Ο David Murray, που θα παίζει από αύριο Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα στο Half Note Jazz Club, είναι ένας αληθινός θρύλος. Ενας ζωντανός θρύλος της τζαζ. Μέγας σαξοφωνίστας, συνθέτης κι ενορχηστρωτής, 68 χρόνων πλέον, παραμένει ωστόσο ακμαίος και πολύ δραστήριος, αντιπροσωπεύοντας (όπως λένε) «πλήρως τη μετά Coltrane δημιουργική εξέλιξη της τζαζ». Στα '70s αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος των World Saxophone Quartet εμπλουτίζοντας τον ήχο του σαξοφώνου του Albert Ayler, από τον οποίο ήταν επηρεασμένος, με μπλουζ και spiritual στοιχεία. Το 1989 πήρε Grammy για best instrumental jazz group με έναν δίσκο αφιερωμένο στον Coltrane. Η δισκογραφία του είναι, θα έλεγα, ατελείωτη, σκεφτείτε ότι μετράει περισσότερα από 200 άλμπουμ.
Εχει συνεργαστεί με ένα ευρύ φάσμα μουσικών παίζοντας πολλά και διαφορετικά είδη της τζαζ. Πώς προσαρμόζει το παίξιμό του άραγε; «Πρώτα πρώτα προσπαθώ να παίζω σωστά και χωρίς λάθη την οποιαδήποτε σύνθεση», λέει στην «Εφημερίδα των Συντακτών», λίγο πριν από την άφιξή του στη χώρα μας. «Μετά προσπαθώ να εμπνεύσω τους μουσικούς ώστε να γίνουν συνοδοιπόροι μου και τελικά να φτάσουμε σε μια ανώτερη κατάσταση έκστασης. Μου αρέσει να παίζω με προσωπικό στιλ κάθε ήχο που ακούω σε ένα τραγούδι έτσι ώστε, κάθε φορά, να είμαι ο εαυτός μου».
Αν και η καριέρα του μετρά ήδη δεκαετίες, αυτός διατηρεί ζωντανή τη σπίθα του. «Συνεχίζω να γράφω καινούργιες μουσικές για να μη βαριέμαι με όσα έχω κάνει στο παρελθόν. Δεν θα μπορούσα να βρω, αλλά και δεν ξέρω, άλλο τρόπο», λέει γελώντας. Διαβάζουμε: «Ο Murray έχει δώσει σχεδόν τα πάντα: από σόλο παρουσιάσεις κι έργα για ορχήστρες μέχρι πλήρη οπερετικά έργα, από ντουέτα και τρίο μέχρι big bands. Οι αμέτρητες συνεργασίες του είχαν και αναφορές στο blues (Taj Mahal), στη soul (Macy Gray), στην αφρικανική (Tony Allen), στη latin (Omara Portuondo), ακόμη και στη ροκ ψυχεδέλεια (Grateful Dead). Είναι ίσως ο καλλιτέχνης της τζαζ με τον πιο αναγνωρίσιμο ήχο, αφού στο παίξιμό του –ακόμη και στις πιο free/avant στιγμές του– ξέρει να σέβεται την παράδοση του gospel, του μπλουζ ή του R&B. Η απαράμιλλη δε τεχνική του στο παίξιμο με την κυκλική αναπνοή τού επιτρέπει να παίζει ιδιαίτερα μακριές μουσικές φράσεις».
Του ζήτησα να μας περιγράψει την προσέγγισή του στον αυτοσχεδιασμό και τον ρόλο που παίζει αυτός, όχι μόνο στη μουσική του αλλά και στις ζωντανές εμφανίσεις του. «Οι περισσότερες από τις συνθέσεις μου είναι γραμμένες στη φόρμα του τραγουδιού. Αλλά, μόλις στήσω αυτή τη φόρμα, προσπαθώ να την αποδομήσω, ώστε να ταιριάζει με την αυτοσχεδιαστική μου κατεύθυνση εκείνη τη στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο, ένα τραγούδι δεν θα παίζεται ποτέ με τον ίδιο τρόπο».
Και μας αναφέρει και ο ίδιος ποιες από τις συνεργασίες του θυμάται περισσότερο. «Εχω ζήσει εκατοντάδες υπέροχες στιγμές στην καριέρα μου καθώς έπαιξα με τόσους πολλούς σπουδαίους μουσικούς, όπως ο Max Roach, ο Randy Weston, ο McCoy Tyner, το World Saxophone Quartet, οι Grateful Dead, ο DouDou Ndiaye Rose, ο Archie Shepp, ο Pharoah Sanders κ.ά. Ο καθένας τους με έχει επηρεάσει και εμπνεύσει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους».
● Μια τελευταία ερώτηση, αν έπρεπε να περιγράψετε τη μουσική σας φιλοσοφία με πολύ λίγα λόγια τι θα μας λέγατε;
«Ελευθερία».
ℹ️ Παρασκευή 17 έως και Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, Half Note Jazz Club Τριβωνιανού 17, Μετς | 210 9213310. Εναρξη Παρασκευή-Σάββατο 22.30, Κυριακή-Δευτέρα 21.30. Εισιτήρια από 20 ευρώ. Το νέο του κουαρτέτο αποτελείται από τη Marta Sanchez στο πιάνο, τον Luke Stewart στο μπάσο και τον Russell Carter στα τύμπανα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας