SZA
SOS Deluxe: Lana
Top Dawg/RCA
★★★☆☆
Στις 20 Δεκεμβρίου η SZA κυκλοφόρησε το «Lana» («SOS Deluxe: Lana», ο πλήρης τίτλος του). Τυπικά αποτελεί μέρος της πολυτελούς έκδοσης του δεύτερου άλμπουμ της «SOS», όμως τα 15 νέα τραγούδια που περιλαμβάνει συνιστούν στην ουσία ένα ολοκαίνουργιο άλμπουμ. Ο τίτλος του παραπέμπει στο πραγματικό όνομα της SZA, που είναι Solána Imani Rowe. Σε σχέση με το «SOS» η εναλλακτική R&B της Αμερικανίδας μουσικού εδώ είναι πολύ πιο «χαμηλόφωνη» και μελαγχολική, ενώ οι στίχοι της καταπιάνονται κυρίως με την αγάπη χωρίς ανταπόκριση ή με αυτήν που δεν προσφέρει ικανοποίηση (παρά το μπόλικο σεξ που υπάρχει), αλλά και με την έκφραση συναισθημάτων εκδίκησης για το έτερον ήμισυ όπως συμβαίνει συχνά στα τραγούδια της.
Το «Lana» είναι μια πολύ καλή δουλειά, που προοιωνίζεται ακόμα καλύτερες μέρες σε ό,τι αφορά την καλλιτεχνική εξέλιξη και τα επόμενα δισκογραφικά βήματα της 35χρονης τραγουδοποιού και εξαιρετικής ερμηνεύτριας. Η μοναδική guest εμφάνιση είναι αυτή του Kendrick Lamar στο «30 for 30» –ένα από τα καλύτερα τραγούδια του άλμπουμ (περιέχει απόσπασμα από «I Call Your Name» των Switch) και η τρίτη σύμπραξή τους μέσα στο 2024, καθώς η SZA συνεργάστηκε με τον Lamar σε δύο τραγούδια για το άλμπουμ του «GNX», τα «Luther» και «Gloria».
Ανάμεσα στα κομμάτια που ξεχώρισα είναι ακόμα τα «Kitchen» -ακούγεται απόσπασμα από το «Voyage to Atlantis» των Isley Brothers-, «Saturn», «BMF» -με εισαγωγή από το «The Girl from Ipanema» των Stan Getz και João Gilberto-, «Diamond Boy», «Drive», στο μουσικό βίντεο του οποίου πρωταγωνιστεί ο Ben Stiller, και το καλύτερο όλων «Cry Baby».
—
Bruce Springsteen
The live series: Songs under cover Vol.3
Columbia Records
★★★☆☆
Το άλμπουμ είναι αυτό που λέει το όνομά του: μια σειρά από τραγούδια που διασκεύασε ο Bruce Springsteen σε διάφορες συναυλίες του. Συνολικά 15 κομμάτια σε αυτό το Vol. 3, ζωντανά ηχογραφημένα. Το «Sha-La-La» των The Shirelles από ένα live του το 1975, το «High School Confidential» του Jerry Lee Lewis από ένα σόου του το 1978, το «Street Fighting Man» των Rolling Stones από μια συναυλία του στο Νιου Τζέρσεϊ το 1984 κ.ο.κ. Τραγούδια-διαμάντια από σπάνιες ηχογραφήσεις, δηλαδή. Οπως το «Don’t Change» των INXS που το διασκεύασε ζωντανά, για ευνόητους λόγους, σε μια συναυλία του στο Σίδνεϊ. Ωραίο το άλμπουμ, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με μια συναυλία του Springsteen. Τίποτα, όμως.
—
Flip Top Head
Up like a weather baloon
Blitzcat
★★★★☆
Νέα είσοδος στη βρετανική σκηνή με έναν δίσκο που δεν μπήκε στη λίστα με τα καλύτερα της χρονιάς για πολύ λίγο. Η εξάδα εξορμά από το Μπράιτον, μία από τις πιο «μουσικές» πόλεις του πλανήτη, και μας συναρπάζει με το πρώτο της EP. Ο όρος post punk είναι μάλλον περιοριστικός, καθώς οι Flip Top Head έχουν μπόλικη avant garde μέσα τους αλλά και κάποια jazz στοιχεία και σίγουρα καταφέρνουν να ξεχωρίσουν από τη συγκεκριμένη «ταμπέλα» που τείνουμε να χρησιμοποιούμε ολοένα και περισσότερο.
—
Adam Geoffrey Cole & Trappist Afterland
Evergreen, walk to paradise garden
Sound Effect
★★★★☆
Ενα σπαρακτικό αριστούργημα που διέφευγε την προσοχή μας τόσο καιρό. Ο Adam Cole παρουσιάζει το δέκατο άλμπουμ των Trappist Afterland, έναν δίσκο εκπληκτικής ψυχεδελικής folk με επιβλητική ατμόσφαιρα. Ο Αυστραλός συνέθεσε μια γλυκόπικρη σειρά τραγουδιών, τα οποία ερμηνεύει με τρόπο συγκινητικό αναδεικνύοντας την ιδιαίτερα προσωπική θεματολογία τους. Οι επισκέψεις στη μητέρα του που έπασχε από άνοια, ο θάνατός της και η κατάρρευση της δικής του προσωπικής ζωής αποτέλεσαν την έμπνευση για ένα πανέμορφο έργο τέχνης. Εννέα τραγούδια από τα οποία αδυνατείς να διαλέξεις αγαπημένο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας