Η Ουκρανία με το Stefania των Kalush Orchestra ήταν η μεγάλη νικήτρια στον τελικό του 66ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision, που διεξήχθη στο Τορίνο της Ιταλίας, συγκεντρώνοντας συνολικά 631 βαθμούς.
Το νικητήριο τραγούδι, που συνδύασε τη ραπ με παραδοσιακά ακούσματα, ήταν ένας φόρος τιμής στη μητέρα του frontman του συγκροτήματος Όλεχ Πσιουκ και η ερμηνεία του χαρακτηρίστηκε από τη συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, λόγω του πολέμου στη χώρα.
Η Ελλάδα με την Αμάντα Γεωργιάδη και το «Die Together» βρέθηκε στην όγδοη θέση μεταξύ των 25 χωρών, με 215 βαθμούς. Η βαθμολογία της Ελλάδας διαμορφώθηκε λαμβάνοντας 158 βαθμούς από τις επιτροπές, καθώς έξι χώρες της έδωσαν 12 βαθμούς και δύο 10, ενώ 57 βαθμούς πήρε από τους τηλεθεατές.
Τη δεύτερη θέση κατέλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο με 466 βαθμούς, την τρίτη θέση η Ισπανία με 459 βαθμούς, στην τέταρτη θέση βρέθηκε η Σουηδία με 438 βαθμούς και την πεντάδα έκλεισε η Σερβία με 312 βαθμούς.
Ακολούθησε η Ιταλία με 268 και η Μολδαβία με 253 βαθμούς, ενώ την ένατη και 10η θέση κατέλαβαν η Πορτογαλία με 207 βαθμούς και η Νορβηγία με 182 βαθμούς αντίστοιχα.
Αναλυτικά η κατάταξη:
- Ουκρανία (631 β.)
- Ηνωμένο Βασίλειο (466 β.)
- Ισπανία (459 β.)
- Σουηδία (438 β.)
- Σερβία (312 β.)
- Ιταλία (268 β.)
- Μολδαβία (253 β.)
- Ελλάδα (215 β.)
- Πορτογαλία (207 β.)
- Νορβηγία (182 β.)
- Ολλανδία (171 β.)
- Πολωνία (151 β.)
- Εσθονία (141 β.)
- Λιθουανία (128 β.)
- Αυστραλία (125 β.)
- Αζερμπαϊτζάν (106 β.)
- Ελβετία (78 β.)
- Ρουμανία (65 β.)
- Βέλγιο (64 β.)
- Αρμενία (61 β.)
- Φινλανδία (38 β.)
- Τσεχία (38 β.)
- Ισλανδία (20 β.)
- Γαλλία (17 β.)
- Γερμανία (6 β.)
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τη νίκη της χώρας του, συνδέοντάς την με τη ρωσική εισβολή στην πατρίδα του, υπογραμμίζοντας σε ανάρτησή του στο Facebook: «Το θάρρος μας εντυπωσιάζει τον κόσμο, η μουσική μας κατακτά την Ευρώπη».
«Την επόμενη χρονιά η Ουκρανία θα φιλοξενήσει την Eurovision», ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος και εξέφρασε την ελπίδα κάποια ημέρα ο διαγωνισμός τραγουδιού να φιλοξενηθεί στην απελευθερωμένη Μαριούπολη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας