Bruce Springsteen / E Street Band
«The Legendary 1979 No Nukes Concerts»
★★★☆☆
Ενα ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ από δύο θρυλικές συναυλίες του Bruce Springsteen για φιλανθρωπικό σκοπό, το μακρινό 1979, στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης. Τα «No Nukes Concerts» (από την οργάνωση «Musicians United for Safe Energy») ήταν δύο για τον Bruce, αλλά εδώ ενοποιήθηκαν σε ένα φιλμ και σε αυτό το live άλμπουμ που επανεκδόθηκε τώρα αποτελώντας ένα πραγματικά λαμπρό δείγμα της αξίας του Αφεντικού της αμερικανικής μουσικής. Από τότε, το 1979, πριν ακόμα γίνει ο παγκόσμιος σταρ. Διαβάζω πως ήταν ουσιαστικά και η πρώτη πολιτική κίνηση του Μπρους οι δύο συγκεκριμένες φιλανθρωπικές συναυλίες. Τα τραγούδια είναι ένα προς ένα, οι εκτελέσεις τους είναι μεγάλης διάρκειας και θυμίζουν πάρτι, το setlist είναι άκρως ξεσηκωτικό. Μπορώ να σας το πω και να το υπογράψω: οι συναυλίες του Bruce Springsteen είναι οι καλύτερες στον κόσμο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι κάνει στη σκηνή. Ενα απολαυστικό άλμπουμ.
Δημήτρης Κανελλόπουλος
Tyler, the Creator
«Call Me If You Get Lost»
Columbia
★★★☆☆
Για πολλούς θεωρείται το καλύτερο χιπ χοπ άλμπουμ της χρονιάς και νομίζω δικαίως. Από την πλευρά της Αμερικής να προσθέσω, γιατί από την ευρωπαϊκή έχουμε την αξεπέραστη Little Simz. O Tyler, the Creator είναι από τους πιο ταλαντούχους και εμπνευσμένους ράπερ που προσθέτει πολλά και διαφορετικά στοιχεία στη μουσική του. Το χιπ χοπ του είναι αρκετά old school στον ήχο του, αλλά ταυτόχρονα ακούγεται πολύ φρέσκο και ζωντανό. Αξίζει να τον ψάξετε οι αναγνώστες της «Εφ.Συν.», που, υποθέτω, δεν έχετε μεγάλη σχέση με το συγκεκριμένο μουσικό είδος το οποίο κυριεύει όλον τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Στο «Call Me If You Get Lost» θα ακούσετε και samples αποσπάσματα και ολοκληρωμένα τραγούδια και freestyle κομμάτια. Σε μια χρονιά, το 2021, που το χιπ χοπ -αν και πολύ μαζικό- δεν έβγαλε καλούς δίσκους, ο Tyler, the Creator ξεχωρίζει.
Δημήτρης Κανελλόπουλος
Whereswilder
«Movement In Place»
★★★☆☆
Μπορούν οι Beatles, ο David Bowie και η 60ς ψυχεδέλεια να εμπνέουν ακόμη; Η παγκόσμια αναβίωση της σκηνής δίνει την απάντηση και ο τρίτος δίσκος της πολύ καλής αθηναϊκής μπάντας αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα. Οι Whereswilder δεν μένουν φυσικά μόνο στις επιρροές τους, αλλά τις μπολιάζουν με τα δικά τους στοιχεία και παρουσιάζουν την πιο ώριμη δουλειά τους. Μπορεί το «φάντασμα» του John Lennon να παραμένει παρόν, ωστόσο η μπάντα κάνει με άνεση τη δική της «βουτιά» και στη δεκαετία του ‘80 για να επιστρέψει, σε σημεία, ακόμη και σε funk ή rockabilly φόρμες. Στο «Movement In Place» (United We Fly) πάντως τα fuzzαριστά στοιχεία των προηγούμενων δίσκων έχουν υποχωρήσει αισθητά, δίνοντας τη θέση τους σε μια πιο λαμπερή pop παραγωγή. Το «No Lover» αποτελεί μία από τις κορυφαίες στιγμές του άλμπουμ, ενώ το προσεγμένο track listing δείχνει πως η τετράδα δούλεψε αρκετά στο να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο μουσικό αφήγημα με τις απαραίτητες αυξομειώσεις σε εντάσεις και συναισθήματα.
Χρήστος Καλλιμάνης
Monsieur Minimal
«Υπάρχω»
★★★★☆
O Monsieur Minimal αρέσκεται στις διασκευές και πράττει σωστά, γιατί έχει αποδείξει ότι το κάνει πολύ επιτυχημένα. Αυτή τη φορά έκανε μια τολμηρή επιλογή «πειράζοντας» ένα εμβληματικό λαϊκό τραγούδι, το «Υπάρχω» των Χρήστου Νικολόπουλου - Πυθαγόρα που έχει ταυτιστεί με τη φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη, και το αποτέλεσμα ήταν να υπογράψει την καλύτερη διασκευή που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Η ενορχήστρωσή του με vintage ήχους της δεκαετίας του ‘70, που τόσο πολύ αγαπά, το μετατρέπει σε ένα ρυθμικό και neo-vintage ψυχεδελικό κομμάτι και του δίνει μια καινούργια, εντελώς διαφορετική διάσταση, μην αλλοιώνοντας όμως στο ελάχιστο τον χαρακτήρα του ως του απόλυτου ερωτικού τραγουδιού. Το κομμάτι, που κυκλοφορεί ψηφιακά από τη Mo.Mi. records, απογειώνεται μέσα από τον μοναδικό εκφραστικά τρόπο που το προσεγγίζει η Μαρία Παπαγεωργίου, η ερμηνεία της οποίας είναι ό,τι καλύτερο έχουμε ακούσει σε επανεκτέλεση τραγουδιών που έχει πει ο Καζαντζίδης.
Δώρα Σελλά
Εισβολέας
«Φύσα σιωπηλά»
★★★☆☆
Ο Εισβολέας (κατά κόσμον Ηλίας Παπανικολός) είναι από τους ράπερ του οποίου τα κομμάτια του συνομιλούν συχνά με το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι και αυτό γίνεται με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο, δείγμα του οποίου είναι το «Λάθη μετράω» που για την ερμηνεία του συνεργάστηκε με τη Σεμέλη Παπαβασιλείου. Δέκα μέρες πριν εκπνεύσει το 2021 μας έδωσε το «Φύσα σιωπηλά» (Fishbowl Music Tank), άλλο ένα πολύ καλό τραγούδι στο οποίο συνεργάζεται ερμηνευτικά με τη νέα μεγάλη φωνή του λαϊκού τραγουδιού μας Ιουλία Καραπατάκη. Το κομμάτι αγκαλιάστηκε αμέσως από το κοινό και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές φιγουράρει στην 21η θέση των trends του YouTube για τη μουσική. Είναι χαρακτηριστικό το πολύ εύστοχο σχόλιο που έκανε ένας χρήστης του YouTube κάτω από το τραγούδι: «Είναι ραπμπέτικο, το είδος του Λιάκου! Εύχομαι τα νέα παιδιά να ακούνε τη ρομαντική μουσική σου και παράλληλα να ερωτεύονται το ρεμπέτικο».
Δώρα Σελλά
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας