεις που εκκρεμούν είναι περισσότερες από 150.000 και ο αριθμός αναμένεται να πολλαπλασιαστεί από τις αρχές του 2024, όταν θα γίνει η μετάπτωση των Υποθηκοφυλακείων που λειτουργούν ακόμη στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Η διοίκηση του Κτηματολογίου επιρρίπτει στο ΑΣΕΠ τις ευθύνες για την καθυστέρηση των 580 προσλήψεων που εκκρεμούν από το 2018. Ταυτόχρονα, ο κ. Κυρανάκης δήλωσε ότι θα τεθεί σε λειτουργία ψηφιακή πλατφόρμα μέσω της οποίας οι διαδικασίες νομικού ελέγχου των πράξεων θα γίνονται εξ αποστάσεως από συμβεβλημένους δικηγόρους. Το σύστημα με τους συμβεβλημένους δικηγόρους λειτουργεί ήδη, ενώ ο υφυπουργός ανέφερε ότι θα αυξηθεί το τίμημα ανά πράξη που θα διεκπεραιώνεται με στόχο τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων δικηγόρων στη διαδικασία.
Οι δικηγόροι όμως θα κάνουν τον νομικό έλεγχο, αλλά η υπογραφή για την έγκριση της πράξης θα πρέπει να μπαίνει από στελέχη του Κτηματολογίου τα οποία συνεχώς μειώνονται. Απέναντι στο συγκεκριμένο πρόβλημα ο κ. Κυρανάκης ανέφερε ότι θα έχουν δικαίωμα υπογραφής και στελέχη που υπηρετούν σε άλλη περιοχή από εκείνην όπου κατατέθηκε η αίτηση, ενώ παραδέχτηκε ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να διασφαλίζεται και η ανεξαρτησία του δικηγόρου από την πράξη που ελέγχει, ειδικά εάν αφορά νομικό που δραστηριοποιείται σε κάποια περιφέρεια.
Ο υφυπουργός δεν διέψευσε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στο Κτηματολογικό Γραφείο της Αθήνας έχει δημιουργηθεί νέα «ουρά» 1.000 μη διεκπεραιωμένων αιτήσεων οι οποίες υποβλήθηκαν εδώ και ένα μήνα που ισχύει η ψηφιακή υποβολή. Η ψηφιακή υποβολή εφαρμόστηκε για να εξαφανιστούν οι ντροπιαστικές ουρές πολιτών που πήγαιναν από τα χαράματα για να υποβάλουν ιδιοχείρως αιτήσεις για πιστοποιητικά μεταγραφής ακινήτων. Οταν όμως δεν υπάρχει προσωπικό για να επεξεργαστεί τις αιτήσεις, οι ουρές απλώς «κρύβονται» στην ψηφιακή επεξεργασία και τώρα το υπουργείο υπόσχεται να μηδενίσει τις εκκρεμούσες αιτήσεις μέσα από τη συνεργασία με περισσότερους δικηγόρους με υψηλότερη αμοιβή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας