Διανύουμε το Σαββατοκύριακο των μεγάλων μαχών. Το μενού περιέχει δύο μεγάλα τοπικά ντέρμπι και δύο classics του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Υπό κανονικές συνθήκες, θα υπήρχε και ένα πολύ ενδιαφέρον ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Παναθηναϊκός και ΑΕΚ θα κοντράρονταν (μάλλον βράδυ Κυριακής) στη Λεωφόρο.
Υπό κανονικές συνθήκες είπαμε... Αλλά, εδώ και καιρό, οι «κανονικές συνθήκες» είναι –όχι υπό εξαφάνιση, αλλά– ήδη εξαφανισμένες από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Οπότε, παρακολουθήστε τις ματσάρες στην Ευρώπη και προσπαθήστε να τιθασεύσετε τις τάσεις μελαγχολίας για το τι ΔΕΝ παρακολουθείτε στην Ελλάδα...
■ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Αρσεναλ (Σάββατο 14.30)
Η κόντρα μεταξύ της Γιουνάιτεντ και της Αρσεναλ ανοίγει την αυλαία της αγωνιστικής στην Αγγλία. Οι «κανονιέρηδες» είναι στην 4η θέση της κατάταξης της Πρέμιερ Λιγκ και έχουν έξι βαθμούς περισσότερους από τους «κόκκινους διαβόλους». Θεωρούν πρόκληση το να κερδίσουν μέσα στο «Ολντ Τράφορντ» και να αποδείξουν ότι φέτος είναι η χρονιά τους.
Μολονότι άλλαξε τον Λουίς φαν Χάαλ με τον Ζοσέ Μουρίνιο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν τα πάει καλύτερα από πέρσι. Ξόδεψε έναν σκασμό λεφτά για να φέρει τον Πολ Πογκμπά και τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στον αγγλικό Βορρά, αλλά ακόμα δεν έχει βρει τη μαγική συνταγή. Κυρίως δείχνει να μην ξέρει να κερδίζει παιχνίδια.
Το 3-1 επί της Σουόνσι στην πιο πρόσφατη αγωνιστική ήταν η μοναδική της νίκη στα τελευταία έξι ματς της Πρέμιερ Λιγκ. Η Αρσεναλ, αντίθετα, μετά την ήττα της με 4-3 στο Λονδίνο από τη Λίβερπουλ στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, δεν έχει χάσει επί 10 αγωνιστικές (7 νίκες, 3 ισοπαλίες). Το κλειδί είναι οι υψηλές πτήσεις μερικών βασικών παικτών, όπως του εκπληκτικού φέτος Μεσούτ Οζίλ και του Θίο Γουόλκοτ που έχει πετύχει κρίσιμα γκολ.
■ Ντόρτμουντ - Μπάγερν Μονάχου (Σάββατο, 19.30)
Στη Γερμανία τα φώτα στρέφονται στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ», όπου η Ντόρτμουντ φιλοξενεί την πρωτοπόρο Μπάγερν Μονάχου. Οι γηπεδούχοι έχουν χάσει αρκετό έδαφος και βρίσκονται στην 5η θέση της κατάταξης, έξι βαθμούς μακριά από την κορυφή.
Στο στρατόπεδο των Βεστφαλών, όλα τα φώτα θα πέσουν στον Μάρκο Ρόις, που επανέρχεται στη δράση ύστερα από σχεδόν εξάμηνη απουσία. Ο 27χρονος διεθνής Γερμανός είχε τραυματιστεί στους προσαγωγούς λίγο πριν από την έναρξη του Euro 2016 και επέστρεψε αυτή την εβδομάδα σε φουλ προπονήσεις.
Δεν αναμένεται να είναι βασικός, αλλά με δεδομένο ότι ο Τόμας Τούχελ τον χαρακτήρισε «έτοιμο», μάλλον θα αγωνιστεί στο β΄ ημίχρονο. Ο τεχνικός της Ντόρτμουντ έχει ξανά στη διάθεσή του και τους Σεμπάστιαν Ρόντε και Μάρτσελ Σμέλτσερ που αποθεραπεύτηκαν, αδειάζοντας το γεμάτο απουσιολόγιο. Αυτή ήταν και μία από τις αιτίες για τις απώλειες βαθμών των «κιτρινόμαυρων» τον περασμένο μήνα.
Ομως, ούτε η πορεία της Μπάγερν Μονάχου είναι φοβερή μέχρι στιγμής. Εχει μόλις 2 νίκες στις τελευταίες 5 αγωνιστικές της Μπουντεσλίγκα και κανένα περιθώριο για απώλειες. Μια εκπληκτική νεοφώτιστη, η Λιψία, δεν τους αφήνει να πάρουν ανάσα. Αν χάσουν στο Ντόρτμουντ, ο Κάρλο Αντσελότι και οι παίκτες του θα μπουν σε μπελάδες.
Ο Ιταλός τεχνικός μπορεί να στηριχθεί ξανά στους Νόιερ, Μπόατενγκ και Ριμπερί που ξεπέρασαν τα προβλήματά τους και επέστρεψαν στις προπονήσεις. Αντίθετα, ο Αριεν Ρόμπεν τραυματίστηκε με την εθνική του ομάδα, ενώ ο Αρτούρο Βιδάλ αγωνίστηκε σε δύο ματς της Χιλής μολονότι τραυματίας.
■ Aτλέτικο Μαδρίτης - Ρεάλ Μαδρίτης (Σάββατο, 21.45)
Αλλος ένας αγώνας στον οποίο οι δύο αντίπαλοι έχουν απόσταση έξι βαθμών στην κατάταξη. Χωρίς να εντυπωσιάσει μέχρι στιγμής, η Ρεάλ Μαδρίτης οδηγεί την κούρσα την Πριμέρα Ντιβισιόν, ενώ η Ατλέτικο έχει μείνει στην 4η θέση, ισόβαθμη με τη Σεβίλη.
Και για τις δύο ομάδες, η νίκη έχει τεράστια σημασία. Αν χάσουν οι γηπεδούχοι, τότε θα απομακρυνθούν και άλλο από το γκρουπ της κορυφής – και πολύ νωρίς μέσα στη σεζόν. Οσο για την ομάδα του Ζινεντίν Ζιντάν, χρειάζεται οπωσδήποτε τη νίκη που θα την κρατήσει πάνω από την Μπαρτσελόνα στη βαθμολογία, καθώς ταξιδεύει στη Βαρκελώνη σε δύο εβδομάδες και χρειάζεται το πλεονέκτημα πριν μπει μέσα στο «Καμπ Νόου».
Μια φορά κι έναν καιρό, οι «μερένγκες»... καθάριζαν εύκολα τις αναμετρήσεις με τους συμπολίτες τους και είχαν δημιουργήσει αήττητο σερί 14 χρόνων. Ομως τα πράγματα έχουν έρθει τούμπα. Δεν έχει επικρατήσει της Ατλέτικο σε ντέρμπι πρωταθλήματος εδώ και 3 χρόνια, από τότε που με τον Μουρίνιο στον πάγκο τους νίκησαν 2-1 στο «Βιθέντε Καλδερόν».
Υπάρχουν βέβαια οι δύο νίκες της Ρεάλ Μαδρίτης στους ισάριθμους τελικούς του Τσάμπιονς Λιγκ (2014, 2016) όπου ήρθαν αντιμέτωπες οι δύο μαδριλένικες ομάδες. Και αυτό βέβαια δεν θα το άλλαζαν με τίποτε...
■ Ιντερ - Μίλαν (Κυριακή, 21.45)
Το «derby della Madonnina» κλείνει την 13η αγωνιστική της Σέριε Α. Τα τελευταία χρόνια το θέαμα στις συγκεκριμένες αναμετρήσεις ήταν απογοητευτικό και το ενδιαφέρον ελάχιστο λόγω της παρακμής των συλλόγων – καμία δεν μετείχε στο Τσάμπιονς Λιγκ και ούτε έκαναν εγχώριο πρωταθλητισμό. Φέτος τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Η Μίλαν βρίσκεται σε διαδικασία ανασυγκρότησης υπό την καθοδήγηση του Βιντσέντσο Μοντέλα και τα ντόπια ταλέντα, όπως ο 18χρονος μέσος Μανουέλ Λοκατέλι και ο 17χρονος τερματοφύλακας Τζανλουίτζι Ντοναρούμα, έχουν ενθουσιάσει τους οπαδούς της. Είναι 3η στη βαθμολογία, σε απόσταση 5 βαθμών από την πρωτοπόρο Γιουβέντους, ενώ η Ιντερ βρίσκεται στην 9η θέση, 13 βαθμούς μακριά από την κορυφή και εν μέσω κρίσης.
Ο Φρανκ ντε Μπουρ απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία ύστερα από μόλις 85 ημέρες και στη θέση του προσλήφθηκε ο Στέφανο Πιόλι.
Είναι ο 9ος τεχνικός, που αναλαμβάνει τους «νερατζούρι» μετά τον Ιούνιο του 2010 και την αποχώρηση του Ζοσέ Μουρίνιο, και θα κάνει αύριο το ντεμπούτο του.
Παρεμπιπτόντως, η αναμέτρηση των δύο ομάδων θα σημάνει και το τελευταίο μιλανέζικο ντέρμπι της εποχής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του Αντριάνο Γκαλιάνι. Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να πωλήσει τη Μίλαν στην κινεζική εταιρεία ηλεκτρονικών Suning και η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέσα στον Δεκέμβριο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας